Au aparut probleme in aprovizionarea cu carbune pentru Colterm. S-au facut comenzi suplimentare la alti furnizori. Avem stocuri cu care sa incalzim Timisoara cam o saptamana

TIMISOARA. Putin peste 8.000 de tone era stocul de carbune la Colterm la finele lunii ianuarie, anunta reprezentantii companiei de termoficare. Aceasta inseamna necesarul pentru aproximativ o saptamana.
De altfel, administratorul special al Colterm spune ca au aparut probleme in aprovizionarea cu carbune in decembrie de la cele doua societati cu care s-au incheiat inca de anul trecut contracte.

CITESTE SI: Nicio garantie de la Primaria Timisoara pentru cumpararea certificatelor de poluare de catre Colterm. Anuntul lui Dominic Fritz 

Dorim sa va informam ca, la finalul lunii ianuarie 2023, stocul de carbune era de 8.180 tone, aprovizionarea cu combustibilul necesar producerii de energie termica pentru incalzire si apa calda de consum derulandu-se constant.
Cantitatea totala achizitionata in intervalul iunie 2022 – ianuarie 2023 este de 111.055 tone de carbune, la care se adauga stocul de la finalul sezonului anterior de incalzire, de 6.084 tone. In total, 117.139 tone carbune, din care a fost consumata pana la ora actuala cantitatea de 108.959 tone.

Avand in vedere ca in derularea celor doua contracte mari de furnizare carbune (100.000 tone +/- 25%, respectiv 110.000 tone +/- 10%), au aparut sincope privind aprovizionarea (fiind aplicate sanctiuni conform prevederilor contractuale) pe parcursul lunii decembrie, la inceputul acestui an am luat decizia de a suplimenta aprovizionarile cu inca 12.000 tone, in acest sens fiind transmise comenzi si catre alti potentiali furnizori. In functie de evolutia celor doua contracte de baza, analizam suplimentarea aprovizionarilor si pentru luna februarie„, transmite Cristian Amza, administratorul special al Colterm.

In ceea ce priveste situatia stocului de gaze, la 31 ianuarie, compania avea inmagazinata cantitatea de 18.085 MWh, din care 10.000 MWh se va consuma in luna februarie.

Mentionam ca, din necesarul pentru luna in curs, avem contractata cantitatea de 34.633 MWh, iar diferenta necesara, de 18.200 MWh, va fi consumata in baza contractului FUI (furnizor de ultima instanta) incheiat cu OMV Petrom. Mai precizam ca o treime din gazul necesar lunii februarie a fost deja achitata, iar diferenta se va plati in doua transe, pe parcursul lunii in curs, asa cum s-a convenit cu furnizorii, nefiind anticipate sincope in functionarea Colterm, cel putin nu prin prisma aprovizionarii cu combustibil„, a mai precizat Cristian Amza.

Va reamintim, Colterm, societate in insolventa, aflata in subordinea Primariei Timisoara, sta acum sub amenintarea falimentului.

De 80 de milioane de lei e nevoie pentru cumpararea certificatelor de poluare aferente anului trecut. Colterm, prin administratorul judiciar, a instiintat Primaria Timisoara si a solicitat banii pentru achizitionarea a 227.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, aceasta pe langa banii ce vor fi prevazuti in bugetul pe acest an drept subventii si pierderi tehnologice, care erau initial estimati la un necesar de 180 de milioane, insa suma a scazut la 165 de milioane de lei. Din acesti bani, spune primarul Dominic Fritz, Colterm va trebui sa cumpere si ceritifcatele EUA si sa se aprovizioneze cu carbune si gaz.

Intrebat daca garanteaza ca vor fi cumparate certificatele de poluare, Dominic Fritz a evitat un raspuns clar.

Garantez ca Primaria Timisoara va face tot ce este legal pentru a respecta obligatiile sale„, a declarat scurt primarul Dominic Fritz.

Va reamintim, daca nici a treia oara la Timisoara nu vor fi cumparate certificatele anti poluare, urmeaza falimentul companiei de termoficare.

O spune si administratorul judiciar in notificarea transmisa primariei.

