Atentie, vom plati impozite mai mari pe case si apartamente, dar mai ales pe spatii comerciale si birouri, din 2016! Vezi cu cat cresc!

Vom avea impozite duble pentru locuinte si chiar de 20 de ori mai mari pentru spatiile comerciale ar putea plati persoanele fizice, din 2016, potrivit noului Cod Fiscal. Cat de mult vor creste, insa, depinde de consiliile locale.

In timp ce scaderea taxelor, cu excepția TVA de 20%, a fost amanata pentru 2017 conform acordului dintre partide, majorarea impozitelor locale, prevazuta de noul Cod Fiscal, este certa.

Sistemul de impozitare a proprietatilor imobiliare se va schimba radical, din 2016, conform noului cod. Cele mai afectate vor fi persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale, folosite in scop economic, adica spatii comerciale sau de birouri.

Destinatia cladirii – rezidentiala sau nerezidentiala – este principalul criteriu in functie de care se vor stabili taxele locale de anul viitor. In prezent, Codul Tiscal nu face aceasta distinctie si instituie formulele de calcul (cota de impozit, valoarea impozabila) in functie de statutul proprietarului: persoana fizica sau juridica.

Prin urmare, persoanele fizice care, acum, platesc aceleasi impozite, indiferent de scopul in care este utilizat imobilul, vor datora mai mult, din 2016. Pentru spatiile comerciale sau de birouri, vor plati exact ca firmele. Taxa va fi cel putin dubla si va putea ajunge chiar de 20 de ori mai mare, noteaza capital.ro.

Nivelul va depinde de decizia consiliilor locale care vor putea alege o cota din intervalul 0,2%-1,3%.

Cat de mult vor creste impozitele depinde, in primul rand, de cota pe care o va alege consiliul local pe raza caruia se afla cladirea, iar, in al doilea rand, de valoarea impozabila care, din 2016, va fi valoarea de piata asupra careia se va aplica cota de impozit“, spune Eugenia Ion, tax manager.

Avand in vedere ca, in cazul persoanelor fizice cota este acum de 0,1%, rezulta ca taxa va fi cel putin de doua ori mai mare din 2016.

Pentru a intelege mai clar amploarea modificarilor, luam urmatorul exemplu: o persoana fizica detine o cladire de 100 mp in Bucuresti, in zona A, pe care o inchiriaza unei firme. In prezent, cota de impozitare este de 0,1%, valoarea impozabila pe mp este de 935 lei, iar coeficientul de ajustare este 2,6. Rezulta un impozit anual de 243 lei. In 2016, presupunand ca decizia consiliului local va fi sa aleaga cota maxima, aceasta va fi 1,3%, iar daca valoarea impozabila pe mp va fi 4.500 lei, conform unui raport de evaluare, rezulta un impozit de 5.850 lei“, explica Eugenia Ion.

Ce se intampla pe piata imobiliara?

Majorarea impozitelor nu va ramane fara impact pe piata imobiliara. „Noul sistem de calcul va avea ca efect cresterea pretului chiriilor in cazul contractelor incheiate cu proprietari persoane fizice pentru cladiri nerezidentiale. Din acest motiv, contractele vor fi renegociate pentru a include in pret impozitele majorate. in schimb, in cazul contractelor care prevad ca toate cheltuielile, inclusiv impozitele, sunt suportate de chiriasi, cresterea pretului chiriilor nu va mai impune, probabil, o renegociere“, arata Eugenia Ion.

Alinierea cotelor de impozit in functie de destinatia cladirii va reaseza piata imobiliara unde, pana acum, persoanele fizice aveau avantajul impozitelor mai mici. Din 2016, proprietarii persoane fizice de cladiri nerezidentiale vor avea acelasi tratament ca firmele. Pana acum, tendinta, in special in marile orase, a fost ca administratiile locale sa aleaga limita maxima a cotei de impozit, prevazuta de Codul fiscal. Prin urmare este de asteptat ca majorarea, pentru persoanele fizice, sa fie semnificativa.

In schimb, firmele ar putea plati mai putin. „De vreme ce cotele vor fi cuprinse intre 0,2% si 1,3% pentru cladirile nerezidentiale fata de 0,25% si 1,5%, in prezent, inseamna ca, de exemplu, pentru o cladire cu o valoare impozabila de 10 milioane euro, impozitul poate fi cu pana la 20 mii euro mai mic, anual“, precizeaza Eugenia Ion.

Totodata, noul Cod fiscal schimba impozitarea si in cazul cladirilor rezidentiale.

Daca acum, consiliile locale aplica o cota de 0,1%, de anul viitor vor avea de ales intre 0,08% si 0,2%. Prin urmare, exista posibilitatea dublarii  sumelor actuale. Luand in considerare ca, in 2016, vor avea loc alegeri locale, este putin probabil ca viitorii candidati sa decida taxe mai mari. Insa discutia ramane deschisa pentru anii urmatori.

Citeste mai multe aici!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. acesta este efectul scaderii T V A-ului