Asezate de primarie in special in parcarile din Timisoara, insulele ecologice sunt mai aproape de momentul in care vor deveni functionale. FOTO

TIMIȘOARA. Primăria se apropie de finalul operațiunii de instalare a celor 100 de insule ecologice în Timișoara, cumpărate cu bani europeni prin PNRR, printr-un program național.

CITESTE SI: Mergem cu bicicleta sau cu barca de la Timisoara pana in Serbia. Se deschide temporar un punct de trecere a frontierei

Acestea se vor folosi pe bază de cartelă, iar timișorenii vor plăti în funcție de cât gunoi vor arunca selectiv în ele.

Deocamdată, aceste containere inteligente nu sunt funcționale. Unele au fost deja vandalizate. Vor deveni operaționale abia când primăria, cu operatorul desemnat prin licitație de Ministerul Mediului, va reuși să le instaleze pe toate 100 și vor mai fi parcurși niște pași birocratici.

Până acum au fost montate, în două tranșe, 74 de containere, majoritatea în parcări de pe străzile: 16 Decembrie 1989 nr. 79, Polonă nr. 2 bl. 8, Polonă nr. 2 bl. G75, Torontalului nr. 14, Gh. Lazăr nr. 46, Martir Claudiu Vârcuș nr. 9, Pepinierei nr. 4 a, Timiș nr. 10, Musicescu nr. 16, Musicescu nr. 20, Musicescu nr. 24, Poiana Ruscăi nr. 1, Poiana Ruscăi nr. 2, Cugir nr. 7, Cugir nr. 3, Cugir nr. 15, Oglinzilor nr. 6, Aștrilor nr. 28 – 30, Babadag nr. 6, Babadag nr. 3, lntrarea Doinei nr. 2, Alexandru Ioan Cuza nr. 8, Intrarea Saturn nr. 2, Dâmbovița nr. 80, Dâmbovița nr. 84, Dâmbovița nr. 98, Lacului nr. 18, Sirius cu Intrarea Arenei, Sirius cu Bulevardul Sudului, Intrarea Arenei cu Cristalului, Aleea Cristalului, Bogdăneștilor nr. 2, Aradului nr. 22, Aradului nr. 24, Felix nr. 25, Martir Ștefan Mariș nr. 1, Dej, nr. 21, Liege nr. 22, Cerna nr. 5, Avram lmbroane nr. 13, Atomului, nr. 3, Polonă nr. 23, 25, 27, 29, Intrarea Vega nr. 1, 2, 3, 4, Dâmbovița nr. 88, Dâmbovița nr. 71, Sirius-Azurului, Azurului-Aștrilor-Sirius, Sirius-Azurului, Uranus-Sirius, Martir Istvan Andrei, Polonă G80.

Operațiunea de montare a tuturor insulelor este estimată a fi gata la finalul lunii aprilie, când RETIM va stabili rutele de colectare.
Până la momentul la care timișorenii să fie instruiți cum să le folosească, iar sistemul să devină funcțional, Primăria Timișoara ar vrea să vadă insulele ecologice preluate în gestiune de altcineva, în principiu de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș.

ADID însă ar fi pusă în situația de a acoperi cheluielile cu mentenanța acestor insule, or ea reprezintă asocierea tuturor unităților administrativ teritoriale din județ și nu ar fi corect să ia din contribuțiile lor pentru a asigura întreținerea containerelor Timișoarei.

Așadar, înainte să fie pus primul sac cu deșeuri în aceste insule, e nevoie de organizarea unei ședințe în care să fie tranșată soarta recipientelor.

