Arhitectura moderna si cel putin 40% spatii verzi. Reguli noi pentru tinerii care isi construiesc locuinte pe terenurile primite de la Pimaria Timisoara, in zona Ovidiu Balea

TIMISOARA. La mai bine de 4 ani de la demararea procedurilor de atribuire de terenuri gratuite tinerilor din Timisoara, in zona Ovidiu Balea, si la jumatate de an de cand ele au fost atribuite efectiv, reprezentantii Primariei Timisoara fac si regulament pentru construirea caselor.

CITESTE SI: Incepe cosmarul. Se fac ocoliri de zeci de kilometri. Masinile de mare tonaj nu mai au voie pe bulevardul Stan Vidrighin din Timisoara. Devieri de trafic inca de pe autostrada 

Autoritatile au elaborat doua astfel de regulament, unul pentru case insiruite si unul pentru case cuplate, iar toti cei 128 de tineri care au primit terenuri in zona Ovidiu Balea vor trebui sa respecte intru totul noile indicatii ale Primariei, pentru a-si putea ridica locuita.

Cele doua regulamente reprezinta seturile de norme de care se va tine cont la proiectarea, autorizarea si construirea edificiilor pe parcelele care au fost atribuite in folosinta tinerilor intre 18 si 35 de ani pentru construirea unei locuinte proprietate personala. Terenurile disponibile si libere de sarcini care au fost atribuite conform Legii nr. 15/2003 sunt cuprinse in teritoriul reglementat prin Planul urbanistic zonal „Completare zonă de locuinte”.
Reglementarile initiale, care se refera la cvartalele pentru edificarea de locuinte insiruite, locuinte cuplate, locuinte colective, dotari aferente zonei de locuinte, precum si realizarea de obiective de utilitate publica (strazi, spatii verzi si altele asemenea) sunt completate cu prevederi detaliate referitoare la caracteristicile parcelelor si regimul de construire„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Printre regulile impuse de autoritati se numara cele privind regimul de inaltime, aspectul fatadelor si imprejmuirea parcelelor. Spre exemplu, una dintre cerinte este ca procentul de spatii verzi al fiecarei gospodarii sa fie de minim 40%, arhitectura cladirilor sa fie moderna, iar regimul de inaltime sa fie P+1E.

Cele doua regulamente pot fi consultate AICI si urmeaza sa fie votate in plenul Consiliului Local Timisoara.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pana sa isi construiasca ceva tinerii vor deveni pensionari

  2. Mda…cam nasol cu regulamentul asta prin care sa impui cum sa arate locuintele si cat de mare sau mici sa fie. Si le impui si celor 5 sau 6 familii de pe o strada sa cada de acord asupra unui proiect comun. Avand in vedere ca terenurile sau acordat in trecut si aveau Puz prin care se stabilea regulile de construire, nu stiu cat de legal este noul regulament. Daca o familie din cei 5 vrea regim de inaltime P+1, alta P+M, alta 3 camere, alta 2 camere etc, ce se va intampla de aici incolo? Va mai putea cineva construi?

    Terenurile fiind incluse in proiectul nou cu zona de nord / aeroportul Cionca, regulile astea sigur vor fi aplicate si terenurilor parcelate din zona Triaj, Metro2, Zona Mehala-Torontal.
    O sa se ajunga la situatia in care unii proprietari sa nu poata construi deoarece primaria ii va obliga sa faca proiectul de casa identic….ceea ce este o mare prostie.
    Daca me gandim bine regulamentul asta e in avantajul firmelor de partid. Vor cumpara pe nimic de la proprietari parcelele si vor construi ei duplexuri, triplexuri, insiruite etc

    • Cam așa arată un Partidul Liberal Progresist Drulă!🤣🤣🤣🤣

      • Cand primesti gratuit un teren pe care ar trebui sa dai până la 100 000 de euro sau peste, faci casa după anumite norme, nu cum iti trece ție prin cap. Cei care ati fost in UK ati putut constata cartiere cu sute de case cam cu aceeași arhitectura. Aici sunt 128. Tot in UK ati putut constata in caetiwre, localiati limitrofe oraselor mari ca nicio masina nu e parcata pe strazi. Vedeti In Timisoara, Dumbravita, Giroc etc.Terenurile s- au dat acum, nu pe vremea pletosului. El lansa diferite programe, unele fanteziste care nu se vor putea realiza niciodata. De exemplul metroul banatean. Ar fi mai simplu transportul prin tuburi sub presiune. Sau transportul cu masini zburătoare de tip drone.

        • da. si eventual să-și zugraveasca cel puțin afara casele în culorile curcubeului, sa puna un banner pe acoperiș cu părerea politică „muie psd” ca sa se vadă din avion, iar la poartă pe plăcuța cu numărul casei sa se adauge un „trăiască usr și friț, ca ne-au dat s-avem de-un șpriț”

  3. Ceea ce ” imi place” la „sateliții (satele, orășelele) Timișoarei” este lățimea strazilor, a trotuarelor, a posibilitatii de a te opri undeva daca te duci in vizită (cu ceva timp in urmă am oprit pe o „stradă din Dumbrăvița sa ma orientez, cand o maimuță din zona sarit de dupa poartă cu fraza ” aici nu este voie sa oprești ” uitând insa ca atunci cand el vine la Timișoara vrea toate drepturile de parcare).
    Îmi pun problema ce fel de urbanisti proiecteaza zonele satesti sau cu le place oraselele satelit? I
    In satele svabesti de acum 250 de ani strazile erau (si mai sunt si acum) late, cu trotuare late cu una doua randuri de copaci, casele cu gradini de lucrat, mini parcuri cu rondouri s.a. (stiu ca am avut rude de pe acolo).
    Oare PMT cu „experiența germană” declarata in spate nu ii poate învăța pe acesti „urbanisti”?

  4. Pe cei care au terenuri in satele limitrofe nu- i intereseaza decat banul, nici vorba de bunul simt. Ori daca se lasă teren mare pentru străzi, rămâne mai puțin pentru vandut.