TIMISOARA. Sub nicio forma benzile de trafic rutier nu se vor transforma in unele pentru biciclisti, la Timisoara. O spune primarul, care se teme ca reducerea spatiului pentru circulatia masinilor ar duce la proteste.
„Eu cunosc foarte bine situatia orasului, avem un sistem de management al traficului foarte evoluat. Daca am face asa ceva, va garantez ca ar iesi niste proteste de nu va puteti inchipui. Nefiind in interiorul problematicii, nu va puteti imagina ce consecinte negative ar fi pentru mii de timisoreni. S-ar crea ambuteiaje, am avea si poluare, care se produce prin apasarea pe acceleratie. Se degaja noxe si printre noxe la loc de frunte este dioxidul de azot. Noi si asa avem probleme. Nu depasirile pe ora sunt problema in Timisoara, am avut maximum 3 depasiri pe statie, numai ca NO2 este prezent intr-o cantitate ridicata sub limita admisa, dar, facand media pe an, rezulta ca depasim pragul anual. Nu cu mult. In alte orase din tara situatia e mai grava decat la noi.
Daca noi am face (piste pe carosabil, n.r) , va garantez ca ar fi un dezastru ecologic și o nemultumire a oamenilor. Fiecare banda in plus, fiecare modernizare, au adus o imbunatatire considerabila. Daca am face pasi inapoi, ar fi o eroare grava. Am tot respectul pentru biciclisti. Unii ne-au criticat ca pe Republicii mutam pista pe trotuar. Cum sa critici asa ceva, cand noi largim trotuarul cu echivalentul fostei piste de pe carosabil, ba chiar ceva mai mult, si biciclistii pot trece cu treceri line, nu cu emotii, mai ales cand in dreptul lor au ajuns autobuze sau troleibuze. Nu vreau sa desfiintam piste carosabile, pentru ca ar fi un dezastru ecologic. Cat am castigat din imputinarea masinilor s-ar adauga ca elemente negative, ca crestere a poluarii. Nu putem sa ignoram uzurile masinilor si inclusiv a carosabilului in urma acestor variatii de viteza”, a spus primarul Timisoarei.
Pe de alta parte, edilul se lauda in continuare ca va realiza o adevarata retea de piste de biciclete, nu doar in oras, ci in comun cu localitatile periurbane. Insa, desi se discuta de acest proiect de ani de zile, el este in continuare ‘in lucru’.
„Avem in lucru proiectul care va avea ca finalitate continuare a ceea ce am construit ca piste de biciclete, intr-o viziune de ansamblu, reteaua de piste de biciclete a orasului. Nu vorbesc de autostrada, vrem sa avem si acest apelativ, dar vorbesc de o retea care sa asigure legatura intre mai multe puncte importante. Vrem sa facem o retea regionala, vrem ca din zonele periurbane sa se ajunga in conditii bune cu bicicleta”, a adaugat edilul.
De-a lungul timpului, biciclistii din Timisoara s-au plans in repetate randuri de calitatea pistelor care le sunt dedicate, dar si de faptul ca nu pot circula pe astfel de piste prin tot orasul. Ei au organizat si un protest, atunci cand pe strada Popa Sapca pista de biciclete a fost demarcata prin vopsea pe trotuare, iar ea trebuie impartita cu pietonii.
Pe de alta parte, proiectul privind construirea unei autostrazi pentru biciclete in Timisoara, care sa lege orasul de la est la vest si de la nord la sud, se afla abia in stadiu incipient. La sfarsitul lunii februarie, au fost scoase la licitatie serviciile de proiectare, iar contractul de 15.000 de euro a fost castigat de o firma din Voluntari, judetul Ilfov, care are la dispozitie 4 luni sa intocmeasca desenul. Viitoarea Autostrada pentru biciclete ar trebui sa aiba 17 km si e estimata la 4 milioane de euro.
Pareri
In ritmul acesta putem muta și mașinile sa circule în voie pe trotuar, nu doar sa parcheze acolo. Modernizam orașul!
Primarul, in noiembrie 2019: trecerile pentru biciclete de la Pasajul Jiul sunt abrupte ca sa oblige bicilistii sa coboare de pe bicicleta.
Primarul, in mai 2020: pe republicii biciclistii pot trece cu treceri line, nu cu emotii.
Adanc zis.
Uitandu-ma la fotografia din titlu l-as intreba pe cel in drept (cel cu bidineaua) cum trebuie sa circule o mama cu un carucior cu copil in carucior si un al doilea de mana? (la al treilea nici nu ma gandesc). Ce face biciclistul? are prioritate, normal (?!?!).
