Arsenie Boca va trece in randul sfintilor! Cand va fi canonizat si i se va trece numele in Calendarul Ortodox?

Biserica Ortodoxa Romana a inceput procesul de canonizare a lui Arsenie Boca, prin Episcopia Devei si Hunedoarei, care strange dovezi si marturii despre viata parintelui, proces ce poate dura ani de zile, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica.

CITESTE SI: Parintele Arsenie Boca, incarcerat la Timisoara! Iata documentele cu care a fost aruncat dupa gratii in puscaria din Banat. FOTO!
Acesta a explicat ca procesul de canonizare incepe din teritoriu, in acest caz initiativa avand-o Episcopia Devei si Hunedoarei, in subordinea careia se afla Manastirea Prislop, unde a slujit parintele Arsenie Boca.

Episcopia va aduna dovezi si marturii privind viata lui Arsenie Boca, urmarind ortodoxia credintei, sfintenia vietii si evlavia populara. Odata stranse toate aceste date, dosarul va fi inaintat Sinodului Mitropoliei Ardealului, care il va completa, daca este cazul, si il va inainta mai departe Sfantului Sinod al BOR, pentru a fi analizat de Comisia de canonizare.

In acest proces de canonizare e nevoie de rabdare si de timp. Poate dura ani„, a mai spus parintele Stoica, precizand ca Patriarhia nu a primit nicio petitie pentru canonizarea lui Arsenie Boca, dar ca exista o petitie online in acest sens.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Episcopiei Devei si Hunedoarei, Gabriel Miricescu, a declarat, joi, ca, pana la sfarsitul acestui an, o comisie speciala, formata din teologi si ierarhi, va strange dovezi si marturii despre viata si faptele parintelui Arsenie Boca, noteaza Mediafax.ro.

Episcopia Devei si Hunedoarei va constitui, pana la sfarsitul acestui an, o comisie speciala, formata din teologi si ierarhi, care se va ocupa de canonizarea parintelui Arsenie Boca, deoarece Manastirea Prislop, unde se afla mormantul lui Arsenie Boca, este pe teritoriul episcopiei noastre. Procesul de canonizare este unul indelungat, nu stim cat va dura, pentru ca e nevoie sa fie stranse dovezi, marturii despre viata si faptele acestuia. Speram ca aceasta comisie sa isi inceapa activitatea la inceputul anului viitor”, a spus Miricescu.

Potrivit acestuia, de asemenea, va trebui sa fie pregatita si „randuiala unei slujbe de pomenire a viitorului sfant„, cu ritualul specific, care va fi oficiata in ziua ce va fi trecuta in calendarul ortodox ca fiind cea a “sfantului Arsenie Boca”.

Prin petitia deschisa pe internet credinciosii cer Patriarhiei Romane canonizarea parintelui Arsenie Boca.

Pentru ca evlavia populara vorbeste de la sine, cerem Patriarhiei Romane, Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, sa inceapa demersurile firesti pentru canonizarea Sfantului Ardealului„, se arata in textul petitiei.

Peste 12.500 de persoane au semnat aceasta petitie online.

Parintele Arsenie Boca, ieromonah, teolog si pictor ortodox roman, nascut la 29 septembrie 1910, la Vata de Sus, judetul Hunedoara, a fost staret la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus si, apoi, la Manastirea Prislop.

Datorita personalitatii sale si darului de vazator cu duhul, mii de credinciosi veneau sa-l asculte. Tot din acest motiv insa, a fost hartuit de Securitate. A fost unul dintre martirii comunismului, fiind inchis la Securitatea din Brasov, apoi dus la Canal si din nou inchis la Jilava, Bucuresti, Timisoara si la Oradea. Dupa 1959, i s-a interzis activitatea preoteasca.

Arsenie Boca a murit in 28 noiembrie 1989.

La mormantul sau de la Manastirea Prislop, din tara Hategului, se perinda zilnic sute de pelerini, iar la sarbatorile religioase vin zeci de mii de credinciosi din intreaga tara pentru a se ruga.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pentru unii dureaza ani iar pentru unil cu funcție, se poate aproape imediat (vezi Nicolae Corneanu)!