Artistii timisoreni isi expun lucrarile la Muzeul National Cotroceni

TIMISOARA. Mai multi timisoreni expun intr-una din cele mai interesante colectii de arta romaneasca ce poate fi vizitata, temporar, la Cotroceni. Lucrarile lor vor fi expuse de joi, 24 mai, la Muzeul National Cotroceni din Bucuresti, in cadrul expozitiei ”Aici-Acolo. Artisti din Romania si Diaspora. Estetica eternului acum”, alaturi de creatii ale unora din cei mai importanti artisti plastici romani, precum Adrian Ghenie, Geta Bratescu, Mircea Cantor, Stefan Caltia, Paul Neagu etc.

Printre expozanti se numara si Cristian Sida, Romul Nutiu sau Stefan Calarasanu.

Cu participarea in aceasta expozitie, Cristian Sida continua pezentele in contrexte artistice desoesebite, dupa ce la finele anului trecut a deschis sezonul la Pôle Culturel de Drusenheim (Strasbourg), iar in ianuarie a expus in capitala Austriei. Cristian Sida este unul din cei mai in voga artisti vizuali romani contemporani, cu zeci de expozitii in tara si strainatate la activ. Artistul este, de mai multi ani, pe jumatate rezident in Franta unde participa la proiecte de anvergura. De asemenea, a sustinut, ca lector invitat, mai multe conferinte de arta la Universit é Paris 8 si la École Supérieure d’Art de Lorraine (Metz).

Noul proiect expozitional se inscrie in seria manifestarilor pe care Muzeul National Cotroceni le desfasoara in Anul Centenarului si marcheaza Ziua Romanilor de Pretutindeni, sarbatorita in ultima duminica din luna mai.

“Demersul nostru a avut in vedere zece decade de arta romaneasca, prin prisma evolutiei stilistice si conceptual experimentale, in modernitatea ei de atunci si de acum. Selectia, focalizata pe artisti romani si artisti de origine romana care au activat sau inca activeaza in afara pozitiei geografice definitorii pentru locul nasterii si al formarii lor, este una ad-hoc. La originea acestei secvente comparatistice asupra unui veac de arta romaneasca au stat notiuni precum arhitectura formelor si acuratetea tehnica, stilizarile si decupajele, formele abstracte si semnificatiile lor in evolutia clasicismului modern european, a avangardei si a postmodernismului, geometrizarile, minimalizarile, austeritatile, transfigurarile, incifrarile, lirismele sau poetizarile, atitudinile estetice personale sau moda timpului”, arata Ana-Maria Altmann, curatoarea expozitiei.

Expozitia poate fi vizitata in perioada 25 mai – 15 iulie 2018. Prezentarea actului de identitate, in original, este obligatorie.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.