Arbore de capsuni, kaki, kiwi sau maslini cresc laolalta, intr-o gradina exotica, langa Timisoara. Povestea unei pasiuni incantatoare. Video

TIMISOARA. In prag de iarna poate doar sa intinda mana si sa culeaga fructe dulci si coapte, neobisnuite pentru zona Banatului, din arborii ce cresc in propria-i gradina. Se intampla langa Timisoara, in comuna Giroc, unde un tanar agronom a amenajat un adevarat colt de rai.

Kaki, maslini, arbore de capsuni sau kiwi. Toate se gasesc in gradina lui Bogdan Costea, un pasionat de pomicultura.

A fost dintotdeauna fascinat de fructele exotice si a aprofundat studiul arborilor din Africa, din zona Mediteranei si din Asia, dornic sa gaseasca o solutie pentru a-i aclimatiza in curtea lui de langa Timisoara.

Bogdan Costea a facut si un doctorat strans legat de pasiunea lui, iar in urma cu cativa ani a adus din Italia primul copacel de kiwi. A reusit sa il adapteze la clima noastra, iar acum, la fiecare inceput de iarna, recolteaza cateva kilograme din fructul bogat in vitamina C.

Nu va ganditi ca se matureaza ca si in Italia prin septembrie, octombrie. La noi nu are destule grade ca sa se matureze atat de repede„, explica Bogdan Costea.

Dupa kiwi, a urmat un copac de… capsuni.

E o specie, care, dupa cum puteti observa, face flori toamna, in ciuda a ceea ce suntem noi obisnuiti… E un arbust care, popular, daca pot sa spun asa, se numeste arbust de capsun. E originar din zona mediteraneana si in perioada asta face flori, iar in primavara se transforma in fructe„, povesteste agronomul.

Intr-un alt colt al gradinii, cateva crengi subtiri sunt incarcate cu fructe spectaculoase portocalii. E un soi adus de peste mari si tari. Fructul kaki, cunoscut si sub denumirea de ‘fructul zeilor’, are un continut ridicat de antioxidanti, magneziu si potasiu.

Sunt destul de multe. As zice ca aici avem bine peste 10 kg… Necesita multa apa in sezon. Gustul este unul deosebit. E dulce, e aromat. Si ideea e ca poate fi crescut la noi fara probleme„, spune Bogdan Costea.

Tanarul agronom sustine ca oricine are un petic de gradina ar putea sa se apuce de cultivarea arborilor cu fructe exotice. Nu este costisitor, insa cere multa grija, mai ales in primii ani, iar rezultatele pot fi uimitoare. In plus, gustul fructelor din propria gradina nu se compara cu cel al fructelor cumparate din dupermarket.

E drept, vin de la temperaturi ridicate si lucrul asta se cunoaste. Noi, ca sa manacam un kaki, nu il recoltam ca in Spania in septembrie, ci in decembrie. E chiar mai bun ca cel de acolo ca nu ii punem substante. Noi pur si simplu il luam din gradina„, spune Bogdan Costea.

Gradina exotica din Giroc e dovada vie ca agricultura traditionala se poate adapta la noile schimbari climatice, cu veri fierbinti, cu temperaturi tot mai ridicate, si ierni din ce in ce mai blande.

VIDEO: George Stefanita

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu este arbore de capsuni se cheama medronheiro