Au inceput lucrarile la calea ferata pe tronsonul de Timisoara din magistrala CFR care se modernizeaza si pe care trenurile vor circula cu 160 km/h. Video

TIMISOARA. Se extind interventiile pe magistrala de cale ferata Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad aflata in plin proces de modernizare cu bani europeni.

CITESTE SI: Au inceput procedurile pentru construirea pasajului de la Urseni, la intersectia cu Centura Timisoara Sud

Daca pe lotul 2 Lugoj – Timisoara Est lucrarile sunt in toi de cateva luni, iata ca acum muncitorii au trecut la treaba si pe lotul 3 Timisoara Est – Ronat Triaj. Acest segment are aproape 14 km si este realizat de asocierea Webuild SPA-Participazioni Italia SPA-Salcef SPA

E oficial! Au inceput lucrarile la Lotul 3 Timisoara Est – Ronaț Triaj❗️
In momentul de fata se demareaza lucrari de demontare catenara, demontare fir LC, demontare stalpi LC, precum si demontarea suprastructurii CF, in statiile Timisoara Nord si Timișoara Est„, transmit reprezentantii CFR Infrastructura.

CITESTE SI: Adio sens giratoriu suspendat la Baader, in Timisoara. Avem alt proiect pentru modernizarea liniei de cale ferata in zona, cu pasarela separata, cu lifturi, pentru pietoni si biciclisti 

Va reamintim, intreaga magistrala Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad, de 162 de kilometri, se modernizeaza cu bani europeni prin PNRR, aproape 9 miliarde de lei. Toate cele patru tronsoane trebuie sa fie gata la finele anului 2026. Cel mai avansat, in acest moment, este lotul 2 Lugoj – Timisoara Est.

Lotul 1: Caransebes – Lugoj (39,56km) – Asocierea WEBUILD SPA – SALCEF SPA – 1,3 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 2: Lugoj – Timisoara Est (53,91km) – FCC CONSTRUCCION SA – 1,9 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 3: Timisoara Est – Ronat Triaj (13,86km) – Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – 1,4 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 4: Ronat Triaj – Arad (54,86 km) –  Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – 2,1 miliarde lei (fara TVA)

La inchierea obiectivului de infrastructura, trenurile de calatori vor putea prinde viteze de 160 km/h, iar cele de marfa de 120.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ne fixăm obiective mici. Dacă tot cheltuim niște bani (ai noștri sau nu), de ce nu se proiectează și realizează o infrastructură care să asigure o viteză similară cu cea a trenurilor de mare viteză din țările dezvoltate (300 km/h)? Nu este bine să ajungi de la Timișoara la București în două ore? Se prăbușește Tarom cu tot cu consiliul de administrație?

    • Nu ai cum sa faci asa ceva pentru ca nu ar fi sustenabil pentru economia Romaniei.
      De ce? O linie de mare viteza costa mult mai mult decat ce se face acum. Si pe langa asta, ai nevoie de material rulant pentru asa ceva. Noi umblam cu locomotive din anii ’70-’80 sau malaxe din anii ’40-’50, resapate.
      Si daca prin absurd am avea linia, n-am avea cu ce sa mergem pe ea. Se caca pe ei de 10 ani sa cumpere niste rame electrice care prind 160 km/h si nici alea nu sunt in stare sa le cumpere. Efectiv pe liniile noastre ferate umbla gunoaiele vest si nord-europei. Ce arunca ei la tomberon la noi iau privatii si plimba calatori cu ele.

    • Adrianos@ mai pune mana pe creion si calculeaza la o viteza de 250km/h daca poti ajunge la Bucuresti in 2 ore. Viteza si infrastructura mai depind si de geografia locului, nici un TGV nu treverseaza muntii la aceste viteze. Trecem peste faptul ca tu confunzi viteza tehnica cu viteza comerciala. Intamplator trenurile au si opriri in statiile mai mari stimate
      ‘ specialist’ in gauri de macaroane

