Nu te poti odihni, te simti obosit si fara chef, desi afara este soare si frumos? Cu siguranta suferi de astenie de primavara. Astenia apare la finele lui februarie si poate dura chiar si doua luni, pana cand organismul isi revine complet din iarna.
Printre simptome sunt oboseala, piele cenusie, par fara vlaga si kilograme in plus. Motivele principale sunt ca in timpul iernii, organismul a fost lipsit de mineralele si vitaminele necesare, incarcat cu alimente grele si grasimi, lipsit de lumina naturala si cu energia la minim.
Pentru a combate simptomele si a invinge astenia, trebuie urmati cativa pasi:
Profitati de lumina! Aceasta este cel mai bun antidot posibil pentru a combate suparatoarele simptome ale asteniei. O plimbare de circa 30 de minute in aer liber, la soare, sunt leacul perfect care invinge astenia de primavara.
Alimentatia. Concentrati-va pe vitaminele A, B si C si pe alimentele care le contin din abundenta. Nu avem inca trufandale, dar mai sunt inca morcovi, lamai, portocale, kiwi, banane, migdale si seminte de dovleac. Mai avem si suc de rosii si nuci si, evident mere! Toate sunt temelia dietei. Toate alimentele mentionate aduc aport crescut de vitamina A, care este cel mai eficient antioxidant, vitamina C care previne infectiile si vitamina B este cel mai bun suport pentru celula nervoasa.
Miscarea in aer liber. Este o necesitate absoluta. Chiar daca este inca frig afara, chiar daca plimbarile nu sunt foarte lungi si nu sunt neaparat de placere, miscarea in aer liber este imperios necesara. Este dovedit ca persoanele care practica regulat sporturi de iarna, ceea ce prespune miscare in aer liber, trec de momentul schimbarii anotimpurilor fara nici un fel de probleme, iar astenia de primavara se tine departe de ei.
Odihna si somn adanc. Dormiti cel putin opt ore in 24, ideal fiind sa va culcati mai devreme pentru a putea avea un somn adanc si odihnitor.
Detoxifierea organismului. Astenia de primavara are ca si cauza si acumularea de toxine, dar si un metabolism mai lent, care face fata cu dificultate nevoilor energetice ale organismului. Solutia sta intr-o cura usoara de detoxifiere. Cea mai buna solutie e de a consuma multe lichide: ceaiuri din plante, apa plata, sucuri din fructe proaspete.
Sursa: argumentpress.ro
Pareri
Sper sa nu-mi fac iluzii.
Problemele cu aceasta boala neplacuta le am din copilarie, in decursul anilor am avut si atacuri de panica cu consecinte grave.
Anul acesta 2014 cred ca timp de 30 de zile am consumat catina in exces (ianuarie-februarie) cu toate acestea astenia nu ma iertat starea de inconfort a inceput din data de 15 martie, odata cu cresterea temperaturilor pana la 24 grade.
Timp de o saptamana a escaladat violent, insomnii, o lipsa totala de concentrare.
Intamplarea face ca am avut o indigestie urata. Dupa aceasta criza de indigestie m-am simtit mult mai bine si acum cand scriu aceste randuri starea e mult ameliorata fata de petioada 15-22 martie.
Se spune ca astenia e pe fond de lipsa de vitamine, deficit creat in cursul iernii, v-am relatat ca timp de o luna am luat catina si cu toate astea astenia la mine a debutat cu o luna inainte fata de 2013 (va reamintesc ca debutul termic in acest an adica 2013 a inceput mult mai tarziu deoarece a fost o iarna lunga).
Concluzia: Datorita cresterii temperaturii mediului inconjurator organismul isi modifica metabolismul, adica nu se mai grabeste sa digere deoarece nu mai are nevoie de calori precum iarna si asta duce la un dezechilibru, nu sunt specialist ca sa-l pot defini corect.
Noi si in perioada calda, din inertie mancam la fel de mult cam acelasi gen de mancare, acest fapt da organismul peste cap.
Va propun cateva zile sa mancati muuult mai putin, fara a creste aportul de vitamine.
Cred ca veti fi surprinsi de starea de bine care apare. Nu cedati senzatiei de foame daca vreti sa va protejati sistemul nervos.
Eu nu zic ca vitaminele nu au vina lor, dar intamplator cand trecem pe salate si alte surse alimentare, alimentatia scade caloric.
Eu am vrut sa punctez ca, cauza principala a asteniei e plusul de calorii si nu lipsa de vitamine.
Cauza principala:
Plusul de calorii de care organismul nu are nevoie.