Au ajuns la camera de garda de la Spitalul Victor Babes Timisoara primele cazuri cu ‘Boala Obrajilor Palmuiti’, una dintre cele mai contagioase

FOTO: realitatea.net

TIMISOARA. Medicii se confrunta la Timisoara cu primele cazuri de Parvoviroza Umana (cunoscuta drept Boala Obrajilor Palmuiti sau Eritemul infectios) din acest an. Aceasta este o afectiune extrem de contagioasa, care se transmite prin aer, prin contactul direct cu secretiile respiratorii ale unei persoane infectate, picaturi de saliva sau secretii nazale, ori prin atingerea obiectelor contaminate.

Boala este declansata de PV 19( Parvovirus 19). Perioada de incubatie este intre 4 zile si doua saptamani, acesta fiind intervalul de timp intre momentul in care o persoana este expusa la virus si debutul simptomelor.

Boala afecteaza in special copiii si este mai prezenta in timpul lunilor de primavara si toamna. I se mai spune si a cincea boala dintre bolile copilariei, si asta pentru ca este una dintre cele mai frecvente eruptii virale la cei mici, dupa rujeola, scarlatina, rubeola si oreion. si, chiar daca este specifica varstei de gradinita sau scolare, exista din ce in ce mai multe cazuri in care persoane adulte sunt infectate. Iar in cazul lor poate determina aparitia unor complicatii, chiar majore. La femeile gravide poate declansa avortul spontan sau poate afecta fatul, in special in primul trimestru al sarcinii”, spune prof. dr. Voichita Lazureanu – medic primar boli infectioase – sef Sectie Boli Infectioase II, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Simptomele Parvovirozei Umane pot varia si pot include febra, eruptii cutanate, congestie nazala, dureri de cap si articulare, indeosebi la articulatiile „mici”, oboseala si uneori dureri de gat. Diagnosticarea afectiunii se realizeaza prin identificarea in laborator a anticorpilor IgM antiPV-19.

Caracteristic acestei afectiuni este eritemul ce apare la nivelul fetei, si anume o inrosire a obrajilor. E ca si cum pacientul ar fi fost palmuit. De aici si numele afectiunii, Boala Obrajilor Palmuiti. Trebuie spus ca este o boala extrem de contagioasa. De exemplu, daca intr-o clasa, un elev, sau, la gradinita, un copil se infecteaza, in cateva zile majoritatea copiilor vor trece prin boala. Din fericire, la copii, boala este usoara si se rezolva, de obicei, fara complicatii majore. Dar, la adulti poate sa apara anemia plastica temporara, o scadere a numarului de celule rosii din sange”, spune prof. dr. Voichita Lazureanu – medic primar boli infectioase sef Sectie Boli Infectioase II, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

In majoritatea cazurilor Boala Obrajilor Palmuiti trece de la sine si nu necesita tratament specific. Administrarea de medicamente antipiretice sau antiinflamatorii poate insa ajuta la gestionarea simptomelor. in cazurile severe sau in cazul unor complicatii asociate, poate fi necesara monitorizarea si tratamentul in spital.

 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu în Banat și Ardeal, unde producerea bășinilor este considerată datorie de onoare pentru orice băștinaș, o activitate tradițională.