Peste un milion de soferi care au iesit cu masina in trafic fara sa fi platit taxa de drum vor primi amenzile prin posta. Au fost surprinsi de noile camere mobile, iar acum sunt buni de plata. Responsabilii au pornit cu tot ce au pe urmele rau platnicilor, o treime din toti cei care circula in fiecare zi pe drumurile nationale si autostrazi.
Dupa ce au instalat camera fixe pentru a-i depista pe cei care circula fara rovinieta, autoritatile au extins verificarile. Au scos pe sosele masini pe care sunt instalate camere si care pot fi plasate oriunde pe drumurile din Romania.
Daca le-ati vazut deja in trafic si nu aveati rovinieta veti primi in curand amenda acasa. Si daca asta e vreo consolare, sunteti doar unul din sutele de mii care au fost deja pozati in ultimele doua luni.
Amenzile sunt intre 250 si 500 de lei pentru autoturisme, intre 750 si 1.200 pentru vehiculele cu masa maxima de 3,5 tone si poate merge pana la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone si patru axe.
Camerele de supraveghere fixe sunt instalate pe DN2 A (Urziceni – Constanta), DN 2 (Bucuresti-Urziceni-Suceava), DN 17 (Cluj – Suceava), DN 5 (Bucuresti – Giurgiu), DN 6 (Bucuresti – Rosiorii de Vede – Craiova – Caransebes – Timisoara) si DN7 (Bucuresti – Pitesti – Ramnicu Valcea – Sibiu -Arad).
Rovinieta poate fi cumparata de la orice subunitate CNADNR, de la benzinariile MOL, Rompetrol, Petrom si OMV, de la oficiile Postei Romane, de la Uniunea Naţionala a Transportatorilor Rurieri Romani, dar si la firmele de distributie Scalla, Speedy, Medina si Pasaj.
Pentru a achizitiona rovinieta, conducatorul auto ii comunica operatorului, pe propria raspundere, numarul masinii, tipul vehiculului si perioada de valabilitate a rovinietei.
Operatorul introduce in calculator numarul autovehiculului, iar sistemul generează, automat, toate datele de identificare, precum si categoria vehiculului, dar si numele proprietarului. Dupa achitarea tarifului, cumparatorul primeste un bon de casa sau factura, daca solicita, in locul vechiului autocolant care se lipea pe parbriz.
Plata este inregistrata automat in baza de date centrala CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice, Rutiere si Informatica) si este pastrata pe toata perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.
Camerele video inregistreaza numarul de inmatriculare al vehiculelor, care apoi sunt verificate in baza CESTRIN, iar in cazul in care numarul nu este gasit, se interogheaza baza de date a Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor pentru identificarea contravenientului.
Toate operatiunile au loc online, in doar cateva secunde. Odata identificat posesorul autoturismului filmat circuland fara rovinieta, i se va intocmi proces verbal si trimite amenda, prin posta, la domiciliu.
Pentru siguranta, dupa ce ati platit rovinieta, pastrati bonul pentru a face dovada in cazul unei erori a sistemului.