Au fost stabilite regulile de vot pentru urna mobila la alegerile din 9 iunie. Nu va fi folosita in afara tarii

Biroul Electoral Central a stabilit masurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie.

Alegatorii netransportabili – care nu se pot deplasa din cauza de boala, invaliditate, internati intr-o unitate sanitara, intr-un camin pentru persoane varstnice sau alte asezaminte sociale, persoanele retinute, arestate preventiv, in arest la domiciliu si aflate in inchisoare, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale – vor putea depune o cerere pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale pentru alegerile europarlamentare si locale, prevede hotararea Biroului Electoral Central.

In sectiile de votare din tara se utilizeaza o singura urna speciala, in care vor fi introduse atat buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, cat si pentru alegerile locale, iar in sectiile de votare din strainatate nu se utilizeaza urna de vot speciala.

La alegerile europarlamentare, alegatorul netransportabil care se afla in localitatea de domiciliu sau de resedinta isi poate exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale la sectia de votare la care este arondat, dupa domiciliu sau resedinta, dupa caz, iar votarea se face pe baza unui extras de pe lista electorala suplimentara.

Persoanele inscrise in extrasul de pe lista electorala suplimentara trebuie sa fie radiate din celelalte liste existente la sectie.

In cazul in care alegatorul netransportabil se afla in alta localitate decat cea de domiciliu sau de resedinta isi poate exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale la cea mai apropiata sectie de votare de locul unde se afla, scrie antena3.ro.

La alegerile locale, alegatorul netransportabil care se afla in localitatea de domiciliu isi poate exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale la sectia de votare la care este arondat dupa domiciliu, iar votarea se face numai pe baza unui extras intocmit personal de presedintele biroului electoral de pe lista electorala permanenta.

Cel care se afla in localitatea de resedinta isi poate exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale la sectia de votare la care este arondata adresa de resedinta, daca si-a stabilit resedinta anterior datei de 11 aprilie 2024. Alegatorul netransportabil este radiat din lista electorala permanenta existenta la sectia de votare din tara in a carei raza domiciliaza, la solicitarea presedintelui biroului electoral al sectiei de votare, transmisa prin Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.

De asemenea, reprezentantii BEC au transmis ca in sectiile de votare din strainatate nu se va folosi urna mobila.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.