Aproape 2000 de oameni au urcat in schela cu plante din Piata Victoriei in prima zi in care ‘gradina verticala’ s-a deschis publicului la Timisoara. Foto

TIMISOARA. Timisoreni si turisti deopotriva au fost curiosi sa vada centrul orasului de la inaltime si au urcat in gradina verticala de pe schela ridicata in Piata Victoriei, sambata, in prima zi in care instalatia a fost deschisa publicului.

CITESTE SI: Mii de oameni la evenimentele organizate in a doua zi a deschiderii programului Timisoara Capitala Culturala Europeana. Foto 

‘Pepiniera 1306 plante’ a fost vizitata de aproape 2000 de curiosi, conform datelor Ordinului Arhitectilor din Romania, Filiala Timis.

Un numar de 1846 persoane au urcat in Pepiniera.1306 plante pentru Timisoara, in ziua deschiderii. Suntem foarte recunoscatori si am dori sa le multumim tuturor voluntarilor care au fost alaturi de noi si care au asigurat buna functionare a vizitarii. Instalatia va ramane pe pozitie tot restul anului si va gazdui o serie de evenimente culturale si educaționale pe care le vom organiza pe toata perioada anului 2023„, transmit reprezentantii OAR.

In instalatia de cinci niveluri din Piata Victoriei au fost puse ghivece si jardiniere cu plante, iar pe parcursul anului timisorenii le vor vedea in diferite stadii de evolutie.

Cei care se vor incumeta sa urce pana la ultimul etaj vor vedea Piata Victoriei de sus, dar si o parte din zona de nord-est a Timisoarei.

La ultimul etaj al constructiei, pe partea dinspre strada Alba Iulia, urmeaza sa fie asezat si un binoclu panoramic, pe care responsabilii de proiect l-au confundat cu un ‘telescop’ (dispozitiv pentru cercetarea astrilor, n.r.), despre care au spus ca va fi la dispozitia turistilor care doresc sa priveasca mai atent cladirile inalte ale orasului ce ar putea fi observate de pe schela.

Va fi un telescop, pe partea nord-est pentru ca aici avem cea mai buna perspectiva. Cu telescopul se va ‘citi’ acest skyline si vom avea o aplicatie de realitate augmentata care va indica cladirile. Avem biserica Millenium, hotel Continental, biserica Ecaterina, avem turnul primei banci din Timisoara. O sa fie o serie de informatii citite. Practic, din turn poti sa relationezi spatial cu restul orasului„, a spus Alex Ciobota, peisagist.

Gradina verticala care se ridica in centrul Timisoarei va ramane in Piata Victoriei pana in luna decembrie. Constructia are 26 de metri si pe cele 5 etaje vor fi 1306 plante. Numarul lor nu are vreo semnificatie anume, ci la aceasta suma au ajuns initiatorii proiectului cand au facut calculele pentru a vedea cate ghivece incap pe platforme.

Din ratiuni de siguranta, in turnul verde din Piata Victoriei nu vor putea urca mai mult de 50 de oameni deodata. Totodata, doritorii vor avea acces in Pepiniera in mod organizat, in baza unui dispozitiv de numarare, iar voluntarii vor fi prezenti la fiecare etaj in permanenta in timpul programului de vizitare.
Urcarea in gradina verticala este gratuita.

Deocamdata, nu se stie ce evenimente vor fi organizate in gradina verticala pe parcursul anului, organizatorii urmand sa faca un apel de proiecte si sa aleaga dintre propuneri.

Instalatia, pentru care Primaria Timisoara a platit 350.000 de euro, a iscat vii reactii in spatiul public in ultimele zile, multi timisoreni socotind ca aceasta nu este potrivita in spatiul dintre Catedrala si Opera.
Proiectul a fost semnat atelierul de arhitectura Maio din Barcelona si a fost implementat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Timis. Plantele au fost asigurate de Horticultura si Universitatea de Stiintele Vietii din Timisoara. In luna decembrie, acestea vor putea fi cumparate de catre cetateni.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pe vreme ploioasă nu prea merge vizitat.
    1. Ce facem dacă trăzneşte un fulger în schelă, fiind metalică, mai ales la descărcările electrice vara, există vreun anti-trăznet ceva ?
    2. Trebuie puse plase şi sus, să nu încerce cineva să sară de acolo.
    3. Trebuie verificat la rezistenţă înainte de fiecare deschidere să fie totul prins bine, să nu existe vreun sabotaj sau vreo glumă proastă, ar trebui păzită non stop schela de comunitari, mai ales noaptea.

