Atentie la ciuperci! E vara, intoxicatiile bat la usa! Iata ce poti face ca sa le tii departe!

Vara se apropie de final, iar ciupercile au aparut prin paduri. Tentatia de a manca hribi proaspeti, mai ales cand mergem in excursii si vacante, este mare. Aveti grija ce consumati, multi sfarsesc in spital.

Ciupercile au o importanta valoare nutritiva, iar culegerea lor poate fi o activitate distractiva in vacanta, alaturi de prieteni sau de familie. Atentie totusi, consumul ciupercilor poate fi periculos!

Anual, in ciuda avertismentelor, numeroase persoane ii cad victima, mai ales copii. De cele mai multe ori, intoxicatia se produce din cauza neglijentei sau a lipsei de cunostinte a culegatorului.

Uneori insa, chiar si persoanele cu experienta se pot insela. Aspectul ciupercilor variaza foarte mult din cauza factorilor de mediu, astfel incât modificari de temperatura, umiditate, pH pot determina modificari de culoare ale ciupercilor, care ignorate se pot dovedi fatale.

Alteori, ciupercile pot fi rupte, deteriorate, mucegaite, ceea ce le schimba, de asemenea, aspectul. Sporii ciupercilor otravitoare le pot contamina si pe cele sanatoase. Astfel, este suficient ca o singura ciuperca otravitoare (sau fragmente din aceasta) sa fie pastrata sau transportata printre cele sanatoase, pentru ca toate sa nu mai poata fi consumate.

Trebuie precizat ca substantele toxice continute nu dispar, desi ciupercile sunt curatate si spalate si nici prin preparare termica, congelare sau uscare. Doar doua-trei ciuperci nocive gatite impreuna cu celelalte sau numai sosul in care acestea au fost preparate pot produce o adevarata drama.

Cel mai important, nu exista antidot impotriva acestor substante toxice, asa ca, daca simptomele s-au instalat, nu trebuie incercata tratarea bolnavului la domiciliu, ci trebuie ca acesta sa se prezinte cât mai rapid la medic. Copiii (in special sub 10 ani), batrânii si bolnavii cu afectiuni cronice sunt mai vulnerabili, spun   medicii specialisti.

Ciupercile pot determina simptome care se instaleaza rapid (de la 15 la 90 de minute dupa consum) sau care apar dupa mai mult timp.

Cele din prima categorie sunt, in general, mai putin periculoase. Ele provoaca greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree, transpiratii, salivatie accentuata, lacrimare, secretie nazala abundenta, simptome cardiovasculare (scaderea frecventei respiratorii sau tensiunii arteriale), tremuraturi, amorteala, furnicaturi, agitatie sau somnolenta, incoerenta, convulsii, halucinatii, chiar coma.

Alteori, simptomele apar la mai mult timp (5-12 ore) de la consum, având un prognostic mai grav: simptome digestive severe, ce pot duce la deshidratare, afectare hepatica manifestata prin icter, hemoliza (distrugerea globulelor rosii), cu semne de anemie, insuficienta renala, vedere dubla, letergie, convulsii.

Este posibil, de asemenea, ca dupa o perioada in care bolnavul a prezentat primele simptome si pare ca le-a depasit si se simte mai bine sa se instaleze fenomene grave de insuficienta renala sau hepatica.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.