Situatie a fost una reala chiar pe unul din trotuarele din centru (Bv. M. Viteazul) cand maria sa biciclistul, venind chiar pe contrasens, apostrofa o mamica, iar la intrebarea „dar dece vine pe contrasens” a venit raspunsul de teligent „sensul marcat pe pista este doar informativ”!
Mai educam biciclisti sau „ei e stapanii”
Atâta timp cât biciclistul e pe pistă, indiferent de direcție, are prioritate. Nu scrie niciunde că trebuie respectată indicația vopsită, ba chiar ar fi absurd ca eu care am treabă pe partea stângă a trotuarului, să merg pe partea dreaptă și să ocolesc doar fiindcă așa scrie pe pistă… Repet, atâta timp cât biciclistul e pe pistă, are prioritate. Pietonii au prioritate pe trotuar, să circule acolo… dacă s-ar respecta asta, toată lumea ar fi mulțumită.
Pentru Eu.
1. Nu stiu daca ai inteles, pe M.Viteazul pista este pe asa numitul trotuar. Ca urmare, sunt de acord cu … Pietonii au prioritate pe trotuar, să circule acolo…, Dar biciclistul? Poza din titlu nu ca ar acuza-o pe mamica cu carucioul ci o sustine. Apoi o sa vina trotinetisti cu 20 km/h (daca nu mai mult) si o sasi ceara drepturile.
2. Apoi sa inteleg ca esti de acord (prin extrapolare) ca si masinile ar avea dreptul sa circule pe contrasens ca sa faca prima la dreapta!
„Plecat-am noua din Vaslui” …. (interpretarea o las pe seama ta!
Și dacă pe o parte a trotuarului este pistă și pe cealaltă nu? Numai circul? Atâta timp cât sunt pe pistă am voie să circul, nu contează din ce direcție vin, pietonii să-și vadă de ale lor. Și nu e o comparație prea reușită cea cu mașinile.
Și dacă pe o parte a trotuarului este pistă și pe cealaltă nu? Numai circul? Atâta timp cât sunt pe pistă am voie să circul, nu contează din ce direcție vin, dacă o luăm așa și pietonii care merg înainte ar trebui să circule pe trotuarul din dreapta iar cei care se întorc pe stânga. Și nu e o comparație prea reușită cea cu mașinile.
Asta e nebun de legat.
Mananci rahat cu polonicul, robulake
Trebuie să-i mulțumesc autoarei articolului pentru poza din titlul !
De ce ?
Am să vă explic, să muți pista de biciclete pe carosabil automat trebuie să renunți la o bandă, astfel dacă faci pista cât prevede legea, nu mai ai două benzi de circulație pentru mașini, cum prevede legea. În acest caz pentru doi trei biciclisti care și așa își riscă viața cu bizonii din trafic se pierde o bandă si in consecință se formează cozi de mașini care poluiaza, deci degeaba, piste !
Acum la poză, dacă s-ar renunța la acel perimetru dintre trotuar și carosabil s-ar putea face pistă pentru biciclete destul de lată si ar avea și pietonii loc. Dar dacă s-ar intampla așa ceva, aceiaș berbeci care astăzi sunt plătiți să injure primarul pentru lipsa pistelor îl va injura pentru că a tăiat copacii.
Va atentionez ca în vest există orașe unde sunt străzi care nu au nici un copac ornamental si nici gazon pentru simplul motiv de a face loc și biciclistilor și mașinilor. Eu vă garantez că Witz Fritz dacă prin absurd ar ajunge primar în jumătate de an este cel mai înjurat primar pe care la avut Timișoara, va lasă baltă și dispare singur, din simplu motiv că aici indiferent cât de bune intenții ai avea se vor găsi câțiva idioți să te înjure de dimineața până seara.
In vest nu ai ce cauta cu masina sub euro 5 in orasu ala Fara copaci
Te înșeli amarnic, tu nu ai loc unde să plantezi atâția copaci cât poluiază o mașină chiar și euro 5 dacă sta in coloană cu motorul promit 6 7 ore pe zi.
Soluția cea mai bună, demonstrată, este fluidizarea traficului nu blocarea lui cu tot felul de tâmpenii debitate de un papagal băgat în față de niște lași care nu au avut curajul să candideze. Dacă cumva ai drum în Graz vei vedea nenumărate străzi principale pe care circulă și mașini de peste 3,5 tone care sunt betonate din perete în perete unde există și piste de biciclete.
Pai si AUTOSTRADA pentru biciclete o faceti suspendata sau cum? :))