Armura ca in ‘Cavalerii mesei rotunde’ expusa la Muzeul National al Banatului din Timisoara. Foto

TIMISOARA. O armura de cavaler medieval aseamanatoare celor folosite de cavaleri la finele secolului al XV-lea poate fi vazuta la Timisoara.

Armura este o replica a unui model de exceptie creat la Nurnberg, care are viziera mobila, pieptul aproape plat, fara decoratiuni. Armuri similare au fost folosite si in pelicula „Cavalerii mesei rotunde”, regizata de Jerry Zucker, si care ii avea in rolurile principale pe Sean Connery, Richard Gere sau Julia Ormond.

In mansarda B1 se afla o armura ce pare desprinsa direct din scenele celebre ale filmului „Cavalerii mesei rotunde”. Este vorba despre o replica a armurii Schott-Sonnenberg, un model de exceptie realizat initial la Nurenberg pentru Kunz Schott von Hellingen. Cu o casca armet ce poarta amprenta unui trecut glorios, viziera mobila dezvaluie mestesugul rafinat al fierarilor de la sfarsitul secolului al XV-lea. Pieptarul aproape plat, lipsit de orice decor inutil, si braconiera ce vorbeste despre simplitatea si eficienta in lupta, toate compun o imagine a cavalerului desavarsit„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Armura poate fi vazuta in cadrul expozitiei „Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colectia Muzeului National al Banatului”, deschisa in bastionul Theresia. Aici sunt expuse peste 40 de arme albe care isi dezvaluie povestile, de la spadele mercenarilor la elegantele rapiere, la sabii infricosatoare la simpla ghioaga de lemn.

Iata si expozitiile care sunt si celelalte expozitii deschise la Muzeul National al Banatului.

Expozitia „Istoria militara a Banatului” – (Bastionul Maria Theresia, parter)
Expozitia Ștefan Popa Popa’s (Bastionul Maria Theresia, parter)
Expozitia „Spatiile Oravitzan” (Bastionul Maria Theresia, etajul I)
Expozitia „Logics and shapes” (Bastionul Maria Theresia, parter)
Expozitia „Garana 2023” – Atelier de creatie (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2)
Expozitia „Arme care au faurit România”, (mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia)
Expozitia „CyberMoon: Exploring Art in the Age of Robotics”, (Bastionul Maria Theresia, hol etajul I)

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ce istorici pot oare sa spuna. ca aceasta armura (sec XV) este asemanatoare celor purtata de Cavalerii mesei rotunde (sec XII)?