‘Atunci am fost iluminati electric’. Putini sunt cei care stiu ce insemnatate are ziua de 3 August pentru Timisoara. Cine e de vina? Video

TIMISOARA. ‘Nu stiu’, ‘Habar n-am’, ‘Printul Savoya…?’, ‘A fost eliberat orasul de otomani?’. Acestea au fost doar o parte dintre raspunsurile oferite de tineri, si nu numai, cand au fost intrebati daca stiu ce insemnatate are ziua de 3 August pentru Timisoara, Ziua Orasului nostru.

CITESTE SI: 100 de ani de Banat in Romania. Povestea zilei de 3 August, devenita Ziua Timisoarei 

Momentul care a schimbat istoria acestor meleaguri, cand a fost instaurata administratia romaneasca, iar Banatul s-a unit cu Romania Mare, nu reprezinta mare lucru pentru tanara generatie, dar nici pentru multi dintre parintii lor.

VIDEO: George Stefanita

Vinovati pentru ignoranta oamenilor sunt deopotriva scoala si autoritatile, crede profesorul de istorie Sorin Ionescu, directorul Colegiului National Banatean, cel care din pozitia de consilier local a militat pentru organizarea unor evenimente speciale in Timisoara in 2019, cand se implineste exact un secol de la acel moment marcant al orasului.

Vina e impartita. Pe de o parte, nici in oras nu se promoveaza foarte mult acest eveniment. Ar putea fi mai multe locuri in care sa se mentioneze ce s-a intamplat in 3 August. Pe de alta parte, daca ne uitam in manualele de istorie, de la clasa a IV-a la clasa a XII-a, evenimentul din 3 August nici macar nu este notat in vreun coltisor de pagina, dar mai sa vorbim de o prezentare pe larg. E tema cu Marea Unire din 1918, care este cunoscuta, dar despre Banat nu se povestesc foarte multe.

Am mai spus-o si revin asupra acestei propuneri. Poate ar trebui sa fie inclus in programa scolara un curs optional, la care copiii sa invete despre istoria locala. De multe ori, istoric, noi suntem asimilati evolutiei Transilvaniei si cam atat. Singurul moment in care suntem mentionati e Revolutia din 1989 si este pacat, pentru ca Timisoara a dat atat de multe din punct de vedere istoric.

Zilele acestea, autoritatile s-au straduit sa marcheze centenarul momentului 3 August. Moda reconstituirii istorice e frumoasa pentru ca il duce pe om in peisajul vremurilor acelea. Sigur ca se poate mai mult, dar, pe de alta parte, momentul e si intr-o perioada in care orasul e mai liber, sunt concedii, si e pacat ca nu beneficiaza toti timisorenii de acest eveniment„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro profesorul Sorin Ionescu.

CITESTE SI: 4 zile de sarbatoare, de Ziua Timisoarei. Programul complet, pe ore

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In mare parte in scolile si gradinitele din Timisoara se facea turul orasului cu ghid. Eu am prins de 2 ori, o data la gradinita si o data prin clasa a 4-a. Apoi in clasa a 8-a si a 12-a la istoria romanilor tot timpul ni se spunea si de Timisoara, mai ales daca profesorii erau timisoreni. Probabil ca cei interveviati nu sunt din Timisoara, in 3 firme in care am lucrat dupa facultate in Timi am intalnit maxim 3-4 persoane nascute in Timi, din 150-200 de angajati. Mai conteaza? Nu mai conteaza, pana la urma si eu am plecat din Timi, si toti pe care is stiam din generala si liceu, timisorenii pleaca, is alte vremuri, alti oameni, alta istorie.

  2. cine a stie olteniii veniti in timisoara ? oare credeti ca le pasa

  3. Timisorenii nu au fost niciodata in Timisoara poate doar unguri :)) acum 100 de ani au plecat la mamele lor acasa si au venit oltenii si carasenii si moldovenii deci timisorenii de unde :))

    • mai gyuri de ce este porc la tine si nu spune adevar: majoritar la temeswar o fost nemti nu ungure. Gyuri, Gyuri ce mincinosule este tu…

