Aspecte tehnice pe care trebuie sa le iei in considerare inainte de achizitionarea unor becuri auto

După anul 2000, tot mai multe țări din Europa, inclusiv România, au introdus în lege obligativitatea de a circula cu faza scurtă aprinsă nu numai în condiții de întuneric sau de vizibilitate redusă, ci oricând pe timp de zi.

Măsura a fost adoptată după ce s-a constatat că astfel ești remarcat de ceilalți participanți la trafic de la o distanță de două ori mai mare decât în mod obișnuit. Statisticile au dovedit că, în acest fel, folosind inclusiv în condiții de vizibilitate normală becuri auto, a fost redus semnificativ numărul accidentelor rutiere petrecute pe timp de zi.

Acolo unde există lege, sunt prevăzute și pedepse pentru încălcarea acesteia. Astfel, Codul rutier românesc prevede faptul că circulația cu un autovehicul cu defecțiuni la sistemul de iluminare constituie o contravenție sancționată cu o amendă consistentă. Sancțiuni financiare sunt aplicate și dacă se circulă cu alte dispozitive decât cele omologate.

Prin urmare, este foarte important să te asiguri că mașina pe care o conduci este dotată cu toate tipurile de becuri auto necesare. Doar în acest fel vei evita nu numai amenzile, ci și pericolul de accidente în timp ce te deplasezi pe drumurile publice.

Elemente obligatorii de iluminare și semnalizare

În primul rând, există o serie de elemente obligatorii pentru partea din față a unui autoturism și trebuie să te asiguri că fiecare dintre ele este dotat cu becuri auto corespunzătoare și aflate în stare perfectă de funcționare. Este vorba despre farurile cu lumină de drum și cele cu lumină de întâlnire, despre lămpile de poziție-staționare de culoare albă, cele de semnalizate a direcției de culoare galbenă sau portocalie și despre lămpile de avarii, identice cu cele de semnalizare a direcției.

Partea din spate a mașinii trebuie dotată, la rândul ei, cu o serie de elemente obligatorii de iluminat. Este vorba despre lămpile de poziție sau de staționare de culoare roșie, despre lămpile de semnalizate de culoare galbenă sau portocalie, lămpile de avarii, cele de frânare și de ceață, de mers înapoi și de iluminare a numărului de înmatriculare.

Toate acestea îndeplinesc un dublu rol. Pe de o parte, îi permit șoferului să observe drumul, eventualele obstacole și ceilalți participanți la trafic. Pe de altă parte, îi ajută pe ceilalți participanți la trafic să observe intențiile șoferului din timp și de la distanță.

becuri auto

Aspecte tehnice importante la cumpărarea unor becuri auto

Atunci când vine vorba despre tehnologia de iluminare folosită pentru becuri auto, trebuie știut că există trei variante principale: cu halogen, cu xenon și cu LED.

Cele pe bază de halogen au un filament similar cu cel al becurilor existente acasă. Umplute cu halogen – gaz care sporește luminozitatea și crește durata de viață – se remarcă prin prețul avantajos și au fost, timp îndelungat, preferate de majoritatea șoferilor.

La dispozitivele cu xenon, locul filamentului este luat de un arc electric, care face legătura între doi electrozi. Rezultă o culoare mai apropiată de alb și o nuanță mai intensă.

Iluminarea cu LED presupune folosirea unor diode prin care trec electronii și produc lumină. Avantajele constau pe de o parte în posibilitatea de creare a unor modele personalizate, iar pe de altă parte în consumul redus de energie.

Dacă ții cont de toate aceste aspecte referitoare la becuri auto și faci alegerile potrivite, te vei bucura de vizibilitate optimă zi și noapte, indiferent de condițiile meteo.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.