TIMISOARA. Agitatie mare zilele acestea in randul soferilor care au observat ca functioneaza camerele de supraveghere a traficului de la iesirile din Timisoara si merge afisajul radarelor fixe.
Cat despre momentul asteptat cu sufletul la gura de soferii din Timisoara, acela in care radarele si detectiile de trecere pe rosu vor fi certificate si omologate, iar politistii vor trece la amenzi, acesta e inca indepartat.
Conducatorii auto pot rasufla usurati. In ceea ce priveste radarele fixe de la iesirile din oras, este vorba doar de teste, ne asigura reprezentantii Politiei Rutiere Timis. Acestia spun ca nu au primit inca niciun document de la Primaria Timisoara legat de omologarea si certificarea aparaturii radar si, in consecinta, NU dau amenzi.
Afisajul electronic atasat camerelor de la iesirile din oras arata faptul ca acestea sunt in probe, indica viteza si numarul de puncte cu care un sofer grabit ar putea fi sanctionat. Dar atat. Exact cum se intampla si la Pasajul Michelangelo.
CITESTE SI: Cea mai curajoasa vanzatoare din Timisoara! Cum a scos un hot in suturi dintr-un magazin? VIDEO!
Nu demult, in emisiunea INTERVIURILE TIMISOAREI, realizata de opiniatimisoarei.ro si Orasul Timisoara, cms sef Petru Rumega, care conduce Serviciul Politiei Rutiere Timis, a explicat intreaga procedura de dupa surprinderea abaterii de la disciplina rutiera a unui sofer cu ajutorul tehnicii din cadrul Sistemului de Trafic Management. Evident, cand acesta va fi omologat si certificat corespunzator pentru a fi folosit de catre agentii rutieri.
„Conducatorul auto va fi indentificat, dupa care va primi procesul verbal si i se va retine permisul de conducere. Constatarea contraventionala se face de catre politistul rutier, personal sau cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat. Constatarea contraventionala nu o face nimeni din Primaria Timisoara, doar politistul rutier„, spunea cms sef Petru Rumega.
Odata obtinute imaginile care arata ca un conducator auto a trecut pe rosu sau a depasit viteza, incepe o inevstigatie simpla. Proprietarul masinii primeste acasa o instiintare.
„Instiintarea primita acasa va contine o solicitare: va rugam sa ne comunicati cine a condus masina cu nr. de inmatriculare indicat, la data de… ora de…, persoana care a fost surprinsa savarsind o abatere. Nu se va spune ce abatare. Si proprietarul va trebui ca in termen de 5 zile de la primirea instiintarii sa comunice Politiei Rutiere datele persoanei care a condus si aceleia i se va aplica sanctiunea„, mai preciza seful Serviciului Politiei Rutiere Timis in INTERVIURILE TIMISOAREI.
Proprietarul autovehicolului trebuie sa stie ca o declaratie falsa cu privire la identitatea celui care a condus masina in culpa este fapta penala.
„Daca a condus masina un prieten din Serbia, verificam la frontiera daca a fost sau nu in tara, iar daca e o declaratie falsa, e deja o fapta penala. Si sarbii, ca toti strainii, sunt sanctionati in Romania pentru astfel de abateri. Exista proceduri legale pentru toti, fie din UE, fie din afara„, a mai spus Petru Rumega.
Timisoara va fi primul oras din Romania in care soferii indisciplinati vor fi sanctionati cu ajutorul unui sistem de trafic management.
„Acest mod de instiintare si mai apoi sanctionare, cu mijloace fixe, va fi primul din Romania. Mai exista un sistem similar la Zalau care insa nu functioneaza„, a declarat Petru Rumega.
Seful Serviciului Politiei Rutiere Timis n-a putut estima cat va mai dura pana cand va intra in vigoare acest nou sistem de sanctionare a abaterilor in traficul din Timisoara, intrucat toate aceste demersuri pentru omologare si certificare cad exclusiv in sarcina Primariei.
Pareri
Rutiera da dovada de iresponsabilitate tergiversand aplicarea amenzilor, asta pe langa preventia 0 pe care o face pe strazi. Dovada e felul in care se conduce si se moare in Timisoara din cauza accidentelor. Zero responsabilitate si zero eficienta
Pai tu cand vinzi la piata sau magazin un produs, la cantar ai verificare metrologica …
Asa e si cu radarele, trebuie sa fie verificate inainte de aplica amenzi, Politia rutiera la 6 luni face verificare metrologica la dispozitivele radar.. de ce nu ar face si Lae
Pe Lipovei este semn de circulatie cu 50 inaiinte de sensul giratoriu, iar radarul peste 30 iti scrie punctele! Cum vine asta?! Acum 50 sau 30?!
1. Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac. Sa pretinzi ca indicatia se pe afisaj este „informativa”, denota … (ma abtin).
2. Se poate pune intrebarea daca cei care „au montat si exploateaza” aceste „indicatoare de informare” cunosc faptul ca:
– la 50 km/h pe bord am in realitate viteza de 47 -48 km/h; deci cum de pot fi penalizat?
– datorita indicatiei curente, afisate pe indicatorul-informator – de regula cu 15 – 20 % peste viteza de pe bord – prin reducerea nejustificata a vitezei, pot provoca accidente?
In Codul Rutier este prevazut faptul ca „conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda”. Consecinta: pe drum cu 50 km/h daca „informatorul” indica 62 km/h reduc viteza la „virtualul 50 km/h pe bord voi avea in realitate 38 km/h si sunt pasibil de amenda?
