TIMISOARA. Canotajul este unul dintre sporturile care, de-a lungul timpului, a adus multe medalii Timisoarei, unele si la Jocurile Olimpice.
Prima asociatie sportiva de pe teritoriul actual al tarii noastre care a promovat acest sport a fost infiintata in orasul de pe Bega.
Se intampla in 1864, pe vremea cand Timisoara era parte din Imperiul Austro-Ungar. Tinerii care studiau in strainatate au luat exemplul englezilor, unde exista inca din 1818 Leadner Club, si al americanilor, care din 1852 organizau regata Harvard-Yale.
Astfel, la initiativa studentilor romani veniti de afara ia nastere „Societatea de luntrisoare„.
„A fost infiintata de un grup de studenti reveniti de la studii din strainatate, pentru placerea lor.Aceasta asociatie reunea proprietarii de mici ambarcatiuni care faceau excursii de placere de-a lungul canalului sau se intreceau in competitii sportive urbane, dotate cu premii„, afirma Ioan Hategan si Maria Carmen Pirse in volumul „Premiere si prioritati timisorene”.
Cu trecerea anilor intrecerile asociatiei au devenit traditie.
„Desi Timisoara facea parte din Imperiul Austriac, „Societatea de luntrisoare” este socotita prima asociatie de canotaj de pe actualul teritoriu al Romaniei. In 1870, organiza concursuri pe Bega, care din 1880, s-au transformat in adevarate campionate anuale locale…In marea majoritate a lucrarilor de specialitate, infiintarea „Societatii de Luntrisoare” de la Timisoara e concomitenta cu nasterea canotajului in Romania. Unele surse sustin insa ca, inca din anii 1850, se organizau Regatele de la Sulina, la initiativa viceconsului englez, aceste intreceri aflandu-se sub patronajul Comisiei Europene a Dunarii. Era vorba de curse cu barci si baleniere cu doua, patru sau sase rame, pe distante de 1.000 si 2.500 de metri„, afirma reprezentantii Muzeului National al Banatului.
In 1886, Societatea de Luntrisoare a fuzionat cu cea de patinaj din oras, infiintata cu 10 ani in urma, si astfel a luat nastere Societatea Regata, prima din Romania. In 1909, asociatia de patinaj se desfiinteaza, iar Regata ramane un promotor al canotajului.
„Era in firea lucrurilor ca patinatorii si canotorii sa fuzioneze (1886) in Societatea “Regata” – prima din Romania, care in 1910 si-a ridicat un club superb pe malul Begai (astazi Facultatea de Hidrotehnica). In marea majoritate a lucrarilor de specialitate, infiintarea „Societatii de Luntrisoare” de la Timisoara e concomitenta cu nasterea canotajului in Romania„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului din Timisoara.
Despre sediul ridicat in 1910 pentru Societatea Regata, si care in zilele noastre este sediu al Facultatii de Hidrotehnica, a amintit si fostul primar al Timisoarei, Josef Geml, in volumul sau „Vechea Timisoara”.
„In anul urmator(n.r. 1910), clubul Regata, in care se contopise si Asociatia de patinaj in anul 1886 si care avea o baraca de lemn la podul Hunyadi(azi Traian), sub presedintia lui Sebestyen Kovacs, a pus bazele unui nou patinoar cu fundatie de asfalt. Odata cu cladirea cu etaj a Regatei, construita pe malul Begai a fost construit si un restaurant spatios avand in fata o terasa cu banci si scaune pentru publicul patinoarului. Orasul a cedat in acest scop terenul rascumparat de la armata, a umplut cu pamant terenul de constructie pe malul Begai, a excavat si nivelat terenul pentru patinoiar si a garantat imprumutul de 100.000 coroane contractat de asociatie„, afirma edilul Josef Geml, care a condus Timisoara intre 1914 si 1919.
Sportivi cu care ne mandrim
Canotajul a ramas unul dintre sporturile importante din Timisoara, iar de-a lungul anilor sportivi de mare valoare au adus si medalii olimpice pentru oras.
Aurora Plesca a luat argint la Jocurile Olimpice din 1984 de la Los Angeles alaturi de echipajul de 8 rame cu carmaci al Romaniei.
Maria Macoviciuc a obtinut bronzul la Montreal in 1976 alaturi de echipajul de patru rame cu carmaci.
Ladislau Lovrenschi a fost carmaci in echipajele de 2+1 la patru editii ale Jocurilor Olimpice si a obtinut un bronz la editia din 1972, de la Munchen, si un argint in 1988 la Seoul.
Viorica Ioja Veres a fost campioana olimpica si castigatoare a unei medalii de argint la editia 1984, la Los Angeles.
Camelia Macoviciuc, castigatoare de aur olimpic la Atlanta in 1996. Ea este nascuta la Hudesti, in judetul Botosani, insa era legitimata la Politehnica Timisoara cand a devenit campioana olimpica.
In zilele noastre Timisoara inca mai gazduieste Campionatele Nationale de canotaj atat la juniori, cat si la seniori. Startul in competitie se da din zona Fabricii de Zahar, iar sosirea este programata in spatele Catedralei Mitropolitane.
Conform Calendarului Federatiei Romane de canotaj, Timisoara va fi gazda intrecerilor de fond si in 2022. In perioada 9 – 10 noiembrie urmeaza sa se desfasoare competitiile de juniori, iar in 11 si 12 noiembrie vor intra pe apa seniorii.
Pareri
Daca istoria le-a pastrat, putem avea numele initiatorilor Societatii? Numai asa, ca sa ne lamurim exact cat erau de romani.