Astazi este Schimbarea la Fata. Iata ce nu trebuie sa facem in aceasta zi!

Ziua de 6 august este ziua crestinii sarbatoresc Schimbarea la Fata a Mantuitorului Iisus Hristos, sau trecerea de la vara catre toamna. Sarbatoarea mai este cunoscuta in popor si sub numele de Pobrejenie, existand numeroase traditii si obiceiuri.

Pentru cei care pleaca in calatorie acum se spune ca vor rataci drumul de intoarcere acasa si vor mai putea ajunge inapoi acasa doar odata cu venirea berzelor.

Daca vin ploi mari si bogate de Pobrejenie, atunci se asteapta ca in acea iarna sa ninga mult. Daca in schimb este soare, atunci toamna va fi una insorita, imbelsugata. Daca va fi nor si va ploua putin, atunci toamna va fi una mohorata.

In aceasta zi nu se lucreaza si nu se spala rufe, dar nici nu se cauta galceava cu ceilalti. Se spune ca nu este bine sa ramai suparat sau certat cu cineva in aceasta zi daca nu vrei sa fii astfel tot timpul anului. Despre copiii mustrati in aceasta zi se crede ca vor fi mustrati tot timpul anului.

Cei care incalca traditia si necinstesc aceasta sarbatoare spaland rufe si aruncand laturile in gospodarie risca sa-si aiba gospodaria invadata de insecte. Cei care nu ţin sarbatoarea Schimbarii la Faţa vor fi uscaţi şi galbejiţi, iar cine va spala haine in aceasta zi va fi napadit de paduchi şi ploşniţe. Fetele care se spala pe cap in ziua Schimbarii la Faţa nu le mai creşte parul, iar oamenii care nu-şi vad umbra capului la rasaritul soarelui, in dimineaţa acestei zile, vor muri pana la sfarşitul anului.

Gospodinele din sate duc primele roade ale viilor la biserica, pentru a fi binecuvantate, dupa care le impart pentru sufletul celor plecati. Este dezlegare la peste, vin si untdelemn in aceasta zi, deci este bine sa dati de pomana celor sarmani caci va fi bine primit si pe lumea cealalta. in acelasi timp, in traditia populara, se crede ca cel care mananca struguri inainte de a fi sfintiti in ziua de 6 august isi „afuriseste” matele.

Se spune ca pana in aceasta sarbatoare anumite lucrari agricole precum cositul si facutul fanului trebuie neaparat incheiate. La fel, trebuie adunate si plantele tamaduitoare, bune de leac. Odata ce trece aceasta sarbatoare, se spune ca iarba imbatraneste, florile incep sa se treaca, fanul nu mai este pe gustul animalelor, iar plantele de leac incep sa-si piarda din puterile lor vindecatoare.

Femeile insarcinate care cinstesc aceasta sarbatoare vor avea parte de o nastere usoara si de copii sanatosi.

In aceasta zi nu este bine sa mergi la scaldat sau sa dormi afara, la lumina stelelor si sub bolta cerului, deoarece apele devin mai reci si cerbii vin de le spurca, iar vremea incepe sa se raceasca.

Cei care se roaga cu credinta si incredere in puterea lui Dumnezeu sa scape de o patima care il chinuie au sanse mari sa fie ascultati si vindecati.

Se spunea ca oamenii care nu reusesc sa si vada umbra capului la rasaritul soarelui, in dimineata zilei de Pobrejenie, vor fi in pericol de moarte in cursul acelui an.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.