TIMIȘOARA. Moment important pe șantierul de pe lotul 3 al magistralei CFR Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad, care se modernizează cu bani europeni prin Planul Național de Redresare și Reziliența.
Se aproprie de finalizare lucrările de montare a liniei 133C, pe o distanță de 480 m, linie ce face racordul între linia 100 Timișoara – Jimbolia și stația Ronaț Grupa D.
In martie, pe acest segment ar putea trece primele trenuri, anunță CFR Infrastructură Timișoara.
„Este primul tronson de linie ferată reabilitată și montată definitiv în cadrul lucrărilor de pe Lotul 3 Timișoara Est – Ronaț Triaj.
Urmează lucrări de completare cu piatră spartă, buraje tehnologice și montarea a doi schimbători de cale noi, astfel încât, în luna martie să fie deschisă circulația feroviară provizorie pe această variantă„, transmit reprezentanții CFR Infrastructură Timișoara.
Zilele trecute, pe același tronson, de Timișoara, a plecat în istorie vechea pasarela pietonală de la Gara Mică, care a fost demolata.
Este vorba despre construcția metalică ce asigura conexiunea pietonală între străzile Avram Imbroane și Aristide Demetriade. În loc, se va ridica o pasarela modernă.
Operatiunea a fost surprinsa in imagini de cititorul opiniatimisoarei.ro care monitorizeaza proiectele de infrastructura din Timisoara si din judet.
Tronsonul 3, Timișoara Est – Ronat Triaj, măsoară 13,86 km, iar lucrările sunt realizate de Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – cu 1,4 miliarde lei (fără TVA).
În acest moment, acest lot se apropie de 2% realizare. Traseul ce traversează Timișoara cuprinde 5 stații de cale ferată, 3 poduri, 3 podețe, 4 pasaje superioare și 5 pasaje inferioare.
Sunt deschise în continuare doar 3 dintre șantierele pentru modernizarea magistralei de cale ferată Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad, împărțită în 4 loturi.
Cel mai avansat rămâne Lugoj – Timișoara, unde gradul de realizare se apropie de 20%, în vreme ce pe Caransebeș – Lugoj nu s-a mișcat încă nimic, acesta fiind încă în stadiul de proiectare.
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat joi la Timișoara că aceasta etapă se apropie de final și în scurt timp, muncitorii vor trece la treabă și pe lotul Caransebeș – Lugoj.
Va reamintim, întreaga magistrala Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad, de 162 de kilometri, se reabilitează cu bani europeni prin PNRR, aproape 9 miliarde de lei, bani ce trebuie cheltuiti pana in 2026.
La încheierea obiectivului de infrastructură, trenurile de călători vor putea prinde viteze mari, chiar și de 160 km/h, iar cele de marfă de 120.
Pareri
Fantastic! 480 m . Daca un vagon are 12 + m lungime este vorba de o garnitura de 25 de vagoane .
Tema de bacalaureat. Trenul intra cu 60 km pe ora accelereaza ; apoi dupa…xxx m iese din tronson si franeaza , obligatotiu. Se cere: variatiuni.
In rest, succes, sa ne revedem dupa primii 10 km predati
Urmează întreruperea/limitarea circulației, pentru ridicarea celor două pasaje rutiere, Baader și Gheorghe Adam. Nu comentăm dacă e bine sau rău să se facă, nu facem politică, proiectul e bătut în cuie – de bătuți în cap – Ministerul Transporturilor. Dar am vrea să știm, măcar cu 3 zile înainte, care vor fi soluțiile de ocolire, ce va face RATT în privința transportului în comun etc.
Nu se va face nimic pentru ca maestrul Fritz nu este interesat de astfel de probleme. Dacă cumva era traseul paradelor pe acolo, se schimba problematica dar așa practic nu se pune.
ce crucea ma-tii il bagi pe Fritz la inaintare? e proiectul CJT cu guvernu Grindeanu. Fritz le-a dat optiuni….ei au refuzat…si au picat la un acord intre parti !
E bine, China a facut anul trecut doar🤡😁🤡 vreo 2500 km de cale ferata de MARE viteza.
Sa se calculeze cate ‘inaugurari’ a 500m ar fi putut face, ba chiar cate „inaugurari” in fiecare zi din an🤡😁🤡😁🤡