      • Ghița cel venit cu pluta la portiță, cu trenul foamei, habar nu are nici cum să se comporte, nici să scrie, de parcă e popică de la caracala.
        Maghiarii bănățeni au fost și sunt în Banat de multă vreme, bine mersi la ei acasă.
        Nici habar n-au unii geolgăi și ciurucari neaveniți despre faptul că din 1860 Banatul și implicit Timișoara a REintrat sub administrație maghiară și această prezență majoritar maghiară a durat până la intrarea trupelor răgățene într-un oraș reconstruit complet în anii 1900 după planurile arhitecturale de la Budapesta.
        Au fost atunci și șvabi, cam în egală proporție cu maghiarii, mai puțini români și sârbi. Tigani, evrei și mulți alții. Localitățile aveau denumiri maghiare obținute prin maghiarizarea numelor șvăbești.
        Regatul Român unit cu Moldova a intrat în posesia teritoriului bănățean dupa pacea de la Versailles drept răsplată la contribuția adusă la câștigarea primului război mondial. Serbia a beneficiat în aceași măsură de o halcă bună din Banatul imperial.
        Multora de azi istoria locurilor este necunoscută datorită faptului că învingătorii rescriu istoria după bunul plac. O fi mai bună istoria conunistă sau cea neocomunistă, asta rămâne de văzut.

  4. ce iluminat electric visati, ba? ia mergeti noaptea prin oras, sa-mi spuneti si mie ce-i ala iluminat electric. eventual ala personal, cu laterna. se aude, robulache??

  5. E bizar ca locuitorii din Timisoara trebuie sa stie ce a mancat la pranz Stefan cel Mare in 14 iulie 1482 si nu stiu ce s-a intamplat in orasul lor pe vremea bunicilor Poate ar trebui sa prevedem in lectiile de istorie din scoli cateva saptamani de istorie locala. Presupun ca cei care au fost contemporani cu Stefan cel Mare nici nu au auzit de el, un domnitor dintr-o alta tara, Nu calatoreau, ziare nu, TV nu, internet nu, si majoritatea erau analfabeti. In urma cu 100 de ani un procent insemnat din locuitorii din Fabric n-au fost niciodata in Iosefin si vice-versa.

  6. Mai Gyuri, tu esti prost rau. Nu stii nici Istoria Ungariei, caci a Romaniei sunt convins ca n-o stii. Tu cu imbecilii tai va credeti de 1000 de ani ( mai putin ultima suta ) aici in Banat. Uitati ca la 1526 (Mohacs) jumatate din Ungaria a fost transformata in pasalac turcesc (Pasalacul de la Buda), iar cealalta era sub ocupatie habsburgica. Transilvania era condusa de principi (unguri) care s-au recunoscut vasali fata de turci, precum si domnii din Tara Romaneasca si Moldova. Adica plateau tribut turcilor. Ba mai mult principii unguri ai Transilvaniei au sprijinit ( ca si romanii, de altfel) pe turci in Batalia Vienei ( 1683). Odată cu Tratatul de la Karlowitz, întreaga Ungarie, Croația și Transilvania vin sub o stăpânire a Habsburgilor. In aceasta perioada, dupa ce si Timisoara in 1552 a fost transformata in pasalac n-a existat nici picior de ungur in aceasta zona. De altfel in 1686 cand Buda este eliberata de sub turci aici mai erau doar 10 (zece ) familii de unguri. Pana in 1867 Ungaria este sub stapanire habsburgica ( austriaca) Dupa razboiul ( nicio revolutie) din 1848 dintre unguri si austrieci, primii si-au o independenta relativa . Asa a aparut dualismul austro-maghiar. Pana atunci nu prea au fost unguri in aceasta parte (Banat) .Daca nu ma insel mai Gyuri cei din Dumbravita) Ujszentes s-au asezat aici in 1891. Prin urmare Ungaria a fost MARE pana cand a avut ca regi doi ROMANI Iancu de Hunedoara si Matei Corvin. Dupa aia decadere totala. Doar „mandria” a mai ramas in voi, pentru ca nu mai aveti nimic comun cu triburile maghiare care au venit din stepele Asiei. La 1905 in Timisoara erau 4 nationalitati apropiate numeric, in ordine: nemti, unguri, sarbi, romani i nu departe erau evreii. Romanii nu prea aveau” trecere” in oras desi in perioada otomana ramasese vreo 200 de sate romanesti. Sarbii au venit mai tarziu .Prima mare migratie in zona Aradului 1690. iar a doua ( cuprinzand si Timisoara-Banatul) dupa 1737. Hai, salut si mai invata ceva carte.

    • Manipulare grosolană, de tip NKVD-istă, însiruire haotică de evenimente cu omisiunea voită a unor fapte și adevăruri istorice, nu pot livrate în mod isteric și autoritar drept lecții de istorie în limba română unor cetățeni români. Acest tip de discurs isteric aduce aminte de profesorul isteric și bădăran care-și umilea elevii.
      Noi nu dorim astfel de meltenisme în Nanat, melteni Go East!

