TIMISOARA. Festivalul Zilele Culturale Maghiare din Timisoara a adus in Piata Libertatii un spectacol fascinant care a reconstituit un moment important din viata Cetatii Timisoarei.
In costume de epoca, a fost prezentanta publicului o pagina de istorie plina de eroism: Asediul Cetatii Timisoarei din 1552.
Scenele de lupta au tinut cu sufletul la gura spectatorii.
In anul 1551, otomanii au declarat razboi Imperiului Habsburgic, deoarece Regele Ferdinand I si Martinuzzi Gyorgy au cedat Reginei Izabella orasul Timisoara, Ardealul si regiunea de Sud a Ungariei, acestea fiind deja sub suzeranitatea Sublimei Porti. Regele Ferdinand l-a numit drept conducator al acestei campanii pe Generalul Giovanni Battista Castaldo. Andrei Bathory, trimis de catre Martinuzzi, a preluat Timisoara, Lipova, Caransebesul si Lugojul, impreuna cu celalalte cetati din zona.
Acesta a fost insotit de catre Losonczy Istvan, comite de Nograd, numit ulterior comite de Timis, si Seredy Gyorgyot, impreuna cu trupele nemtesti si spaniole ale generalului Aldana. In fruntea armatei romane, ce numara 60.000 de ostasi, a fost numit Sokollu Mehmet Pasa, prima misiune a acestuia fiind aceea de a ocupa cetatea Timisoarei.
In luna octombrie a aceluiasi an, aparatorii cetatii, condusi de Losonczy Istvan, au respins cu succes armatele asediatorilor otomani.
Inconjurarea Cetatii de catre trupele asediatoare a dura 10 zile. In tot acest timp, aparatorii cetatii au hartuit zilnic trupele otomane, iar in ziua de 27, pe neasteptate, Beglerbeg-ul a dat ordin de retragere a armatei.
In anul 1552, din cauza esecului suferit cu un an inainte, sultanul Suleyman l-a inlocuit pe Sokoll Mehmet cu Kara Ahmed Pasa. Armata lui Kara Ahmet Pasa numara peste 50.000 de ostasi, printre care spahii, achingii, seimeni, ieniceri, artileristi si trupe de genii. Aparatorii Timisoarei au fost aproximativ 2.310, intre care 1350 de pedestrasi si 960 de calareti. Oastea de mercenari spanioli, cehi si nemti din Cetatea Timisoarei a fost intregita de pedestrasi din Caransebes si haiduci unguri.
Programul de duminica de la Zilele Culturale Maghiare
Si duminica, timisorenii sunt asteptati in centrul orasului la ultima zi din fiesta maghiara. Pe Aleea Mestesugarilor vor fi peste 70 de producatori, iar bucatarii vor pregati bunatati traditionale.
Concertele de pe scena mare vor incepe la ora 15.20, cu trupa elevilor de la liceul Bela Bartok, Funky Heat.
La ora 16.00 va fi jazz cu trupa Jazzarosa din Budapesta.
La ora 18.00, incepe concertul cu trupa Quo Vadis.
Festivalul este incheiat de legendarul muzician Demjén Ferenc.
VIDEO: Remus Gradinariu