Arhitectii cer din nou oprirea lucrarilor la trotuarele sotron din centru, la Timisoara, sustinand ca sunt ilegale. Nicolae Robu: Noi ne vedem de treaba

TIMISOARA. In timp ce lucrarile de amenajare a trotuarelor din centrul Timisoarei sunt in plina desfasurare, Ordinul Arhitectilor din Timis cere din nou sistarea lor, pana la indeplinirea tuturor cerintelor legale.

Arhitectii spun ca tot perimetrul in care se lucreaza pentru inlocuirea dalelor cu noile placi de tip sotron face parte din zona de protectie a sitului urban Cartier Cetate, si ca interventiile in aceasta areal trebuie sa se supuna acelorasi prevederi impuse pentru zonele istorice protejate.

„Toate actiunile din zonele protejate trebuie facute unitar cu respectarea prevederilor legale pentru zonele de protectie a monumentelor istorice.

– Zona delimitata de Piata Victoriei – Piata Iancu de Hunedoara – Str. Telbisz Carol – Piata Bratianu I.C. – Str. Dima -Str. Oituz – Str. Sf. Ioan formeaza Situl urban Cartierul „Cetatea Timisoara”(…), fiind considerat monument de importanta nationala. Strazile adiacente acestui sit fac parte din zona de protectie a acestuia si se supun aceluiasi regim de protectie ca si monumentul in sine. Lucrarile de inlocuire a finisajelor la trotuare au loc in majoritate in zona de protectie a sitului TM – II- s – A – 06095, drept urmare se supun unor conditii speciale de autorizare si executie a lucrarilor de constructii, inclusiv cele la infrastructura de trafic rutier sau pietonal”, transmit reprezentantii Ordinului Arhitectilor Timis.

In plus, arhitectii spun ca pana in acest moment nu au fost prezentate Autorizatia de construire si Avizul din partea Directiei de Cultura Timis, documente care sunt obligatorii pentru orice lucrare de constructie ce are loc in zonele de protectie a monumentelor, ansamblurilor si siturilor istorice. In plus, OAR considera ca materialele folosite la aceste lucrari sunt de slaba calitate.

„Nu a fost prezentat public un proiect tehnic, asumat de un proiectant specialist prin semnaturi, verificat conform prevederilor legale, document de baza care trebuie sa stea la baza oricaror lucrari de construcție si cu atat mai important in cazul lucrarilor din bani publici.

Materialele folosite pentru inlocuirea finisajelor trotuarelor nu sunt conforme cu cerintele de calitate pentru zonele istorice si protejate, asa cum sunt ele specificate in Planul Urbanistic General al municipiului Timisoara, aflat in vigoare, si in Regulamentul de Urbanism ”Cartier Cetate, Timisoara”, mai spus reprezentantii OAR Timis.

Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Timis cere respectarea prevederilor legale, oprirea lucrarilor pana la rezolvarea tuturor acestor probleme si cheama Primaria la dialog.

Nicolae Robu le-a raspuns ca… merge mai departe cu lucrarea.

Este legal tot ceea ce facem, noi ne vedem de treaba. Veti vedea curand, cand putem iesi cu totii la plimbare, ce am lucrat in acest timp. Am lucrat cu respectarea regulilor de precautie. Iar trotuarele, asa cum am spus la inceput, vor fi apreciate. Si amenajarile de langa ele„, le-a raspuns arhitectilor primarul Nicolae Robu, joi.

Sursa foto: Forumul STPT

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asa ca fapt divers, acesti arhitecti s-au autosesizat si cand masinile se parcau pe trotuar in trecut? Nu de alta dar stiu 3 arhitecti care se cred buricul pamantului si daca se poate sa intre cu masina pana in birou!!!

    • Arhitectii nu sunt politie. Politia nu isi facea treba. Arhitectii macar par ca si-o fac.

  2. Unde au fost domnii arhitecti cand cladiri , vile interbelice au fost transfrmate in palate tiganesti?!
    Unde au fost acnd tiganii au distrus casa Muehle?!
    Ca acum stiu sa dea din gura dar atunci au tacut malc!
    SA continue lucrarile, chiar arata foarte bine!

    • Arata pe dracu tenelistule. Mozaic din ala sa pui tu la tine si la Robu in curte. Vai de capul vostru, ati distrus un oras cu uratenia din mintea voastra.

    • Dar tu unde ai fost?

  3. Chiar arata bine!
    Domnii arhitecti (sau cel care vorbeste in numele lor) sa nu se mai comporte ca niste lipitori nefolositoare…

  4. Harhitecțâ care se plimbă prin centru dar nu le sare în ochi cum arată pasajul, nu au nimic de spus, că de este o realizare al epocii când au dobândit diplomele de Harhitecț cu lucrare de diplomă intitulată ; BLOC CU PATRU ETAJE sau INCUBATOARE UMAENE
    Va garantez ca în Timișoara poate veni și arhitectul șef al Londrei să facă un proiect și tot nu va fi în ordine pentru aceste cozi de topor psd-iste inhăitate mai nou și cu adunătura de fripturiști al devoratorului de marmeladă Witz Fritz. De patru ani nu a fost proiect pentru oraș să nu fie sabotat de către vreo agenție condusă de PSD.
    Sigur că Robu nu este decupat din ușa catedralei dar aici este vorba despre Timișoara iar aceste creaturi nu au nici un fel de scrupule.
    Ei au doar un țel sabotarea orașului.
    Pana acum trotuarele din asfalt crăpat s-au potrivit perfect cu arhitectura și cu casele luate de țigani cu japca. Acum nu le mai place.

  5. În piața operei a început schimbarea dalelor vechi, din comunism. Centrul trebuie sa arate nu ca înainte, mai frumos. Uitați-vă la ce se pune în loc. Rușine. În schimb la primărie… Sunt prea contrastante, nici în centru nu le-aș pune! Ne putem inspira de la alte orașe. Gustul primarului și a celor care ii baga frumosul în coaste, nu îl doresc. Du-te acasă Narcise! Mă, nu mai cheltui banii a proasta!!!

    • Aceste dale din comunism au rezistat 30 de ani. Ce fac politrucii ăștia nu rezista decât un an apoi crapă. E penibil și rușinos. Mergeți sa vedeți dalele din comunism, până când nu le schimbă pe toate. Doar puține sunt crăpate restul sunt întregi. Să nu uităm că au peste 30 de ani!.

  6. O intrebare:Domnule Robu ,iti trimiti trepadusii sa amendeze lumea pentru fleacuri,dar TU ai voie sa calci legile in picioare???Doar o intrebare…In ,rest poate ca si arhitectii trebuie sa vegheze la respectarea legii si in alte privinte…Adevarul,ca si noi,este undeva la mijloc!

  7. dar asfaltul de pana acum a avut valoare istorica

    • haha. buna asta. Probabil ca „arhitectii” doar cauta nod in papura la absolut orice lucrare