– Testati si comparati va rog indicatiile de pe bord indicator GPS si veti avea trei valori diferite. Intrebare inerenta catre „marii ganditori”: care este cea corecta? M-ar bucura un raspuns autorizat, competent.
Peste aceasta apare „indicatia de pe radarul politiei rutiere” (cel mai corect, pt. ca pe baza acestuia esti amendat).
In plus apare si problema ca pentru atingerea vitezei de croaziera 50 km/h (sau cat o fi) apar de regula usoare supradepasiri de viteza de 2 -3 km/h.
Duma toate acestea – si inca un capito0l nescris _ inerent apare intrebarea Biblica „Domine, quo vadis”?
@nelamuriri: cum ti-ai luat carnetul, cand nu cunosti indicatoarele? Ala cu cercul rosu si cu 50 pe fundal alb e viteza maxima admisa, indicatorul cu viteza minima obligatorie e cu fundal albastru si scris alb.
E trecere de pietoni acolo :)) Tu de obicei , cu ce viteza circuli pe trecere? …Intreb si eu …
domni mei pe aradului este limitata viteza la 30 kmh ,pai frate nu mai sant zone circulate cu pietoni unde se circula cu 50 de kmh ? in loc sa lase circulatia sa curga sa iasa din oras cei ce se deplaseaza catre arad,ca si asa este aglomeratie ,o mai intepenesc ei ,pai pune frate un semafor cu buton la pietoni si lasa 50 sa -si faca treaba ,se vede din avion ca e plin de incompetenti in posturi de conducere, sa pui limita 30 de kmh ,frate cata minte au avut cei ce au dezbatut situatia de pe aradului ,cred ca sant persoane care nu pot merge nici cu bicicleta .
O porcarie mai mare nu exista!!!Radarul iti indica o viteza muuuult mai mare decat cea din bordul masinii(ex.45 in bord pe iesirea catre Sacalaz iti indica 70km/ora si asta fiind singura masina in trafic!!!!!).Ai la iesiri indicatoare de 70 max (vezi zonele cu unda verde)iar la 10m de radar limita 30(sau chiar 2m pe C.Aradului).Ne miram de ce Politia Rutiera nu aplica sanctiuni si cere omologare individuala pt.fiecare aparat in parte?!Testati le si voi singuri mai ales pe timp de noapte, pana si radarul de la Rutiera inregistreaza cu 10km mai putin, astea pun in plus km,rusine pentru bataia de joc.Pe de alta parte felicitari pentru curajul de a incepe lucrarile in oras, cand vor fi gata sper sa aiba efect marit nu ca si cel al semafoarelor.
Robu,un idiot!
cum sa dea amenzi dupa radarele astea, cand ele nici macar nu sunt setate corect pt drumul pe care sunt puse? Luati exemplu radarul de la iesirea din oras de pe torontalului. Acolo sunt indicatoare cu limita de 70, dar radarul iti arata puncte de amenda daca mergi cu 60+. Indicatoare cu limita de 50 vin exact dupa locul unde e montat radarul.
Amenzi sa fie,sa fie dovediit un minim de utilitate a acestor radare si camere,ca sa nu se poata spune ca acum,ca au fost montate degeaba si aiurea si pt asa un tel nobil ,ce mai conteaza cum, de ce si pentru ce se amendeaza?Doar nu se incurca nimeni sa mai citeasca si OUG 195….
Art.108.
Art 108. Al (1) a) 2 puncte de penalizare pentru savârsirea urmatoarelor fapte:
4. depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic;
Asta ar veni la 50 km/h + 10 km/h = 60 km/h si nu 51 km/h cand indicatorul iti da 2 p penalizare
Art.109.
(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de catre politistul rutier, …
Evident ca sunt si articole concatenabile iar apoi interpretabile (avocat)
„o minunatie gen PT”
Circul des pe rura iesire Calea Aradului, este 30 km/h limita……din 10 (zece) masini daca 1 ( una ) respecta indicatorul montat.
De ce? E simplu ….E PUS AIUREA !!!!
Ai dreptate, dar situatia am reprodus-o din ammintire. Exista o iesire la care oun indicator pe fond albastru, cu 60 km recomandat este urmat de restrictii de 50 30 …. .
In orice caz lamurirea facuta este binevenita. multumesc
De unde plm scoateti voi toleranta asta de 10km/h? Cand aceasta toleranta este de +-3km/h pana la 100km/h si de +-3% peste 100km/h pt un radar fix si de +-4km/h, respectiv 4% pentru un radar mobil. Iar aceasta toleranta este numai pt metrologie, altfel spus daca radarul iti zice 101km/h pe o zona de 50, daca militianul vrea te baga la depasirea vitezei cu mai mult de 50km/h fara a mai lua in seama acea toleranta. (Exista jurisprudenta, cel putin 2 cazuri).
Este valabil radaru fix de la – Pasajul Michelangelo
Ma refer daca a intrat in vigoare si este adevarat faza cu amenzile
„Mai exista un sistem similar la Zalau”. Interesant cum tocmai o firma din Zalau face studiu de fezabilitate pentru fantani decorative in Timisoara. Coincidenta sau cardasie?
Radarele merg eronat! Mergeam doua masini aproape paralel pe Sever Bocu,nu aveam mai mult de 50 si pe panou arata peste 60 si nu e singura data.Cred ca peste 80 la suta din afisari sunt eronate si ei o stiu(autoritatile),Le lasa pe post de sperietori.In actualul mandat al primarului nu se va remedia iar urmatorul va spune ca e mostenire de la fostul si ca va gasi o solutie.