In ipoteza in care Colterm SA nu va achizitiona pana cel tarziu la data de 30 aprilie 2023 certificatele de emisii de gaze cu efect de sera aferente anului 2022, contributia si penalitatile de intarziere pe care le va aplica AFM debitoarei Colterm SA (…) prin decizie de impunere ce constituie titlu executoriu, vor conduce la declansarea procedurii de faliment a debitoarei Colterm SA”, se arata in notificarea transmisa Primariei Timisoara in 26 ianuarie de catre administratorul judiciar Alfa & Quantum Consulting SPRL – Maestro SPRL – Insolvein SPRL.

Firma de insolventa sugera 2 solutii: marirea capitalului social sau achitarea pierderilor induse tehnologic. Daca nu se va lua o decizie, Colterm va intra in faliment la data de 1 mai, iar cei aproximativ 50.000 de abonati, persoane fizice, scoli, spitale si alte institutii vor ramane fara apa calda si caldura.

Consilierul local Radu Toanca cerea luni conducerii primariei sa convoace o sedinta inainte de adoptarea bugetului pe 2023 in care sa fie gasita o cale legala prin care sa se evite falimentul companiei de termoficare.

Solicitam conducerii Primariei Timisoara convocarea de urgenta a unei sedinte de Consiliu Local, inainte de adoptarea Bugetului pe anul 2023, unde sa se stabileasca o modalitate legala de sprijin financiar care sa impiedice falimentul societatii de termoficare.
Atragem atentia ca o adresa similara trimisă PMT la inceputul anului 2022 a fost ignorată de edili, iar consecintele pentru Colterm au fost catrastrofale: incasarea unei amenzi de 14,5 milioane de euro!„, preciza consilierul local al PSD Radu Toanca.

Deja Colterm are doua amenzi de peste 35 de milioane de euro pentru necumpararea de certificate EUA, este vorba despre cele aferente anilor 2020 si 2021. O a treia va insemna sfarsitul termoficarii centralizate la Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In urmă cu vreo 4 luni Lascău făcea o poză ca un boschet într-o gară părăsită din Valea Jiului spunându-ne ca asa se face aprovizionarea, iar astazi ne spun că sunt probleme cu aprovizionarea???

  2. Nu stim ce va fi saptamana viitoare, dar astazi inca functioneaza Coltermul, in ciuda clarviziunilor de acum cateva luni exprimate de Roxana Iliescu si Radu Toanca. PMT are in buget sa dea 180.000.000 subventii, ei mai cer inca 80.000.000. Ca tiganca de pe strada care cerseste cu un copil mic in brate, daca-i dai 5 lei, incepe circul: „mai da-mi ceva ca sa-i cumpar lu’ asta mic ceva de mancare”.

    • Din ” invatamintele lui Neagoe Basarab catre fiul sau …” 1. Daca taceai filosof ramaneai”.
      2. Pe Cand studiul de fezabilitate privind alimentarea cu energie termica a orașului in lumina recomandarilor UE (sper ca le cunoști)? Sau, ingropam un oraș?
      Altele într-un numar viitor!

    • Tu esti idiotul de serviciu a lui Fritz!!🤣
      Chiar nu poti pricepe nimic inafară să-l lingi pe Fritz?
      USR-istul care este administrator special a spus clar care sunt nevoile și cine trebuie să le rezolve. Tu chiar ești bătut in cap sau esti așa bine platit să te faci de kkat in fuecare zi?

  3. Săptămâna viitoare vine gerul. Cei care stau cu mana întinsă la subvenții vor avea mari dificultăți….

    • 1. Incearca să-ți scri memoriile! Eventual doctoratul. Litertura autohtona iți ofera un spațiu larg ptr inspirație si plagiat!

      • Încearcă să-ți *scrii imbecilitățile debitate corect!

  4. Au aparut „sincope”? Dar de platit, ati platit, sarantocilor cu gura mare, sau aveti datorii neonorate si de aici vin si „sincopele”? Voi nu aveti bani nici pentru petecul cu care sa ascundeti gaura din turul nadragilor zdrentarosi, dar sunteti mereu in „frunce” cand e sa va laudati singuri. Lasa, ca va dau iarasi regatenii, va da Bucurestiul ca si in trecut…