    • Este adevăr ca au plătit paşalâc după bătalia de la Mohacs timp de vreo 150 de ani,dar Ţările Romăne au plătit sute de ani.N-au mai fost unguri?Păi atunci de ce s-a făcut austro-ungaria si nu ausrto-românia?Iancu si Matei au fost regii Ungariei dar au avut părinţi unguri şi români.Trupele maghiare alături de români au apărat Europa de invazia otomană pâna la 1552 când au fost trădaţi de alţi aliaţi creştini.Sute de ani au luptat eroic ungurii ,sârbii şi românii pe când creştinii din vest se băteau intre ei.

  7. Dar despre 3 august 1919 trebuie stiut ca abia atunci trupele sarbe s-au hotarat ( nu usor) sa plece din Timisoara. Un merit esential l-a avut ( ca si pentru existenta Romaniei Mari) generalul francez Henri Mathias Berthelot. Altfel Banatul era fie sarbesc fie unguresc. (Atunci era sub ocupatie sarbeasca) Domnule primar, o STATUIE ceva mai mare decat a primarilor din Parcul central, crezi ca nu merita acest om ?

  8. Esti tot atat de prost ca si Gyuri. Ungaria dupa 1541 a fost divizata in doua. O parte pasalac turcesc (partea estica), iar cealalta sub ocupatie austriaca. La eliberarea „pasalacului” ungurii au avut zero contributie. A fost eliberata de austrieci cu armate de mercenari ( Eugeniu de Savoia), dar mai ales de armatele regatului celor doua natii: polonezii si lituanienii ( Sobieski al III-lea). Ca a devenit imperiul austro-ungar s-a datorat mai ales sotiei lui Franz Iosif, Elisabeta (Sissi), care era mai mult sau mai putin indragostita de unguri , dar mai les de Gyula Andrassy, si care-credea ea- merita mai multa libertate. Asta s-a intamplat in 1867. In 1848 a fost razboi intre unguri si austrieci. Ce revolutie? Kossuth nu a vrut sa-i recunoasca pe romanii ardeleni ( Avram Iancu) ca o natie cu drepturi egale ca si ungurii in noua Ungarie Mare. Din aceste motive A I s-a aliat cu austriecii. Ungurii au pierdut. Cei 13 generali care au condus razboiul au fost spanzurati la Arad. Mai tarziu li s-a ridicat un ansamblu monumental pe care puteti sa-l vedeti in Arad. Culmea e ca dupa aproape 150 de ani de la iesirea de sub ocupatie otomana armata maghiara era plina de mercenari. Din cei 13 generali vreo 4-5 erau unguri. Restul din urmatoarele natii: polonezi, croati, sarbi, slovaci, nemti etc

  9. Spune si tu ce nu-i adevarat in postarea mea? Si sa mai stii ca esti un prost sadea. NKVD nu avea niciun interes sa spuna adevarul, mai ales cand era vorba despre romani. Nu este un discurs isteric si toate ideile lansate se bazeaza pe date si adevaruri istorice. Cat priveste cuvantul „meltean” ti-ai aratat inca odat prostia. Habar n-ai ce inseamna. N-are aface cu cei din est (munteni , olteni, moldoveni). Eu am radacini ardelenesti de 350 de ani. Sunt unul dintre urmasii celor deportati in Banat dupa Rascoala lui Horia, Closca si Crisan. Banui ca esti un neica nimenea .

    • As vrea sa-l intreb pe d-l ce se lauda ca-i urmasul unor MOKANI(moti, ardeleani inseamna cu totul altceva) mutati de imparatie in Banat dupa rascoala din 1784: In atatea generatii de trait la SES( campie adica ), ati reusit sa va integrati incat sa vi se zica banateni? Ca se pot vedea exemplele unor mokani(si ei si NUMAI ei) contemporani, carora nu le sta bine sa le zici oameni, mai degraba gunoaie si porci cu matul gros spart, care-si zic … ardeleni: Kiorbea, Avramut, Raresut, Gusitul cosmin, Colkea – generalul, Dancu – mentorul gusatului, bubosul Ciolos …. Toti rahatii astia ce-si zic ardeleni is doar rebuturi MOKANESTI, ultimii bipezi din arcul carpatic …

  10. Buna ziua! Ati postat ceva împotriva voinței. Daca răspunsul la întrebarea: „Puteți sa răspundeți la următoarea întrebare?” este „Nu!”, de ce totuși introduceți acest lucru și acuzați că nu știu ce înseamnă ziua de 3 august.
    Vă rog să luați măsuri sau voi acționa în instanță. Mulțumesc!

    • Și încă nu ați făcut nimic…