    Problema nu e că a costat 350k, ci că nu rămânem decât cu nişte poze când se demontează, mai bine se investea în infrastructura culturală 70% din bugetul pt TCCE2023.

    • ba tocmai aia e problema.
      350k euro pe o porcarie
      dupa aia vine CJT si ne mai f*te inca o ” parcare pentru biciclete ” de 50k euro
      daca se termina mizeria asta de tm2023 fara sa se supere lumea o sa fie mare miracol.

  2. De paratraznet ai auzit? Dacă rezistenta electrica a unui astfel de paratraznet e verificata periodic si e buna, acesta poate acoperi intre 500 si 1000 m. Catedrala este prevăzută cu paratraznet. Poate mai sunt si alte clădiri in Piata Victoriei prevăzute cu paratraznete. Dincolo de Bega, atât Fac de Electrotehnică cât și Fac de Mecanica au paratraznete.

    • Aria de protecţie se calculează în funcţie de unghiuri, în unele situaţii paratrăznetul de pe o turlă nu protejează nici nava laterală, nu te protejează nicio tijă de captare mai mult de câţiva zeci de metri maxim, nici măcar sute.

      Trebuie pus un paratrăznet acolo, măcar din luna mai încolo, în loc să mulţumiţi că se semnalează deficienţe sau să detaliaţi situaţia concretă, vă arde de aroganţe.

      • Stii cum functioneaza un paratraznet? Ma indoiesc! Stii a cui poza e pe bancnota de 100$? Ei, ala a descoperit stiintific, fenomenul de descărcare electrica prin trăznet si a inventat paratraznetul. Cam de mult. Uite asa: sarcina din nori isi face o imagine ( încărcare prin influenta) in pământ. Deci apare o diferenta de potential. Acolo unde tensiunea este suficientă pentru strapungerea aerului, are loc descarcarea ( traznetul). Paratraznetul face sa ” scada distanta ” de strapungere. Curentul electric e mai destept decat tine. O ia pe calea de minima rezistenta, asa ca daca capul tau e in conul de acoperire al paratraznetul, sigur nu se va descarca in capul tau, ci in paratraznet. Poate nu acoperă 1000 m, dar sigur nu vor fi descărcări de trăznet in Piata Operei. La ISIM este o macara care era balanganita de furtună care a daramat „poarta de intrare in Timisoara” si a omorât un student. Nu a fost doborât de vânt ( grindă cu zabrele, care dincolo au fost acoperite) si nici nu a trăznit in ea ( toate aparatele electrice au funcționat după furtuna) . Cine a protejat- o ? Paratraznetul cel mai înalt de pe clădirea inalta a Facultății de Electronică.

        • De pe electricianul dot ro,
          HERMI: La ce distanță de instalațiile de paratrăsnet ne mai aflăm încă în siguranță ?

          „Valorile curenților trăsnetului și ale distanțelor de pătrundere
          pentru fiecare nivel de protecție

          Nivel de Valoarea minimă a Distanța finală
          protecție curentului trăsnetului (kA) de salt D (m)
          I 3 20
          II 5 30
          III 10 45
          IV 16 60

          La biserici, în multe cazuri singurul element captator este crucea, nava laterală nefiind protejată de paratrăsnet.”

          A fost mai mult ciclon acea furtună din 2017.

  3. Au mai coborât sau pompierii sunt la datorie?!?

  4. Si nu prezinta nimeni cat de dezamagiti au fost ?

  5. Nu văd nicio diferenţă conceptuală între palmierii lui Robu şi această schelă a turnului babel cu plante pe verticală, mai lipsesc nişte luminiţe să fie pistă de aterizare pt OZN-uri.
    Ce funcţionalitate practică au nişte plante dispuse aşa, mai ales că jardinierele din oraş care trebuiau îngrijite au devenit scrumiere publice din 2021 încoace.

