Aproape 500 de aparate de aer conditionat, demontate in 2 luni de pe cladirile istorice din Timisoara

TIMISOARA. Campania inceputa de Traian Stoia continua cu orice pret la Timisoara, doar doar proprietarii de cladiri istorice se vor prinde ca trebuie sa-si respecte proprietatea, patrimoniu istoric al orasului.

Potrivit edilului social democrat, in doar doua luni, au fost demontate un numar de 457 de aparate de aer conditionat in urma somatiilor trimise pentru cartierele istorice ale orasului: Cetate, Fabric si Iosefin.

Regulamentul Local de Urbanism emis de Primaria Timisoara spune foarte clar: „nu se admite montarea agregatelor exterioare pentru climatizare pe fatadele sau pe acoperisul cladirilor monument”. Or, Timisoara are in patrimoniu mii de cladiri cu titlul de monument istoric, aflate pe o lista protejata.

Amenzile sunt destul de mari: de la 4.000 la 10.000 de lei, pentru cei care nu respecta legea privind protejarea monumentelor istorice. Pe langa faptul ca i-a obligat sa-si demonteze aparatele de aer conditionat, din ordinul viceprimarului Traian Stoia au pornit si somatii pentru 12 proprietari din Cetate si Fabric, pentru a repara invelitoarele acoperisurilor si pentru a inlocui jgheaburile si burlanele deteriorate, precum si pentru a repara fatadele si balcoanele.

„Au obtinut autorizatie de construire pentru interventii de urgenta privind lucrari de punere in siguranta Asociatiile de proprietari din Piata Victoriei nr. 8 si respectiv nr. 6, Teatru Maghiar de Stat Csiky Gergely, Universitatea Politehnica Timisoara, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara, precum si Filarmonica Banatul fiind in curs de autorizare„, se arata intr-un raport trimis de Stoia. S-au dat deja amenzi in acest sens, pentru doua asociatii de proprietari din zona Pietei Victoriei, amenzi de cate 5.000 de lei.

Scandalul iscat de primarul Nicolae Robu, care s-a enervat ca vicele Traian Stoia a pus gand rau proprietarilor de cladiri istorice si a luat la puricat toate actele prin care s-au retrocedat cladiri in Timisoara, nu il sperie deloc pe edilul social democrat.

„Aceasta campanie pe care am initiat-o acum cateva luni bune va continua indiferent de parerea unora care sustin treaba asta sau de parerea unora care sunt impotriva. S-au dat jos pana acum 457 de aparate de aer conditionat, s-a intrat deja si in Iosefin, in Cetate lucrurile sunt aproape inchise, inclusiv in zonele cu probleme. Sigur ca lucrurile acestea nu se fac foarte usor, trebuie munca, rabdare, trebuie sa citesti niste legi ca sa nu te trezesti ca ai facut un abuz. Toate lucrurile acestea eu le-am discutat cu domnul Robu, dar dumnealui imi spunea, atat in aceasta directie, cat si in privinta dosarelor de retrocedari, ca il intereseaza in exclusivitate prezentul si viitorul, neintelegand in mod repetat ca pe zona de criza in care ne aflam, pe lipsa de resurse, trecutul in care ai pierdut cateva sute de milioane bune de euro pe ilegalitati comise in cateva spete si nu foarte complicate si foarte asiguratorii din punct de vedere al descoperirii. Dumnealui a ramas pe pozitia ca il intereseaza prezentul si viitorul, dar eu am continuat ceea ce am inceput”, a adaugat Traian Stoia.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. asta-i ori PROSTIE ori RAUTATE .cred ca ambele variante ,prostie pentru cei ce au demontat aparatele si rautate din partea Primariei.dar reclamele de pe fatade nu deranjeaza ? alea nu strica aspectul acestor cladiri? nici comunistii nu aveau asemene idei proaste.care cum vine la conducerea orasului face ce face si inventeaza tot felul de imbecilitati.

  2. @adi Probabil n-ai iesit niciodata din tara, dar ia te rog acel program minunat numit Gogle Earth – Street view si verifica prin orasele istorice de tip cetate, mai la vest de Timisoara. Probabil iti vor ajunge degetele din palma sa numeri aparatele de aer conditionat de pe fatadele cladirilor din zonele centrale.

  3. Si unde iti montezi aparatul de aer conditionat?