Sub straturi de sedimente din nordul Oceanului Atlantic, geologii marini au descoperit o lume care aminteste de Atlantida, cu defileuri sapate de rauri si varfuri care apartineau muntilor, care are o vechime de peste 56 de milioane de ani, potrivit Livescience.com.
„Este ca un teritoriu antic fosilizat si conservat la 2 kilometri sub sedimentele de pe fundul oceanului”, a declarat Nicky White, principalul cercetator al echipei de la Universitatea Cambridge.
Geologii au facut descoperirile folosind informatii stranse pentru companii petroliere, folosind o tehnica avansata de sondaj ultrasonic. Echipa a descoperit astfel un strat denivelat la 2 km sub fundul apei, care reprezinta dovada unui teritoriu ingropat.
Pana acum informatiile au scos la iveala un teritoriu de circa 10.000 de km patrati, aflati la vest de Insulele Orkney-Shetland (nord-vestul Scotiei) care se intindea deasupra marii aproximativ 1 km. Geologii cred ca facea parte dintr-o regiune mai mare, care era unita cu ce este acum Scotia si s-ar fi putut intinde pana in Norvegia, intr-o perioada extrem de calduroasa, inaintea aparitiei oamenilor.
Cercetatorii au trasat 8 rauri majore, iar mostrele au indicat existenta polenului si carbunelui, dovada vietii. Deasupra si dedesubtul acestor depoztie, au gasit urme ale unui mediu marin, care indica faptul ca pamantul s-a ridicat deasupra apei si apoi s-a lasat, „ca un sandvis terestru intre felii de paine marina”, a explicat White. Intrebarea care se pune in randul cercetatorile este ce a determinat pamantul sa se ridice si apoi sa se scufunde dupa doar 2,5 milioane de ani. „Din perspectiva geologica, este o perioada foarte scurta de timp”.