Va reamintim, colectarea deșeurilor din aceste insule va fi asigurată de RETIM, după instalarea tuturor celor 100 prevăzute în contract. Accesul se va face pe baza de cartelă sau cu ajutorul unei aplicații mobile, iar titularii vor arunca deșeurile doar în locul destinat asociației de proprietari din care fac parte. Recipientele pentru biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic/metal și hârtie/carton sunt dotate cu senzori de umplere, astfel că sistemul înregistrează cantitatea de deșeuri aruncate, ceea ce permite plata pentru cantitatea de gunoi generată.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Containerele nu pot fi folosite de persoanele sun 1.7 metri înălțime pentru că gura de umplere este situată prea sus
    Facturarea la greutate necesita aviz metrologic ceea ce aceste containere nu au.
    Sistemul este ineficient, operatorul de gunoi trebuie să aibă o mașină specială pentru colectarea gunoiului de la aceste containere și ea sa se plimbe kilometri între insulele împrăștiate prin tot orașul.
    La maxim 20-50 de metri de insule sunt containere vechi unde gunoiul se aruncă necantarit. Cine o sa arunce gunoiul cu cartelă nominală?
    Automatizarea este făcută de UTI, firma condamnată acum 20 de ani pt corupție.

  2. Ideea sa zicem ca e buna, dar e pentru un anumit tip de oameni, cu un anumit nivel de educatie.

    Degeaba ai containere inteligente daca omul e invers.

  3. Mi-ar fi placut sa se precizeze si ce se intampla cu pubelele vechi de la blocuri? Se vor mai putea folosi?

  4. 1. Care este „densitatea de amplasare” a”acestor containere”. Distante minime/maxime de carat gunoiul???
    2. Vor „merge timisorenii in randuri-randuri ” ca sa- depoziteze sacii.
    3. Ce vor face „nevoiasii” (in general): batrinii cu / in carucior , ….
    4. Cum se vora marca traseele?
    5. Cum se rezolva zonele Unde locuiesc „VIP-urile (sefi, sefuti, ..) respectiv in zonele aglomerate? Respectiv alesii neamului???
    …. Altele

  5. Mi-a venit sa ma kak aseara dupa concertul Holograf si am trecut pe langa parcul Civic si ajung la noile bude de 100.000 de euro care se spala singure. Nu puteam sa merg la buda ca era ingradita de jur imprejur! Administratia frix a dat lasat boschetii mari in parcuri ca sa ne facem nevoile acolo!

  6. Niste mizerii marca Fritz.
    Vom chteltui mai multi bani din buzunar pe gunoi asta va fi.

    Nu avem dupa ce bea apa da ne luam mercedes cam asa face Fritzul.

    Nu sunt in marile orase ale Europei da le baga Fritz in Timisoara in timp ce spatiile verzi sunt neingrijite, lipsesc cosuri de gunoi pe strazi, merg 1kmn pe strada cu o hartie in mana ca nu am unde sa o arunc,…

    Vai de capul nostru cu acest Fritz, cel mai prost primar al orasului.

    Sper sa scapam cat mai repede de el.

    • Si dupa aia ce facem? credem ca vine altul mai capabil? o sa vina unu la fel de rau ca fritz sau altul poate mai nasol. dupa aia il injuram pe ala si tot asa. asta e romania, nu doar tm in starea asta deplorabila. si daca voi credeti ca la oradea, cluj, brasov, merg cainii cu covrigi in coada, va inselati tare.

  7. Alti bani pentru a fi sifonati din buzunarul timisorenilor.
    Nu exista in Madrid, Paris si alte mari orase asa ceva.
    Le baga Fritz in Timisoara.
    Cat a fost spaga oare pt ele?

    La fel ca toaletele alea de zeci de mii de euro.

    Bani cheltuiti in bataie de joc, fara cap sau responsabilitate.

    Nu e destul ca ia cu japca banii pt parcarile de pe strazi si in cartiere in fata blocului in care Fritz nu a investit nimic fiind facute tot pe banii timisoenilor acum sunt taxati iarasi pt ele..
    Nu e destul ca se platesc impozite si taxe crescute anual.

  8. SUA. scoate serul anti-COVID din schema de vaccinare la copii: ”Am văzut multe cazuri de miocardită, pericardită”

  9. BANI SIFONATI

  10. Felicitări administrației!