TIMISOARA. Au fost deblocate procedurile pentru amenajarea Institutului Oncologic de la Timisoara. Anuntul a fost facut de ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, aflata la Timisoara, unde a inaugurat clinica de Mari Arsi de la Spitalul Judetean.
La inceputul anului, in cadrul unei vizite la Timisoara, Pintea anunta ca Ministerul va depune o plangere penala impotriva Directiei de Sanatate Publica, pentru ca a intarziat voit proiectul Institutului Oncologic.
„Eu am depus acel raport la Parchet, nu am primit niciun raspuns, probabil sunt cercetari in derulare. Probabil ca lucrurile nu stau foarte bine. Raportul este depus la Parchet… este o ancheta in derulare. Nu vreau sa comentez. Dar, daca cineva nu a fost in stare sa dea drumul la o licitatie in 4 ani de zile, cred ca nu a vrut”, a spus ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, facand referire la conducerea DSP careia i se incredintase organizarea licitatiei pentru documentatie.
Potrivit ministrului, au fost deja alocati bani pentru reluarea procedurilor necesare pentru construirea acestui institut.
„S-au realocat bani pentru continuarea procedurilor, pentru ca sunt niste indicatori tehnico-economici ce trebuie actualizati. S-a si semnat contractul pentru actualizarea lor. 2.114.000 de lei au fost alocati pentru continuarea procedurilor. In momentul in care blochezi un proiect atat de important…In mod normal, fiecare centru universitar trebuie sa aiba si un institut oncologic. Ideea mea este ca acest centru sa se faca. De restul se ocupa cei care verifica. Noi trebuie sa-l facem”, a adaugat Sorina Pintea.
Va reamintim, in luna ianuarie, in cadrul unei vizite la Timisoara, ministrul Sanatatii Sorina Pintea anunta ca ridicarea Institutului Oncologic de la Timisoara a fost blocat de interese care provin din zona medicala privata. Patru ani a stagnat proiectul din cauza faptului ca cei responsabili au intarziat procedurile de achizitie si de realizare a studiului de fezabilitate.
Ministerul Sanatatii a facut o plangere penala Parchetului. Pana atunci, pe zona administrativa am luat masuri. Am schimbat conducerea Directiei de Sanatate Publica, asteptam sa vedem cine vine dupa concurs. Concursurile se desfasoara cu aprobarea unui memorandum in Guvernul Romaniei. Dupa ce avem bugetul, putem scoate posturile vacante la concurs”, a mai spus Pintea.
Institutul Regional de Oncologie Timisoara ar fi trebuit sa fie amplasat pe o suprafata de 5,5 hectare si ar fi trebuit sa aiba 476 de paturi de spitalizare, potrivit Hotararii prin care Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investittii.
Durata de realizare a Institutului era estimata la 36 de luni, iar valoarea constructiei si a dotarii unitatii de 511,628 milioane de lei.
Cancerul reprezinta a doua principala cauza de mortalitate (19,4%), dupa bolile cardiovasculare.
Judetul Timis este unul dintre judetele cu cea mai mare rata a afectiunilor oncologice din Romania, cu peste 15.000 de pacienti luati in evidenta, numarul cazurilor nou aparute fiind in crestere.
Pareri
1. .. ministrul anunta ca ridicarea Institutului Oncologic de la Timisoara a fost blocat de interese care provin din zona medicala privata! NO COMENT.
2. Ce se mai intampla la/cu „spitalul municipal” (iesirea spre Sinicolaul Mare), constructie inceputa prin 199x de actre dr Baranyi, pe cande era ministru (dupa schimbare totul a inghetat). Nu ar fi interesant sa se amenajeze acolo o „parnaie de lux” cu inchirierea „locului” pe valuta (atat pentru interni cat si pentru externi?
Ultraridicol, abia trimite 3,4 milioane de lei la Spitalul de Copii (atentie!) nici macar un milion de euro din vreo 22 de milioane de lei necesari, deci 3,4 milioane de lei, si acuma vrea sa o credem ca aloca 600 de milioane de lei cat costa constructia Oncologicului (fara dotare). Concluzia o puteti trage si singuri.