TIMISOARA. Universitatea de Vest din Timisoara este in aceasta saptamana gazda unei scoli de vara prin care se urmareste formarea de specialisti in masura sa genereze proiecte si sa conduca programe culturale de amploare.
CITESTE SI: Jale mare pe strazile din Timisoara si soselele din judet. A plouat cu amenzi
Cum se scrie, cum se implementeaza, cum se gestioneaza un proiect cultural. Toate acestea vor fi invatate de cei care s-au inscris la scoala de vara pentru leadership cultural de la UVT, un program realizat de universitate in parteneriat cu Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021 . Profesori vor fi nume importante ale culturii romanesti si europene.
La doua luni dupa ce a primit titlul de Doctor Honoris Causa, Constantin Chiriac, presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu revine la Timisoara pentru a impartasi din experienta sa cursantilor.
„Timisoara are o sansa extraordinara de dezvoltare, printr-un proiect al Uniunii Europene, care s-a dovedit a fi pana acum cel mai de succes, nu numai din punct de vedere cultural si educational, ci si al patrimoniului, al dezvoltarii unei comunitati din toate punctele de vedere. Vorbim, in primul rand, de dimensiunea democratica, dimensiunea sociala, dimensiunea educationala, dimensiunea de cercetare… Ideea de scoala de vara de leadership cultural a fost o solutie, cred eu, vizionara. Fara oameni care sa gandeasca dincolo de ce inseamna dimensiunea unei actiuni astazi si acum, care sa aiba o perspectiva, o viziune, o capacitate de a gasi formule si parteneriate, de a gestiona esecul si de a construi succesul, nu se va putea dezvolta un program serios pentru Timisoara. Noi trebuie sa identificam potentiali lideri, sa-i dezvoltam, sa construim la modul serios si profesionist”, a declarat Constantin Chiriac, presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
Pe langa Constantin Chiriac la scoala de leadership cultural de la Timisoara vor mai ‘preda’ Vasile Sirli, director muzical la Disneyland Paris, Jarosław Fret, directorul Institutului Grotowski Wrocław si József Kardos, directorul de program al Festivalului Sziget Budapesta.
Editia de anul acesta abordeaza teme fundamentale, precum leadership-ul cultural intre gestionarea esecului si construirea succesului, scrierea, bugetarea si implementarea proiectelor culturale, tehnici de negociere si fundraising in industria artelor, motivarea si motivatia echipelor, proiectul cultural de la idee la punerea in practica, storytelling, dezvoltarea publicului, dar si inovatie si antreprenoriat cultural. In plus, cursantii lucreaza in echipe, sub indrumarea unor mentori dinamici din mediul universitar timisorean, la realizarea de proiecte concrete.
Scoala de vara de leadership cultural nu va ramane un proiect singular. Planurile Universitatii de Vest merg mai departe de atat.
„Ne dorim sa transformam Scoala de vara intr-un master de leadership cultural, primul de acest fel din Romania, cu atat mai mult cu cat Timișoara are o nevoie tot mai mare de specialisti care sa gandeasca si sa puna in aplicare programe culturale de mare anvergura. In proiectul Capitala Culturala Europeana este nevoie de responsabilitate. Noi, cei de la UVT, ne cunoastem rolul in perspectiva anului 2021 si nu stam deoparte. Iata-ne lansand astazi un proiect educational extrem de important”, a spus rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea.
Cursurile Scoalii de vara de leadership cultural vor avea loc in perioada 1-7 iulie.