Ar putea fi gata in 2027. Pot incepe lucrarile de restaurare la Castelul Huniade, cea mai veche cladire din Timisoara,  monument istoric si simbol al orasului

TIMISOARA. Cea mai veche cladire din Timisoara, Castelul Huniade, a primit autorizatia de construire de la Primaria Timisoara pentru lucrari de restaurare, consolidare si punere in valoare, proiect derulat de Consiliul Judetean Timis.

CITESTE SI: Zoo Timisoara sa devina macar parc pentru plimbari, biciclisti si evenimente, pana cand se naste conceptul de ‘ferma cu animale’ promis de Dominic Fritz dupa ce a pus lacatul pe gradina acum 3 ani. Propunerea Roxanei Iliescu merge mai departe. Video

Am semnat autorizatia de construire pentru restaurarea Castelului Huniade, cladire simbol a Timisoarei. Ii doresc succes si spor la treaba presedintelui CJ Timis, Alin Nica. Este un proiect extrem de intarziat, practic o promisiune care nu se mai intampla de 16 ani, cand s-a inchis pentru renovari si apoi nu s-a mai deschis. Noi avem deja conceptul castigator pentru amenajarea Pietei Victoriei, iar Castelul este un punct central in proiect. Imi doresc ca cele doua investitii sa se completeze si sa puna in valoare potentialul zonei centrale a Timisoarei. Sper ca domnul Nica se va apuca de lucrari cat mai repede”, a transmis primarul Dominic Fritz.

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Timis Alin Nica spune ca, pe masura ce se vor finaliza parti din castel, ele vor fi si deschise publicului.

Ma bucur ca Primaria Timisoara a eliberat autorizatia de construire pentru restaurarea Castelului Huniade, a fost cu intarziere, insa presupun ca este o problema sistemica a administratiei Fritz, nu cred ca au facut-o intentionat, caci sunt multe plangeri in acest sens, atat din partea cetatenilor cat si a companiilor. Asteptarile si promisiunile facute timisorenilor legat de restaurarea Castelului Huniade dureaza de 30 ani, nu de 16, dar ce conteaza acum, este ca, pentru prima data intr-o istorie plina de probleme, am reusit sa atragem trei surse de finantare: PNRR, Programul National de Consolidare al Cladirilor cu Risc Seismic Ridicat si Interreg RO-HU. Reamintesc ca, in acest mandat, pana in prezent, am semnat si am implementat finantari in valoare de peste 1.5 miliarde de lei, un record in istoria Consiliul Judetean Timis. Deci, alaturi de colegii din administratia judeteana, cei din echipa de proiecte si cei de la investitii, facem lucrurile sa se intample.

Lucrarile la Castelul Huniade vor dura, nu doresc, la randul meu, sa creez false asteptari ca acesta ar putea fi repus integral in circuitul muzeal, intr-un timp scurt. Ce pot garanta insa este ca, pe masura ce vor fi finalizate zone ale Castelului, acestea vor fi deschise publicului. Avem proiectul tehnic pe ultima suta de metri, pe intreg obiectivul, avem finantare, vom suplimenta si cu surse din bugetul judetului si ne propunem sa il transformam intr-un principal punct de atractie al Timisoarei. Desigur ca ne vom corela cu Primaria Timisoara in vederea punerii in valoare a Castelului, am dat dovada de deschidere de fiecare data cand a fost vorba despre dorintele si interesul timisorenilor„, a spus Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Studiile facute pentru restaurarea Castelului Huniade arata ca este posibil ca interventiile complexe sa se incheie undeva in 2027.

In anul Capitalei Culturale Europene, a fost redeschisa vizitatorilor Sala Cavalerilor care a gazduit mai multe evenimente.

Castelul Huniade a fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447. Acesta este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara inca in picioare.

A fost inchis in urma cu aproape 15 ani pentru reabilitare, insa din cauza numeroaselor probleme si a lipsei fondurilor, lucrarile nu au mai fost finalizate. Acum insa, pe mai multe proiecte ale Consiliului Judetean Timis, si avand finantare, ele ar trebui duse la bun sfarsit.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dominic munceste non-stop, e incredibil!

  2. Ar putea fi gata lucrările peste 4 ani in 2027,așa că mai așteptați mult și bine

  3. Si parcarea pentru care PMT a dat teren catre CJT in urma cu un an cand va fi gata?
    CJT e responsabil de renovarea Castelului, dar cumva Nica vrea sa-l scoata vinovat pe Fritz ca de 16 ani nu s-a lucrat, ba nu, e vinovat ca de 30 de ani nu s-a facut nimic, deoarece, zice Nica, „este o problema sistemica a administratiei Fritz”.

  4. De când sunt mic (și am 30 de ani acum) castelul asta este in renovare permanenta.

  5. Din pacate eu nu cred ca in 2027 se va face ceva , in Timisoara am fost mintiti foarte mult timp pe cand in alte orase gen ( Cluj , Oardea , Sibiu ) vedem ca zona istorica a fost facuta intr o perioada scurta pentru ca aduce banii la bugetul local de pe urma vizitatorilor ( aici avem mult de lucrat ). Au inceput orase fantoma sa aibe stadioane noi si Timisoara , vorba aia printre primele 5 orase din RO nu are niciun stadion , oameni buni , niciun stadion 🙁 cum vrei sa ai ceva perspective sportive in acest oras cand ai 0 instrastructura , aici de vina este pnl si psd.

  6. „””ar putea fi gata””….asta spune totul, asa cum putea fi gata si centura, dar nu este etc…
    Minciuni aruncate de Ni(M)ica in media.

  7. Bine ca am vizitat cand eram prin clasa a V a, de atunci toti care s-au perindat prin primarie sau consilii nu au fost in stare sa renoveze o amarata de cladire. Zeci de ani pentru o tiganie de restaurare. Am prieteni ce vor sa vina in Timisoara, ce sa le arat? Parcul botanic e vai si amar, parcul rozelor la fel, zoo nu exista (mai bine), un meci de fotbal (care stadion)? Centrul si atat? sau trebuie mers pe la Herneacova, Bazos etc? Realimente dragi USR-isti postaci, ce poti vedea in Timisoara ca si turist? Iulius Mall? :)) Luminati-ma, o lista de atractii turistice va rog

  8. În evul mediu, castelul a fost construit în șapte ani și reconstruit în patru. În secolul XXI reparațiile ar putea fi gata în patru ani. Sau ar putea să nu fie gata.