Atentie la alergiile de sezon! Primavara este anotimpul in care alergiile sunt frecvente atat in randul adultilor, cat si in cel al copiilor


TIMISOARA. Primavara este anotimpul in care apar cele mai multe alergii. Fie ca sunt reactiile organismului la polen, fie ca este vorba despre reactia la par de caine, praf sau acarieni, alergiile incep sa se manifeste odata ce se apropie temperaturile ridicate, odata ce incep sa infloreasca pomii, iar vegetatia incepe sa-si faca de cap prin parcuri.

Simptomele unei alergii sunt stranutul sau de nas infundat, iar pacientii pot pune cu usurinta astfel de manifestari pe seama unei viroze. in cazul alergiilor, cel mai important lucru de retinut este acela ca febra lipseste. De aceea, cel mai bine pentru persoanele care au simtome de raceala, dar nu sunt convinsi de acestea, este sa se prezinte la medic, singurul in masura sa puna un diagnostic corect si sa stabileasca tratamentul potrivit“, spune Carmen Bunu, medic specialist in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes“ Timisoara.

Daca ati trecut prin parc si la sfarsitul zilei simtiti ca aveti nasul infundat, stranutati des, aveti dureri in gat sau ochi rosii si simtiti o mancarime, atunci cu siguranta sunteti alergici. Alte simptome sunt aparitia unor pete rosii pe piele, umflarea fetei si senzatia de sufocare. De aceea medicul este cel mai in masura sa va cpuna ce tratament sa luati, pentru ca exista mai multe cauze ale alergiilor. Acestea apar de obicei la persoanele mai sensibile, cu imunitate scazuta, atunci cand are loc trecerea de la vremea rece de iarna la temperaturile caldute de primavara.

Ce sunt alergiile?

Alergiile reprezinta unele reactii imune exagerate ale organismului in contact cu anumite substante din mediu, spun medicii specialisti in alergologie. Cei mai predispusi spre aceasta sensibilitate sunt copiii. Sistemul lor imunitar nu este format in totalitate, iar reactia organismului la anumiti factori poate aparea mai repede decat la adulti. Persoanele cu o sensibilitate ridicata pot veni in intampinarea aparitiei alergiilor. Astfel, in cazul prichindeilor, o obisnuinta comuna a lor este sa culeaga floricele in sezonul cald si sa se joace in iarba. Daca frica de capuse nu-i opreste sa se tavaleasca prin iarba, atunci reactia adversa la polen sau praf ii poate determina pe parinti sa-i supravegheze mult mai atent. Particulele minuscule de polen se lipesc de palme si de hainute. Din aceasta cauza este foarte important ca micutul sa se spele pe maini imediat ce revine de la joaca si sa isi schimbe hainele, care sunt pline de aceste particule foarte fine care pot avea consecinte extrem de neplacute. Atat adultii, cat si copiii ar trebui, inainte de culcare, in perioada primaverii, cand este punctul culminant al sezonului alergiilor, sa faca baie sau dus in fiecare seara.

Apa curata mai bine ca orice medicament urmele factorului care provoaca alergia. Atunci cand un bolnav se culca fara sa faca baie, polenul ajunge pe suprafata pernei si apoi pe fata, provocandu-i mancarimi in zona ochilor si alte simptome ale alergiei in dimineata urmatoare. Riscul este foarte mare. Inflamarea cailor respiratorii ii poate provoca unui copil o sensibilitate cu care sa ramana pentru multi si care se poate agrava daca nu este tratata corespunzator.

Farmaciile abunda in medicamente antihistaminice pentru copii. Simptomele se reduc in urma administrarii unor doze zilnice, insa este importanta solicitatea ajutorului din partea medicului de familie sau al specialistului in alegerea medicamentatiei potrivite. Unul dintre leacurile naturale consta in consumul zilnic al unei cantitati insemnate de lichid. Apa, supele, laptele, ceaiurile s.a. ajuta foarte mult la protectia organismului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.