  2. Mutam gara de nord lângă aeroport și făceam bulevard in locul linie de tren plus tramvai de la aeroport și gara

    • E o idee. Nerealista, dar este o idee. Asa ceva n-ai cum sa faci in zi de azi in „democratia” „capitalista” de tip progresisto-dement. Azi este despre cum sa faci multi bani rapid din speculatii financiare, invarteli cu munca cat mai putina si optimizarea profitului, nu a rezultatului. Doar in sisteme totalitare mai vezi lucrari de anvergura in zi de azi. Dar… se poate pune in aplicare si ideea ta, mai incolo, cand o sa fie si mai greu – spre imposibil🤡

    • Excellenta idee! Am mai citit-o pe aici de multe ori. In felul acesta orasul ara arata minunat si ordonat. Un mic amanunt: ce ne facem cu oamenii, cu nevoile lor, cu viata de zi cu zi? Caci trenul e facut ca sa serveasca oamenii. Sa ne gandim doar la navetisti, vin de la Recas sau Biled pana la gara de langa aeroport, apoi cu inca un mijloc de transport pana la locul de munca, inca 30…40 minute cu „tramvaiul de la aeroport „. In fiecare zi lucratoare. Sau cu oamenii care pleaca in concediu cu trenul, poate cu copii mici, totul incepe cu o mica aventura ca sa ajungi la gara de langa aeroport. Dar toate astea sunt mici amanunte cand visezi un oras cu palmieri, metrouri si vaporase.

      • S-Bahn ar fi o varianta. Daca ar circula ca in Germania, ar fi ok. Raman totusi vise. Cat despre palmieri… nu e ca si cum Timisoara n-ar fi avut sera de palmieri in interbelic. Ca mie imi plac sau nu, ca are sens sau nu sa-i tot muti in sera, ca are sens sa stea cineva sa-i pazeasca🤡 e altceva. Cat despre vaporase, probabil daca ar fi avut si locuri de stat „afara” sau daca se puteau „deschide” cumva, ar fi fost mult mai folosite. Dar acolo era vorba de reabilitarea pe fonduri europene a canalului Bega sa fie facut navigabil, refacerea peisagistica (si nu numai) a malurilor.
        Remarca aditionala: stadionul asa cum a fost s-a facut cu multa munca patriotica. Acum cu voluntariat corporatisto-progresist maxim se planeaza niste copacei care de obicei se usuca la scurt timp…

      • Intr-o vreme gara era nu departe de actualul centru, pe vremea cand Timisoara era Cetatea. Intre timp s-au mai imprastiat garile fata de centru, si inca n-am auzit de navetisti morti de epuizare.

  3. Spor la treab!. E o lucrare foarte importanta pentru noi.

  4. Comentarii de KK MaK… Era clar că vor începe lucrările. Întrebarea de bază ar fi: când se va închide circulația pe Gh. Adam și pe Baader pentru construirea celor două pasaje monstruoase?!

    • „Cele doua pasaje monstruoase” exista deja.Mai este nevoie de doua grinzi de metal banale care sa se sprijine pe suporturile existente.

      • @zet
        Ești confuz în legătură cu locațiile. Știu că pasajele CFR din Timișoara sunt prevăzute cu extensie la două linii de cale. Eu vorbesc despre supra-pasaje rutiere noi, peste calea ferată, prevăzute pe Gh. Adam și Baader. Monstruoase pentru că, de exemplu, urcarea pe cel din zona Continental-UMT va începe din dreptul spitalului V. Babeș etc.

  5. Am circulat de curand cu trenul, pe ruta Timisoara-Viena. La austrieci a mers brici, dar, nu cred ca viteza a fost de 160km/ora…va fi la noi ???, despre ce vorbim ???

    • Va fi, la noi, de 160 km/ora. Pe ora noua. Ora noua va fi cat 4 ore de-astea vechi, si ziua va avea 6 ore noi.

  6. Eu vad nume de firme italiene care e deja stiut cum procedeaza iau bani pe proiect cu asigurari din italia si fac doar 30% din lucrare apoi faliment :))))

    • Centura Sud ar fi fost gata de multă vreme. Italienii de la Tirrena Sclavi n-au dat șpagă, sinistrul Grindeanu a fost nemulțumit. UMB e un KKat de firmă de partid. Să nu-mi spui că e imposibil, în cea mai coruptă țară din UE.

  7. Daca se introduce ORA CFR = 4 ore dupa SIU problema,, atuncitotuleste rezolvat. Parcursul Timisoara – Bucuresti se asigura in 2 ore CFR