TIMIS. Furtuna s-a dezlantuit in judetul Timis, miercuri dupa-amiaza, iar pentru a fi evitat un dezastru, la Buzias au fost trase 14 rachete antigrindina.
CITESTE SI: Zeci de voluntari vor curata malurile raului Timis, in apropiere de Timisoara. Lista de inscrieri e deschisa
”A fost rupere de nori in unele localitati timisene, printre care s-a numarat si Buziasul. Natura s-a dezlantuit cu tunete, ploaie si grindina, iar meteorologii au emis Cod galben de fenomene periculoase. Din fericire, la Buzias au putut fi trase 14 rachete antigrindina, care au evitat un posibil prapad. Rachetele antigrindina sunt o investitie a Ministerului Agriculturii, acceptata si promovata rapid de administratia primariei, pentru a evita calamitati precum cea din urma cu trei ani”, a transmis Primaria Buzias.
In urma cu aproape trei ani, la Buzias, trei oameni din aceeasi familie, au murit in urma unei furtuni puternice care a facut pagube insemnate in parcul statiunii. Tot atunci, o parte din Colonada imperiala, proaspat renovata, a fost avariata dupa prabusirea unor copaci.
In anul 2018, actuala administratie din Buzias a semnat un acord cu Ministerul Agriculturii pentru infiintarea unei statii antigrindina.
Potrivit Directiei Antigrindina din cadrul Ministerului Agriculturii, in zonele unde sunt lansate rachete antigrindina, protectia culturilor este de 80-90%, pe un areal de 15-20 de kilometri patrati. Astfel de puncte de lansare a rachetelor existau, pana nu demult, in Prahova, Vrancea si Iasi, iar mai recent au inceput sa fie infiintate si in judetul Timis. In ultimii ani au fost lansate peste 600 de rachete antigrindina.
Un tun antigrindina modern este un generator de unde de soc, care sunt trimise spre norii in care se formeaza grindina. Un amestec exploziv de acetilena si aer este impins in camera inferioara a masinii. Unele sisteme utilizeaza si oxigen sub presiune pentru a mari efectul exploziv.
Unda se propaga cu viteza sunetului pana la inaltimi de 15.000 metri si intrerup formarea particulelor de grindina. Rezultatul este ca acestea cad sub forma de ploaie sau lapovita. Undele de soc pot impiedica formarea grindinei, dar nu pot altera forma unor particule de grindina deja formate. Tocmai din aceasta cauza, utilizarea rachetelor antigrindina are drept rezultat cresterea precipitatiilor lichide.
Pareri
Tinand cont ca majoritatea suprafetelor arabile din jud Timis nu mai sunt romanesti cred ca ar fi cazul ca si beneficiarii sa plateasca CONSUMATIA…la mine in localitate nu s-a tras nici o anti-grindina in ultimii 2020 de ani…
Super In sfârșit civilizație și cultură ,in sfârșit ceva patriotic și demn de a fi mândru Dumnezeu să vă răsplătească pe toți care faceți bine tari !
meteorologii anuntau zero precipitatii urmatoarele 7 zile cu 12h inainte de ploaie