Astazi sarbatorim Rusaliile – ziua ielelor si a botezului!

Rusaliile, alaturi de Paste, reprezinta una dintre cele mai vechi sarbatori crestine. In traditia populara, sarbatoarea Rusaliilor este asociata cu manifestarea „ielelor” sau a „rusalcelor”, spirite care locuiesc pe langa izvoare.

Impreuna cu Pastele, Pogorarea Duhului Sfant sau Rusaliile este cea mai veche sarbatoare crestina, fiind praznuita inca de pe vremea Apostolilor. Despre ea amintesc si Sfantul Irineu (202), Tertulian, Origen, Canonul 20 al Sinodului I ecumenic (325) s.a. Pana catre sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul secolului al V-lea, Cincizecimea era sarbatorita impreuna cu inaltarea Domnului. Dupa aceasta, inaltarea a fost mutata la 40 de zile de la Paste, Cincizecimea devenind sarbatoare de sine statatoare.

In vechime, de Cincizecime se facea botezul catehumenilor, erau interzise jocurile din circuri, spectacolele pagane etc. Astazi, in biserici se aduc ramuri de tei sau de nuc care se sfintesc si se impart credinciosilor, simbol al limbilor de foc coborate peste Apostoli si putere a Duhului Sfant. Potrivit traditiei crestine, ierarhii bisericesti sunt mostenitorii si transmitatorii acestui har apostolic din generatie in generatie. Se spune ca, in ziua Pogorarii Sfantului Duh, Petru, cel mai in varsta dintre Apostoli, a tinut o cuvantare, in urma careia s-au convertit la credinta crestina 3.000 de suflete. Acestia au alcatuit prima Biserica crestina la Ierusalim, numita si Maica tuturor Bisericilor.

Capatand puterea de a vorbi in limbi straine, ucenicii au inceput sa faca cunoscuta invatatura Mantuitorului catre neamuri, spre mirarea multor oameni aflati in Ierusalim, deoarece ei erau stiuti ca fiind evrei simpli, in nici un caz preocupati de invatarea limbilor straine. Biserica spune ca toti crestinii primesc darul Sfantului Duh odata cu botezul. Astfel, acestia devin purtatori de Duh, iar trupul lor devine – cum spunea Sfantul Pavel – „templul Sfantului Duh” (I Cor. 6, 19).

In traditia populara, sarbatoarea Rusaliilor este asociata cu manifestarea „ielelor” sau a „rusalcelor”, spirite care locuiesc pe langa izvoare, fiind in stare, prin cantecele lor, sa ia mintile oamenilor, sa-i imbolnaveasca. Boala seamana cu o transa hipnotica ce nu poate fi dovedita decat de puterea magica a calusarilor. Obiceiul spectaculos al calusarilor, deosebit de vechi, este cunoscut mai ales in localitatile Contesti, Lisa, Nasturelu, Bragadiru si Zimnicea. Batranii satelor cred ca daca esti bolnav, te poti face bine dupa ce vataful calusarilor trece cu pasul peste tine. Dansul calusarilor, in general, are scopul de a apara oamenii, vitele si recoltele de influentele negative. De aceea, cei atrasi de Rusalii se pot vindeca doar cu puterea magica a calusarilor, singurii capabili sa lupte impotriva maleficului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.