Ingroziti de bombardamentele armatei ruse, civilii ucraineni iau cu asalt granitele tarii. O mare parte dintre ei ajung in Romania, fie direct, fie dupa ce trec prin Republica Moldova.
Pentru ca barbatii apti de lupta nu mai au voie sa paraseasca teritoriul, se despart de familie si mai ales de copii, cu lacrimi in ochi, fara sa stie ce va urma.
Creste de la zi la zi numarul ucrainenilor care fug din calea razboiului si intra in Romania prin punctele de frontiera.
In ultimele 24 de ore, in Romania au intrat 18.500 de cetateni ucraineni, fiind inregistrat o crestere de 30% fata de ziua precedenta.
„In data de 26.02.2022, in intervalul de 24 de ore, la nivel national, prin punctele de frontiera au intrat in Romania aproximativ 83.635 de persoane (crestere de 14,5% fata de ziua precedenta), dintre care 18.558 cetateni ucraineni (in crestere cu 30%). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat in Romania 8.498 cetateni ucraineni (crestere de 21,4%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 7.785 cetateni ucraineni (crestere de 43%)” a transmis duminica Inspectoratul General al Politiei de Frontiera pentru Agerpres.
Au iesit din Romania 9.698 cetateni ucraineni, sambata, iar 168 au depus cereri pentru acordarea unei forme de protectie a statului roman, fiind preluate de reprezentantii Inspectoratului General pentru Imigrari.
„De la declansarea acestei crize, pana la data de 26.02.2022, ora 24,00, la nivel national, au intrat in Romania aproximativ 43.000 cetateni ucraineni si au iesit 20.650 cetateni ucraineni. In aceeasi perioada, au fost inregistrate in punctele de frontiera 222 de solicitari de azil„, se mai mentioneaza in comunicat.
Foto: captura Digi24
Reprezentantii Guvernului in teritoriu fac apel la oameni ca, in cazul in care doresc sa ajute in vreun fel refugiatii, sa ia legatura cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta, care centralizeaza toate informatiile, la nivel de judete. De asemenea, oamenii isi pot anunta intentiile de a ajuta la Centrul Judetean de Coordonare si Conducere a Interventiei. Astfel poate fi stabilit cu precizie unde si daca este nevoie de acel sprijin.
„In vederea organizarii eficiente si unitare a intregii misiuni umanitare, reprezentantii societatii civile care doresc sa sprijine aceasta actiune umanitara sunt rugati ca, pentru moment, sa trimita intentiile de sprijin la adresa de e-mail: [email protected], astfel incat acestea sa fie colectate si centralizate la nivelul fiecarui judet„.