Artistii romani si norvegieni pe aceeasi scena. Cand va avea loc spectacolul, la Timisoara?

TIMISOARA. “Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european, finantat prin Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, Nationalul timisorean, in parteneriat cu Compania B. Valiente din Oslo” se numeste pompos proiectul, insa in cadrul acestuia sunt incurajate tinerele talente.

Sub sloganul ”Say it now!”, 30 de elevi de la mai multe licee din Timisoara, au participat la un workshop. Participantii, coordonati de regizorul si pedagogul norvegian Marcelino Valiente, caruia i s-au alaturat actorii Ana Munteanu, Flavius Retea si Bogdan Spiridon, au dezvoltat in decursul celor cinci zile ale atelierului, situatii teatrale, au descoperit noi modalitati de a exprima subiecte neexprimate de tineri in contextul scolar si de a le exploata cultural.

Temele dezvoltate in cadrul atelierului, consemnate si analizate de scriitoarea Mihaela Michailov, prezenta la Timisoara, stau la baza unei noi piese de teatru, care urmeaza sa fie montata la Nationalul timisorean, in regia lui Marcelino Valiente, cu o distributie formata din actorii mentionati anterior.

Spectacolul va avea premiera in luna octombrie, fiind urmata de doua reprezentatii la Oslo.

Un alt rezultat important al acestui proiect va fi cartea publicata de Teatrul National, continand textul piesei, in limbile romana, engleza si norvegiana, precum si preconizatul workshop sustinut de prof. Hans Henriksen de la Universitatea de Arta din Oslo.

In sfarsit, filmul realizat de artistul video Lucian Matei va documenta intregul proces.

Mizam pe faptul ca acest proiect va favoriza comunicarea intre generatii, va sensibiliza comunitatea la cateva dintre subiectele stringente ale adolescentei si nu numai (toleranta, violenta, abandonul etc.) si, nu in ultimul rand, va oferi oportunitatea unui dialog cultural european in cel mai concret mod”, spune Codruta Popov, secretarul literar al Nationalului timisorean.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.