Arcada timpului, la Timisoara, pentru aniversarea Centenarului

TIMISOARA. Institutul Roman de Educatie a Adultilor (IREA) a marcat aniversarea Centenarului, printr-un eveniment de suflet, o arcada a timpului intre copii, tineri si seniori. Cu totii au contribuit la realizarea unor materiale artizanale impresionante, au povestit si au cantat.

In 29 noiembrie, in Aula Magna ”Ioan Curea” a Universitatii de Vest din Timisoara a avut loc expozitia – eveniment ” „Micro-monumentul: Romania celor 100 de ani” din cadrul proiectului Mozaicul amintirilor – Romania celor 100 de ani!, finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale. A fost un demers de reflectie asupra mostenirii istorice si culturale, dar si asupra modului in care ducem mai departe partile luminoase ale acestei mosteniri.

Activitatile din cadrul evenimentului au cuprins diferite ateliere cu obiecte de artizanat, un documentar al seniorilor si o carte care reuneste memoriile seniorilor legate de regimurile politice si de evolutia istorica a Romaniei dupa Marea Unire, alaturi de interpretari ale tinerilor.

Modul in care acest eveniment s-a desfasurat l-a facut sa fie unul inedit , amenajarea unei ”arcade a timpului ” de catre tineri impreuna cu seniorii pe care au fost expuse toate produsele realizate in cadrul activitatilor comune si in jurul careia fiecare grup generational a pregatit un moment artistic ce a fost sustinut in fata publicului.

Centenarul Marii Uniri este o tema care uneste romanii de pretutindeni in 2018, spiritul identitar national fiind promovat printr-o gama larga de evenimente si initiative, care au un impact semnificativ si o relevanta ridicata pentru romani, indiferent de varsta. Fiecare dintre noi vibreaza intens la momentele istorice importante, la literatura ce elogiaza neamul romanesc sau la personaje care au marcat istoria Romaniei si istoria romanilor. In Romania, in genere, activitatile intergenerationale sunt intelese si contextualizate in dese randuri in directa legatura cu programele educationale oferite in cadrul scolilor sau al altor institutii educationale, astfel ca ele se dezvolta intr-un mod organizat, in majoritatea cazurilor, intre doua extreme generationale – copii, tineri si seniori. Cu toate acestea, persoanele apartinand diferitelor generatii invata unele de la altele in contextul cultural oferit de muzee, filarmonici, teatre, nu insa intr-un mod explicit. Acest proiect a oferit din plin  oportunitatea ca, prin 30 de ateliere, tineri si seniori sa lucreze impreuna pentru dezvoltarea unor produse si materiale prin care sa celebram  Centenarul Marii Uniri, aceste intalniri aducand beneficii de invatare ambelor categorii.

Activitatea din cadrul evenimentului nostru inglobeza, in esenta ei, prezentarea patrimoniului imaterial reunit in toate atelierele intergenerationale anterioare -produsele atelierelor (peste 100 de obiecte de artizanat), un documentar despre experienta de viata a seniorilor si o carte care reuneste memoriile seniorilor legate de regimurile politice si de evolutia istorica a Romaniei dupa Marea Unire, alaturi de interpretari ale tinerilor.

Modul in care acest eveniment se va desfasura il face sa fie unul inedit, amenajarea unei arcade a timpului, de catre tineri impreuna cu seniorii, pe care vor fi expuse toate produsele realizate in cadrul activitatilor comune si in jurul careia fiecare grup generational a pregatit un moment artistic ce va fi sustinut in fata celor care azi ne vor fi alaturi”, a declarat Ana-Simona Negomireanu, director IREA si coordonatorul proiectului.

Proiectul va fi prezentat si in plan international in comunitatile de romani (in special in fata tinerilor) din Reggio Calabria, proiectul dobandind astfel o dimensiune internationala, cu scopul de a promova elemente culturale specifice istoriei moderne a Romaniei, dar si de a conserva identitatea culturala a romanilor.

Suntem urmasii a tot ce s-a intamplat in aceasta ultima suta de ani, inceputa prin miraculosul efort care a dat sens mileniilor anterioare. Suntem urmasii romanilor care au infaptuit Romania Mare si suntem urmasii romanilor care i-au intemnitat si i-au ingropat in Cimitirul Saracilor din Sighet pe acestia. Centenarul nu este o festivitate, el este prilejul care ne obliga si ne da sansa  sa optam pe cine vrem sa continuam, cui vrem sa semanam in continuare, care sunt modelele pe care vrem sa le urmam. Dar asta presupune inainte de toate cunoasterea continutului  celor 100 de ani si asumarea istoriei pe care o cuprind.

Traim intr-o lume in care valorile se dau peste cap si se transforma uneori in opusul lor, o lume in centrul careia nu se mai afla de mult Europa pe care am visat-o sute de ani. Nu numai la noi, ci pe tot globul, dificultatea de a intelege aceste transformari, in care binele si raul sunt redefinite adesea de pe pozitii contrare, este enorma. In confuzia generata, uneori intentionat, de viteza si radicalitatea schimbarii, singura solutie mi se pare intoarcerea,cu speranta si buna credinta, spre memoria modelelor de acum o suta de ani.

Patriotismul lor european si democratic poate fi si azi salvarea, la fel de eficienta in nebuloasa satului planetar ca si in haosul din care se nastea noua istorie universala de acum un secol. Nu trebuie decat sa avem puterea sa credem  in „radacinile crestine ale Europei” , careia ii apartinem nu numai geografic, ci si juridic prin statul  pe care ei l-au creat. Pentru a continua sa existe, acest stat trebuie asumat de fiecare noua generatie in parte  si salvat din ghearele raului care, din istorie in istorie, isi schimba numele, dar nu si dorinta de a ne stapani si de a ne impiedica sa fim noi insine.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.