Atentionare de la Aquatim. Apa potabila nu este pentru udatul gradinilor!

TIMISOARA. Avand in vedere temperaturile crescute si lipsa precipitatiilor din ultima perioada, Aquatim face inca un apel catre consumatori sa evite utilizarea apei potabile pentru udatul gradinilor. Acest lucru este cu atat mai necesar in sezonul estival, cand creste consumul menajer al apei de la robinet.

Acest mesaj nu este o noutate, compania atrăgând și până acum atenția că sistemul de aprovizionare cu apă a fost dimensionat doar pentru consumul menajer al populației. Astfel, folosirea de către unii utilizatori a apei potabile în alte scopuri poate provoca probleme în alimentarea celorlalți clienți din rețea. Iar dacă, urmare a secetei, s-ar ajunge și la o reducere a debitelor de apă ale sursei, ar putea interveni restricții în distribuție. Într-o asemenea situație de criză, utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor sau a spaţiilor verzi constituie contravenție și se sancționează conform legii.

Pentru posesorii de grădini există însă și soluții la îndemână, pe care Aquatim S.A. le recomandă. Una e instalarea în gospodărie a unor bazine de captare a apei de ploaie și folosirea acesteia. O alta e forarea de puțuri de mică adâncime. Ca exemplu, folosind o pompă acționată de un motor de 1 kW, costul cu energia electrică folosită pentru 1 mc de apă extrasă e de șapte ori mai mic decât costul unui mc de apă potabilă.

Din păcate, de-a lungul timpului s-au depistat însă și cazuri în care unii utilizatori au apelat la o metodă necinstită, încercând să ocolească contorul societății pentru a nu înregistra consumul real de apă potabilă. Dincolo de disconfortul creat altor consumatori din acea rețea, reprezentanții Aquatim S.A. reamintesc că o asemenea intervenție constituie infracțiune și se pedepsește conform legii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. apa asta potabila despre care vorbiti ,NU ESTE POTABILA.

  2. Este bună cu captarea numai să ai ce dacă nu plouă în rest mai mult chlor decît apă potabilă.

  3. Forajul apei din pamant fara inregistrarea putului este contraventie.
    Taxa / redeventa care se plateste statului Roman pe baza citirilor debitmetrelor / contoarelor de apa care se monteaza pe foraje este , la nivelul anului 2016 la aprox 60 Lei + TVA / 1.000 metri cubi consumati.

  4. si daca cineva are forajul in pivnita sub casa ,cum poate dovedi astia existenta lui?

  5. Apa de la robinet nu este potabila in primul rand, despre ce vorbim… iar presiunea in conducte este o problema nu doar pe periaoda verii, acestea sund doar scuze si gargara ieftina. Ar trebui montate pompe la fiecare colt de strada. Sunt tot mai multe zone in oras unde presiunea apei la robinet este bataie de joc, si asta cand avem apa care trece prin oras…

  6. Ce facusi tataie imi spui tu ce sa fac cu apa pe care ce sa vezi eu o achit …va stricarati la cap ?

  7. Aquatim-ul prin lenea lor de a nu controla „cotirile” înainte de apometru a șmecherașilor – o să își taie singuri craca.Clienții lor sunt stresați că nu au presiune și debit și Aquatim-ul doarme!

  8. Recomandarile nu folosesc la nimic. Trebuie o hotarare de consiliu local cu privire la folosirea apei potabile, iar apoi sa se dea amenzi acolo unde nu se respecta legea.

  9. Apa pluviala oricum costa mai mult decât apa potabila, de parca cine stie ce-i face Aquatimul. Cand ploua (si nu trebuie udate grădinile) costa mai mult factura decât daca ai uda cu apa „potabila”. In plus, soluția cu bazin si pompa (numita de unii „ferma de țânțari” e mai ieftina daca găsești pe marginea drumului pompe de 1kW, lăsați de cei care s-au plictisit de ele. In alte vremuri, cand se vorbea alta limba in instituții, s-au făcut soluții de acoperire a necesarului de apa – cu ar fi cele doua turnuri de apa, din Fabric si Iozefin. Acum se dau comunicate, ca e mai ieftin.

  10. Apa de ploaie poate fi adunata ( daca stai la casa ) in recipiente de tabla gen vana, cada, galeata, etc., ca sa acoperi necesarul minim pt. udatul florilor/gazonului/legumelor. Asa facea bunicul meu inainte de anii ’90 cand apa rece era oprita din senin. Pe atunci, apa de ploaie era curata, puteai sa te si speli cu ea. Acum dupa ce o tii intr-o sticla o zi, a doua zi se vede namolul pe fundul sticlei. Oricum, poate fi adunata si folosita la nevoie mai ales cu stropitoarea daca nu ai spatii mari de udat. In vremurile acelea am invatat noi sa facem economie….si la apa de ploaie.