TIMISOARA. Ultimele date facute publice de Directia de Sanatate Publica Timis arata ca a crescut la 11 numarul persoanelor infectate in Romania, trei dintre cazuri fiind deja vindecate.
La Timisoara au fost internate doua fete. Una de 15 ani, care invata la aceeasi scoala cu cei doi tineri de 16 ani, confirmati zilele trecute, insa la o alta clasa, iar cea de-a doua este o fata de 16 ani, din Hunedoara, care este fiica barbatului de 45 de ani transferat vineri la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara cu coronavirus si care s-a intors impreuna cu acesta din Italia.
Eleva de 15 ani din Timisoara a mers ieri la Spitalul de Copii Louis Turcanu cu febra si tuse si s-a decis transferul ei rapid la Victor Babes pentru testare. Rezultatul a fost pozitiv si s-a declansat ancheta epidemiologica pentru a fi identificati si verificati toti cei care au intrat in contact cu ea.
La liceul din Timisoara unde sunt deja 3 cazuri de elevi confirmate au fost suspendate cursurile pana in 11 martie, insa se ia in calcul prelungirea acestui interval. O decizie va fi luata luni in cadrul sedintei Comitetului pentru Situatii de Urgenta. La clasa din care provin primele doua cazuri de infectie nu se fac ore vreme de 14 zile. Copiii au fost testati si, cu o singura exceptie, rezultatele au fost negative. Toti elevii insa au fost izolati la domiciliu.
Toti cei internati la Timisoara in acest moment se simt bine.
CITESTE SI: Primii doi pacienti infectati cu coronavirus, la Timisoara, externati. DSP: Sunt considerati sanatosi
Potrivit DSP, sunt 606 oameni care stau inchisi in case, in Timisoara si in judet, timp de 14 zile, dupa ce au revenit din Italia sau au luat contact cu cei deja depistati cu coronavirus. Vestea buna este ca nicio persoana nu se afla in carantina, la Timisoara.
Din izoleta in saloanele pentru coronavirus de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara. Ce se intampla in spatele zidurilor de la Victor Babes
Pentru ca oamenii sa inteleaga ce se intampla din momentul in care un pacient acuza simptome si pana la vindecare, doctorii de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara au facut o simulare. Au prezentat si au explicat pas cu pas ce inseamna procedurile, cum sunt ele respectate, de ce trebuie urmate si ce se intampla in salonul in care un pacient confirmat isi petrece cateva zile izolat, pana cand este declarat sanatos.
In timpul simularii de caz, medicul Adelina Marinescu, specialist in boli infectioase, arata fiecare tip de echipament de protectie folosit, vorbeste despre intrebarile ce se pun pacientului pentru a obtine cat mai multe informatii pretioase legate de manifestarea bolii. Totodata precizeaza ca primul test care se face este cel rapid de gripa, urmat de cel pentru coronavirus, care dureaza cateva ore.
In cazul confirmarii virusului, pacientul e izolat intr-un salon unde i se pun la dispozitie materiale sanitare, dezinfectant, termometru, pijama de unica folosinta, papuci, dar si toate cele necesare la baia exclusiva a incaperii.
Medicul explica si cum se tine legatura cu bolnavul, de cate ori este vizitat, cum i se administreaza medicatia si mancarea.
Toate detaliile, in video-ul de mai jos!
VIDEO: George Stefanita
Pareri
Nu se mai termina. Am sperat sa se rupa lantul de transmitere, dar uite ca fiecare caz confirmat a transmis boala mai departe macar unei persoane. Este doar o chestie de timp pana cand transmiterea va deveni multipla de la fiecare bolnav. Si atunci asta este, cum ti-o fi norocul.
Panica e mult mai periculoasă ca virusul si poate crea convulsii sociale si economice. La anul , acest virus va face parte din multitudinea virușilor sezonieri .
