Asistentii virtuali care ajuta medicii in zona rosie a Spitalului Judetean din Timisoara. Cum sprijina consultul celor cu simptome de coronavirus. Video

TIMISOARA. Ajutor de nadejde in Zona Rosie a Sectiei de Primiri Urgente a Spitalului Judetean din Timisoara. Pentru a reduce riscul de infectare a cadrelor medicale, dar si pentru a asigura o mai buna comunicare intre doctorul care consulta un pacient, posibil infectat cu COVID 19, si specialistul din zona verde care analizeaza informatiile, au fost ‘angajati’ asistenti virtuali. Este vorba in fapt de niste tablete amplasate in zona de risc maxim care faciliteaza dialogul dintre cei doi doctori.

Pacientii care ajung in UPU si prezinta simptome ale infectarii cu noul coronavirus sunt dusi imediat in Zona Rosie. Acolo are loc o prima investigatie facuta de medicul de urgenta. Totodata, acestuia i se recolteaza probe pentru a se stabili daca este sau nu infectat cu COVID 19. Pana la sosirea rezultatului, pacientul este tratat ca fiind posibil infectat. In timpul investigatiilor medicale, daca medicul aflat in Zona Rosie considera ca are nevoie de parerea unui specialist, dialogul dintre cei doi are loc prin intermediul asistentului virtual. Acesta asigura legatura atat audio, cat si video din zona de risc in cea verde.

Medicii spun ca in acest fel se reduce expunerea la o posibila infectie cu COVID a inca unui doctor si interventia specialistului are loc mult mai grabnic, fie si virtual.

Nu mai trebuie sa intre in aceasta zona medicii specialisti si au o imagine mult mai ampla asupra pacientului„, explica medicul Fabian Tunde, de la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Timisoara.

Practic, un asemenea asistent virtual sau avatar medical este amplasat langa patul fiecarui pacient. Mai mult, interfata tabletei este foarte prietenoasa, astfel incat si pacientii o pot folosi pentru a intra, daca este nevoie, in legatura cu medicul specialist aflat in zona verde.

Spitalul Judetean Timisoara a primit astazi 5 noi ajutoare, 5 noi, colegi, este vorba de un medic si 4 asistente virtuale pe care le vom folosi in cadrul UPU acolo unde pericolul este cel mai mare„, explica Raul Patrascu, manager al Spitalului Judetean Timisoara.

Acesti colegi ne ajuta sa scadem expunerea personalului, in special a colegilor care sunt de garda pe sectiile spitalului, ei putand avea acces la pacientul care se afla in zona potential contaminata„, spune medicul Mihai Grecu, sef UPU Spitalul Judetean Timisoara.

VIDEO: George Stefanita

Proiectul ‘Infirmiera virtuala’ e un program pilot care a demarat in 6 spitale din Romania.

In Urgentele de la Spitalul Judetean Timisoara s-au instituit inca de la inceputul pandemiei fluxuri separate pentru pacientii care ajung aici. In zona verde sunt primiti pacientii care nu prezinta niciun fel de simptom al infectarii cu SARS-COV 2. In cealalta parte a sectiei UPU, in Zona Rosie, sunt dusi pacientii potential infectati si carora li s-au recoltat probele de COVID 19. In acea parte a Urgentei nu se intra decat cu echipament special de protectie si pe usi separate, cu acces controlat.

Spitalul Judetean Timisoara este ultima unitate sanitara din Timis care va primi bolnavi infectati cu noul coronavirus. Deocamdata, toti pacientii care ajung la Timisoara sunt internati la Spitalul Victor Babes, unitatea sanitara unde, de altfel, s-au vindecat majoritatea pacientilor din Romania cu coronavirus, peste 400.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.