  6. Oribila! Ca nuca în perete!

  7. arata foarte urat, parerea mea

    e hidoasa, pare o constructie neterminata si e si plasata foarte prost.
    strica peisajul
    din varf nu vezi mare branza

  8. Capitala culturala, avem castel dar vă arătăm o schela….

    • Se știa din 2016 ca Timisoara va fi capitala culturala, dar alianta PSD- PNL nu au alocat bani pentru reabilitarea castelului.

      • Nu „alianta PNL-PSD” nu a alocat banii pentru restaurarea Castelului Huniade, ci mizeria de partid etnic UDMR, prin responsabilul cu finantarea „Rutei castelelor” Csilla Hegedüs, care a favorizat obiectivele urmatoare:
        – Teleki din Gornești, județul Mureș;
        – Kálnoky Valea Crișului, județul Covasna;
        – Beldy din Jibou, județul Sălaj;
        – Urmánczy din Toplița, județul Harghita.
        Teleki, Kálnoky, Beldy si Urmánczy, respectiv, Mures, Covasna, Salaj si Harghita, toate patru din Ardeal si toate patru put a ungur mai ceva ca latrina din fundul curtii!

        • bine bine… dar castelul e asa de +10 ani . tot individul ala era si atunci ? daca da, imi schimb parerea.

          • UDMR este de 30 de ani la guvernare, am primit-o „cadou” la scurt timp dupa 1989 si nu mai scapam de ea…

        • Vrei sa zici ca acest castel e a vreunui roman? Castelul a fost construit de Carol Robert de Anjou, iar Janos Hunyadi – asa-i zic ungurii si din pacate si istoricil români spun ca nu stia românește, ba chiar ca era fiul unui cuman si a unei unguroici (grecoica?)- l-a refăcut după ce a fost deteriorat in urma unui cutremur. Prin urmare, toti ungurii considera Castelul Huniade ca fiind al unuia de- al lor, unul mult mai important in istoria Ungariei decat niste grofi Teleki, Kalnaky…….etc. IH a amanat transformarea Ungariei in pasalac si a dat pe fiul Mathias (Matei) care a fost rege al Ungariei vreo 32 de ani. Dupa moartea lui MC la 36 de ani Ungaria era transformata in pasalac. Sigur s- a ma pastrat ungurime libera intr- o Ungaria casa la Austriei cu capitala la Pojon ( Bratislava) si in principalul Transilvania, dar și acesta vasal turcilor. Asa ca, istoricește vorbind, unguroaică aia ar fi trebuit să sprijine finanțarea pentru CH.

  9. Plantele care-si pierd frunzele in timpul timpul iernii, nu sunt uscate, doar „hiberneaza” ceea ce ai facut si tu toată viața, mai ales cand trebuia sa mergi la scoala.

    • :)))))))))))))

  10. Eu zic sa fim mulțumiți, asta probabil o sa fie singura realizare a marelui nostru primar Fritz. Banii au fost sifonați clar, nu valorează schela asta 350k de euro. Dar de undeva trebuie sa ia si el sa acopere pretul casei. Baiatul asta face primul milion de euro pana termina mandatul, cred că „donațiile” de la socrii vor continua sa vina.

  11. Jalnic. Chiar nu se putea mai mult? Poate intr-un alt decor arata mai bine dar intre cladirile istorice e oribil.

  12. Așteptați să vină căldurile si veți avea imaginea completă al unui gunoi care a aterizat din Bündnis 90/die Grüne Partei Deutschlands să-și satisfacă fanteziile fetișiste de ecologist ratat in România pentru că aici este posibil orice!
    Când il văd cum rânjeste când este intrebat câte ceva îmi dau seama ce vorbește în cercul restrâns despre români si România!!

    • Cand ma gandesc ce prost scriai si cate greseli gramaticale făceai acum cativa ani cand erai DeDiego, ar trebui sa mergi cu capul in pământ pe lângă acest neamt ( neamt din Germania, nu din Romania) care stie românește mai bine decat tine.

  13. Jalnic,de râsul plânsul.Dezamagitor.

  14. Jalnică,este foarte urât.

  15. cum sa stai la coada ca sa te urci in chestia aia ? va meritati soarta