Arheologii lucreaza din nou in apropiere de Timisoara. Continua sapaturile in locul unde au fost gasite ramasitele unui fost rege al Ungariei si ale sotiei sale. Foto

TIMIS. Vara de vara arheologi romani si maghiari descind la Igris pentru noi sapataturi pentru a scoate la lumina secretele unei manastiri care se afla aici in Evul Mediu.

Echipele de arheologi au revenit si in acest an pe unul dintre cele mai importante situri arheologice din tara, pentru a opta campanie de sapaturi.

Organizat de Muzeul National al Banatului din Timisoara, proiectul este coordonat de dr. Daniela Tanase, responsabil stiintific, Zsuzsanna Kopeczny, arheolog medievist, si Stefan Popa, biolog.

Campania prezinta o parte din maretia fostei manastiri cisterciene Egres. Situat pe raza comunei Sanpetru Mare, situl arheologic este unul dintre cele mai importante din epoca medievala si la nivel national. Manastirea de la Igris a fost reprezentativa pentru Regatul Maghiar medieval, aici fiind inhumati regele Andrei al II-lea (1205-1235) si sotia sa, Yolanda de Courtenay, conform surselor documentare.
Povestile Banatului sunt departe de a fi cunoscute in totalitate, mai ales cand ne referim la zona de campie si la epoca medievala. In 2013, printr-un parteneriat intre Muzeul National al Banatului si Universitatea Catolica Peter Pazmany din Budapesta, a inceput cercetarea la abatia cisterciana de la Igris, iar din 2016 au fost deschise mai multe santiere arheologice.„, au transmis reprezentantii Muzeului National al Banatului.

La ultimele sapaturi, efectuate anul trecut, echipele de arheologi au scos la iveala ziduri, incaperi cu podele, o locuinta cu cuptor care este mai veche decat manastirea, dar si monede sau elemente de ceramica.

De-a lungul anilor au fost scoase la iveala fragmente arhitecturale provenite de la ancadramente de fereastra, ancadramente de portal, fragmente de chei de bolta si segmente de coloane si capiteluri, precum si elemente decorative din piatra care au infrumusetat edificiul manastiresc. De asemenea, au fost gasite fragmente din marmura rosie care provin de la sarcofagele regale. La acestea se adauga obiecte din metal si os gasite in inventarul mormintelor cercetate, precum si intr-o groapa care poate fi pusa in legatura cu invazia mongola de la 1241, in care au fost depuse fragmente de schelete umane si diverse piese de ceramica si metal.

Situat pe raza comunei Sanpetru Mare, judetul Timis, situl arheologic este unul dintre cele mai importante din epoca medievala si unul dintre cele mai insemnate la nivel national. Manastirea de la Igris a fost reprezentativa pentru Regatul Maghiar medieval, aici fiind inhumati regele Andrei al II-lea (1205-1235) si sotia sa, Yolanda de Courtenay, dupa cum indica sursele documentare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Unde? Vreau să vin să dau cu grafitti

  2. „o groapa care poate fi pusa in legatura cu invazia mongola de la 1241” – pana acolo au ajuns mongolii atunci?

  3. Dragi maghiari pentru 5 milioane de euro va pot dezvălui zona unde se afla mormântul lui Attila Hunul !!!