Asta ger de crapa pietrele. Unde s-au inregistrat cele mai scazute temperaturi din istorie?

Gerul a pus stapanire pe Romania, iar temperaturile ar putea ajunge si la -30 de grade in unele zone. Insa temperaturile acestea sunt de vara comparativ cu recordurile inregistrate de-a lungul anilor pe planeta.

Cea mai scazuta temperatura din istorie a fost inregistrata pe 27 iulie 1983, la statia Vostok din Antarctica. Termometrele au aratat atunci -89.2°C. O temperatura si mai scazuta – de -93.2°C – a fost inregistrata de sateliti in august 2010, tot in Antarctica, insa recordul nu a putut fi atestat deoarece datele nu au putut fi confirmate la fata locului. Si in afara teritoriilor arctice, temperaturile coboara in mod frecvent sub -30°C, chiar -40°C, dar in zonele tropicale ale lumii cele mai scazute temperaturi au totusi valori pozitive. Sa vedem, asadar, cand si unde s-au inregistrat cele mai scazute temperaturi din istorie.

Europa

In Europa, cea mai scazuta temperatura a fost inregistrata in Rusia, la Ust’ Shchuger in Republica Komi. Recordul dateaza din 31 decembrie 1978: -58.1°C. Tot Rusia detine recordul si pentru continentul asiatic: dincolo de Urali, cea mai scazuta temperatura a fost inregistrata in Republica Sakha: termometrele au ajuns la -67.8°C de doua ori – in februarie 1892 si in februarie 1933.

In afara Rusiei, recordul european a fost inregistrat in Suedia: pe data de 31 decembrie 1941 temperaturile au coborat pana la -53.0°C. Temperaturi apropiate, de sub -50°C, au fost inregistrate si in Finlanda (-51.5°C, in 1999) si Norvegia (-51.4°C, in 1886).

Mai norocosi sunt portughezii – recordul lor e de „doar” -16°C, dar mai ales locuitorii din Malta – unde cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata este de +1.4°C (in 1981).

In Romania, recordul dateaza din ianuarie 1942, cand la Bod, in judetul Brasov, temperatura a coborat pana la -38.5°C.

Citeste mai multe: AICI

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ca de obicei, cârnați. Adică voi aveți disclaimer că bla-bla-preiei max. 500 de caractere, dar voi furați cu nerușinare de pe alte site-uri, cum e cazul aici, când ați ciordeles 1700 de semne de pe Historia?