Ziua de 21 decembrie marcheaza inceputul iernii astronomice si tot acum este cea mai lunga noapte din an. In urma cu un an se anunta apocalipsa ce trebuia sa aiba loc fix in aceasta data si care, potrivit interpretarilor calendarului mayas cadea de solstitiul de iarna.
Cert este ca apocalipsa mayasa…mai are de asteptat, in timp ce solstitiul va continua sa exercite o atractie neobisnuita pentru oameni.
Explicatia pentru acest fenomen este legata de miscarea anuala aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, ce reprezinta consecinta miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui.
La data solstitiului de iarna, Soarele rasare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est si apune tot cu acelasi unghi spre sud fata de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urca” – tinand cont de latitudinea medie a Romaniei, de 45° – la numai 21° fata de orizont.
In consecinta, la aceasta data, durata zilei are valoarea minima din an, de 8 ore si 50 minute, iar durata noptii are valoarea maxima, de 16 ore si 10 minute. Evident, in emisfera sudica a Pamantului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcand inceputul verii astronomice.
Din 21 decembrie si pana pe 21 iunie, durata zilelor creste continuu, iar cea a noptilor scade.
Sursa: realitatea.net