Atentie, soferi. Politistii locali au voie sa va dea amenzi in trafic, la Timisoara. Nu interpretati gresit legea, iata explicatia

TIMISOARA. Politia locala Timisoara vine cu precizari legate de modul in care trebuie interpretata decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie publicata zilele trecute in Monitorul Oficial.

CITESTE SI: Momentul tragediei. Imagini cu poarta ucigasa de la intrarea in Timisoara cand se prabuseste peste un tanar 

Reprezentantii Politiei Locale explica de ce agentii au dreptul in continuare sa ii sanctioneze pe soferi in trafic, pe drumurile publice, la Timisoara.

„Politia Locala Timisoara face precizari cu privire la Decizia nr. 11 din 19 iunie 2017, publicata in Monitorul Oficial la data de 19 septembrie 2017, a inaltei Curti de Casatie si Justitie, referitoare la interpretarea dispozitiilor art.39, art. 102, alin. (1) pct. 14 si art. 105 pct. 10 din OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Ca urmare a interpretarii de catre unii cetateni a faptului ca Politia Locala nu mai poate aplica sanctiuni pe linie rutiera, subliniem faptul ca Politia Locala are aceleasi atributii pe linia sanctionarii in cazul contraventiilor constatate, conferite de Legea 155/2010 a politiei locale, respectiv, conform art. 7, de a constata contraventii si a aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, având dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar, de a constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind masa maxima admisa si accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a efectua semnale de oprire a conducatorilor acestor vehicule, de a constata contraventii si a aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor rutiere de catre pietoni, biciclisti, conducatori de mopede si vehicule cu tractiune animala, de a constata contraventii si a aplica sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulatia in zona pietonala, in zona rezidentiala, in parcuri si zone de agrement, precum si pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semnul international pentru persoanele cu handicap. De altfel, Politia Locala Timisoara nici nu a aplicat in trecut sanctiuni la aceste articole mentionate in Decizia iCCJ. in aceste sens, recomandam conducatorilor auto sa respecte legislatia in vigoare referitoare la oprire, stationare, parcare, respectiv accesul interzis.

Pe de alta parte, Politia Locala Timisoara subliniaza faptul ca nu aplica legea discretionar in ceea ce ii priveste pe conducatorii auto si pe biciclistii care patrund in zone in care sunt instalate indicatoare care le restrictioneaza accesul, cum este zona pietonala din centrul Municipiului. Potrivit Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002, art. 111, se interzice circulatia participantilor la trafic pe sectoarele de drum public la inceputul carora sunt instalate indicatoare ce interzic accesul. Fapta, care face parte din clasa I de sanctiuni, este sanctionata cu 2-3 pct amenda si 2 penalizare la permis. La biciclete, conform aceluiasi act normativ, art. 161, se interzice conducatorilor de biciclete sau mopede, sa circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificatia „Accesul interzis bicicletelor”, fapta sanctionata cu 6-8 puncte amenda, facând parte din clasa a III-a de sanctiuni. In concluzie, nu Politia Locala stabileste cuantumul sanctiunilor, ci doar aplica legislatia in vigoare. De altfel, exista posibilitatea ca persoanele care contesta legitimitatea proceselor de constatare a contraventiilor intocmite de politistii locali sa o faca in fata instantei de judecata”, transmit reprezentantii Politiei Locale Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. De ce nu cereti si punctul de vedere al unui judecator! Adica un articol din OUG 195/2002 nu ai voie sa il sanctionezi pe motiv ca doar politistii rutieri au dreptul sa constate contraventii la regimul circulatiei, iar restul e ok ptr politistii locali! Vai de mama lor de incompetenti! Ce nu intelegeti? Nu av3ti dreptul sa aplicati sanctiuni pe OUG 195/2002 fiiindca nu va permite un artiDe ce nu cereti si punctul de vedere al unui judecator! Adica un articol din OUG 195/2002 nu ai voie sa il sanctionezi pe motiv ca doar politistii rutieri au dreptul sa constate contraventii la regimul circulatiei, iar restul e ok ptr politistii locali! Vai de mama lor de incompetenti! Ce nu intelegeti? Nu av3ti dreptul sa aplicati sanctiuni pe OUG 195/2002 fiiindca nu va permite un articol clar si precis din OUG195/2002! Politia locala e ptr HCL sa dea amenzi pe Hotararile Consiliului Local, nu la regimul circulatiei!col clar si precis din OUG195/2002! Politia locala e ptr HCL sa dea amenzi pe Hotararile Consiliului Local, nu la regimul circulatiei!