După cum observ, acest virus poate fi periculos pt oamenii in vârsta si cu boli cronice. Aceste categorii de oameni ar trebui protejate, fără ca Autoritățile sa declanșeze o panică generala care nu-și are rostul!
Justice cati paturi de terapia intensiva sunt in tm?
A verificat vre-un ziarist in ce masura suspectii aflati in carantina la domiciliu respecta izolarea ? Cum este asigurata paza ? Ati pus niste gamere de supraveghere ascunse. Ma gandesc in special la familiile de tigani si la cei care nu prea respecta regulile ? Am vazut la supermagazin o pereche de tigani cu dare de mana, care banuiesc ca au fost in strainatate si erau foarte relaxati. Primesc mancare cei aflati in carantina la domiciliu. Ati pus niste camere, deoarece datoria jurnalistului nu este numai de a descrie dezastre ! EU AM MARI SEMNA DE INTREBARE ! Ce fac diversele ONGuri ?
@Justice, da ptr batrani e periculus, ptr cei peste 70 de ani, dar nici cei intre 60-70 nu sunt de loc in siguranta. Problema este CUM II PROTEJEZI?! Degeaba nu ies batranii peste 65 de ani din casa (cum recomanda nu stiu ce min. italian) daca ies membrii familiei. Pana la urma nu poti sta in casa total izolat luni de zile, ptr ca nu e vorba de 14 zile de carantina ci evitarea contactelor posibile cat timp circula virusul. Iar virusul va circula MULT timp inca. Pe de alta parte nu-i inteleg pe astia din „Comitetului pentru Situatii de Urgenta” care dupa ce s-a imbolnavit baiatul au inchis DOAR clasa in care a fost. Dar uite ca a aparut un caz din alta clasa. Expertii o sa zica ca virusul a trecut prin pereti… Deci parintii care nu si-au lasat copii la scoala dupa aflarea vestii au fost mai destepti ca „specialistii” lui peste prajit care nu pricep ca elevii din clase diferite mai vorbesc inainte-dupa ore, in pauze.
De acord cu tine, Nick, ca nu poti sta izolat luni de zile. Oricum mai tarziu sau mai devreme , toți ne vom intalni cu acest virus, la fel cum avem parte de ceilalți viruși gripali ” comuni”. Oamenii in varsta/ suferinzi vor fi supuși riscului infestarii cu acest virus, similar cu actuală gripa comună.
In 2019, au fost 45 milioane de ” gripați” in Europa , cu 60.000 de decese.
E Clar, Autoritățile mai greșesc, dar sa le dam circumstanțe atenuante , ținând cont de împrejurări . Desigur, ar fi de neiertat ca acestea să nu se implice la maxim.
Eu i.i doresc
..imi doresc ca pe lângă Autorități, si Mass media si toți liderii/ formatorii de opinie sa stârnească panica.
Scuze….” sa NU stârnească panică „
Acu că v-ați revenit, doamna Prefect Oneț, poate luni chemați DSP și ISJTM -Inspectoratul Scolar, și pe șeful Dvs liberal, Primarul Robu și ai interpelați cum e cu igiena in scoli. Cum se spală (sau NU) , copiii cu apa bocnă de rece de la chiuvete.
Pariu că la voi in instituții v-ați asigurat acest comfort?! (chiar rezonabil, in secol 21) Dar ptr micuții noștri nu va interesează, evident. Sa le înghețe mâinile, să rămână cu microbii pe ei.
Chiar și la Mac Donald’s și benzinării au apă caldă la toalete, incompetenților din vârful administrației.
In schimb mimați in fața camerelor grija ptr populație, in plin pericol de epidemie…
Nu este adevărat ,cu izolarea la domiciliu, nu se respectă, credetima,la sat, colegii băiatului ,infectat,de la liceul din Tm,au fost testați,și umblă ,liberi pin sat,,nu sunt izolați, se poate verifica,pe primari, nu-i interesează…
Nu sunt toți izolați la domiciliu cum se zice….