Au fost dezvaluite noi imagini spectaculoase de pe lotul 4 al Autostrazii Lugoj – Deva, mai cunoscuta drept Autostrada Liliecilor, care este finalizata 95%.
Este vorba de un set generos de fotografii facute pe acest sector al soselei de mare viteza care va uni candva Lugojul de Deva, portiune care este aproape gata, cu o singura exceptie – Dealul Liliecilor. Aici, din pacate, o alunecare de teren face si mai grea viata muncitorilor care trudeau de zor la consolidari.
Imaginile facute de un membru al forumului peundemerg.ro si promovate de echipa de la Asociatia Pro Infrastructura ofera detalii inedite de pe lotul 4 al autostrazii, de la marcaje, asfalt neted si portiuni de finisaje in lucru ori finalizate si pana la provocarea de pe Dealul Liliecilor.
„Constructorul (UMB) este in continuare foarte bine mobilizat in zona Soimus, atat la nod unde se lucreaza pentru conectarea sectorului la Autostrada A1 Deva-Simeria, cat si in celebrul deal <al liliecilor>. Muncitorii au profitat de vremea buna si exista sanse mari ca in urmatoarele doua saptamani sa se redeschida traficul pe A1 intre Simeria si Deva. Momentan, nu exista o data stabilita in mod cert insa, din ce vedem in teren, ultimele finisaje vor fi puse la punct si soferii vor reveni pe A1 in scurt timp.
Alaturi, volumul de munca ramas de executat la <dealul liliecilor> este inca imens. Mai mult, asa cum stiti, avem si o alunecare de teren in versant. Speram ca responsabilii antreprenorului si cei din CNAIR vor gasi rapid cea mai buna solutie de remediere, astfel incat termenul realist de finalizare, vara anului 2019, sa nu fie amanat si mai mult„, au notat cei de la Asociatia Pro Infrastructura, care urmaresc proiectele de anvergura din Romania.
FOTO: peundemerg.ro
***
Va reamintim, cei aproximativ 22 de kilometri de pe tronsonul 4 al Autostrazii Lugoj-Deva, intre Soimus si Ilia, sunt in lucru inca din 2014.
Cea mai cunoscuta piedica in calea lucrarilor, despre care s-a vorbit ani la randul, au reprezentat-o cei cativa lilieci protejati din grota de la Soimus, care in 2017 au fost mutati in Pestera Romanesti din Timis. Acestora insa li s-au adaugat si alte probleme spinoase, cum ar fi relocarea mai multor stalpi de inalta tensiune apartinand Transelectrica si E-Distributie.
Constructorul a anuntat vineri ca lucrarea va fi gata in august 2019.
Pareri
as vrea sa stiu de ce nu s-a facut un tunel care era mult mai sigur fata de excavarea in versant ? nu cred ca factorul economic a fost determinant tinind cont la cat volum de dislocare de pamant a fost neceasar