Atentie, fumatori! S-a gasit cea mai sigura metoda care te ajuta sa renunti la fumat!

Ca sa-si recastige sanatatea, tot mai multi romani au declarat razboi tigarilor. Statisticile arata ca procentul fumatorilor a scazut cu 10% in ultimii ani.

Datele statistice arata ca cea mai mare ambitie au avut-o femeile: de la 27,1% la 14,5% intre anii 2007-2011. Nici barbatii nu s-au lasat mai prejos, numarul fumatorilor scazand de la 43,9% in 1989 la 30,1% in 2011.

Dependenta de nicotina este o boala, n-ai cum sa o iei cu binisorul”, explica dr. Magda Ciobanu, coordonatoarea Programului National Anti-Fumat. Teoria acesteia este sustinuta de studii internationale. Conform Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, 90% dintre oamenii care s-au lasat definitiv de fumat au apelat la metoda „totul sau nimic”.

Reducand numarul zilnic de tigari nu faci decat sa traiesti intr-o continua stare de sevraj. Sunt pastrate tigarile cele mai «dulci», de la cafea, de dupa masa etc. si nu va fi decat o chestiune de timp pana cand se va reveni la consumul initial”, demonteaza expertul mitul renuntarii la tutun in trepte.

Inainte de a exclama triumfator „De maine ma las!”, asigurati-va ca sunteti pregatit sa faceti fata unor diverse obstacole pornind de la stari accentuate de greata in primele trei-patru zile si pana la cresterea nivelului de stres pe termen lung.

Partea buna este ca, din punct de vedere biologic, dependenta dispare complet in maximum doua saptamani. „Apogeul simptomelor neplacute are loc la circa-sase zile de la ultima tigara fumata. Dupa asta, stare ex-fumatorilor incepe sa se stabilizeze„, arata medicul. De mare ajutor pot fi si medicamentele pe baza de bupropion si vareniclina, menite sa tina poftele in frau, dar fara beneficii in plan mental.

Pentru asta exista psihologi. „Vizita la specialist reprezinta o nevoie, nu o rusine. Pentru un om de 50 de ani care fumeaza de 30 de ani, este ca si cum ar lua viata de la capat. Trebuie sa invete sa gestioneze stresul si altfel decat aprinzand tigara plus ca sunt cel putin 10-15 ocazii zilnice de a fuma carora trebuie sa le reziste”, spune  dr. Magda Ciobanu. Odata intrati in cabinetul psihologului, oamenii simuleaza situatii de viata reale in care ar putea intalni tentatii si sunt incurajati sa caute placerea dincolo de gustul amarui al tigarii. „Unii se apuca de citit carti, altii merg la origami, fiecare se redescopera pe sine”, spune medicul.

Cat despre kilogramele care se aduna imediat ce tigarile dispar din peisaj, aceasta spune ca situatia poate fi foare usor tinuta sub control.

Unii se ingrasa putin, dar ceea ce depaseste 3-4 kilograme este de la mancatul excesiv„, a spus dr. Magda Ciobanu.

Citeste mai multe pe doctorulzilei.ro!

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ati fi putut macar sa schimbati titlul! Adica…care e cea mai sigura metoda sa te lasi de fumat, daca tot s-a descoperit si aflam din titlu ca urmeaza sa o intalnim in articol??? Personal n-am reusit sa ma prind care e metoda aia cea mai sigura de renuntat la fumat… 🙁