Asigurarea locuintelor este obligatorie din 15 iulie. Cine aplica amenzile? Cine nu isi asigura locuinta risca sa plateasca amenzi

Incepand din data de 15 iulie, in Romania intra in vigoare o noua lege care prevede ca este obligatorie asigurarea locuintelor. Fiecare proprietar este, practic, obligat sa achite, anual sume cuprinse intre 10 euro si 20 de euro pe an, in functie de tipul de locuinta. Nu este o suma foarte mare, insa plata ei devine obligatorie odata cu intrarea in vigoare a noii legi. Cei care nu platesc asigurarea obligatorie a locuintelor, spune legea, risca amenzi intre 100 si 500 de lei. Aici intervine, insa o problema: nu are cine sa colecteze aceste amenzi! Cel putin nu la nivelul Timisoarei.

Nu stiu cine aplica amenzile! Mi se pare, totusi, cam mult ca Directia mea sa faca si asta. Am vazut recent o statistica din care rezulta ca numai 6% din populatia Banatului si-a asigurat locuinta. Acest lucru inseamna 100.000 de amenzi de aplicat. Prectic, eu, la Directia Fiscala a Primariei Timisoara am 18 inspectori care ar trebui sa aplice amenzi pentru nerespectarea acestei legi. Problema e ca cei 18 inspectori zilnic au sute de alt fel de cereri. Aplicarea amenzilor pentru neasigurarea locuintei inseamna volum de munca si necesar de ore in plus”, a declarat Adrian Bodo, directorul Directiei Fiscale din Primaria Timisoara.

Adrian Bodo

Potrivit acestuia, Directia Fiscala are datoria de a comunica PAID (Polul de Asigurare Impotriva Dezastrelor) baza de date cu locuitorii Timisoarei, lucru pe care deja l-a facut.

Nu am primit de la nimeni o imputernicire oficiala de a aplica amenzi, asa ca nu stiu cine va aplica aceste amenzi. Acum, sigur, nu cred ca cineva va amenda chiar incepand din data de 15 iulie”, a mai spus Bodo.

Legea asigurarii obligatorii a locuintei prevede si unele exceptii, cazurile sociale nu sunt obligate sa plateasca aceasta polita.

Pentru locuintele de tip A din beton armat sau lemn, suma asigurata este de 20.000 de euro, iar polita de asigurare este de 20 de euro. La locuintele de tip B, din chirpici, suma asigurata este de 10.000 de euro, iar prima de asigurare este de 10 euro.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. gubernul boc a mai gasit o sursa de spoliere a saracilor in loc sa confiste (in mod real bunurile imbogatitilor dupa „revolutie”). ma intreb, in tr-un posibil caz de calamitatea, societatile de asigurare vor fi in stare sa plateasca despagubirile cuvenite ? cu siguranta ca nu ! atunci, romani bagati-va P*ULA in legea lu boc si basescu. sa plateasca basescu si ai lui pt. tot ce-au furat, inclusiv FLOTA !

  2. Fals ca se vor aplica amenzi.Legea nu spune asa ceva,nu mai mintiti si va spuneti jurnalisti de profesie.Sunteti simpli carcotasi.

  3. era si timpul pt ca vati invatat sa va faca statul casele. O asigurare a locuintei era necesara. Spuneti ca nu aveti bani si casele se3 ridica de la o zi la alta. Foarte bine…………

  4. DA! AR TREBUI SA REVENITI CU PICIOARELE PE PAMANT.