Au pornit programele Rabla Clasic si Rabla Plus. Schimbarile din acest an

Programele Rabla Clasic si Rabla Plus s-au lansat marti.

De la ora 10.00, persoanele fizice se pot adresa producatorilor/dealerilor auto pentru inscriere in programe, iar cele juridice pot incarca documentele necesare in aplicatie. Pentru Rabla Clasic prima de casare este de 6.000 de lei, respectiv 9.000 de lei in cazul predarii a doua autovehicule uzate, iar la Rabla Plus trebuie casata o masina care sa indeplineasca anumite conditii de vechime, pentru cumpararea uneia noi.

Conform anuntului facut de Administratia Fondului pentru Mediu, de marti, de la ora 10.00, persoanele fizice se pot adresa producatorilor/dealerilor auto pentru inscrierea in cadrul Programelor Rabla Clasic si Rabla Plus, iar persoanele juridice isi pot incarca in aplicatia informatica documentele necesare participarii in cadrul celor doua programe, informeaza News.ro.

Conturile de utilizator au putut fi create de vineri, 4 februarie.

Conturile create si utilizate pentru inscrierea in cadrul Programelor Eficienta energetica in cladirile publice, Iluminat Public si Statii de reincarcare pentru vehicule electrice in localitati raman valabile si pot fi utilizate pentru accesarea aplicatiei informatice in vederea participarii in cadrul Programelor Rabla Clasic si Rabla Plus. Persoanele fizice se pot adresa de marti, 08.02.2022, producatorilor validati, in vederea indeplinirii formalitatilor de inscriere in cadrul Programelor Rabla Clasic si Rabla Plus, iar din aceeasi data, persoanele juridice pot incarca in aplicatia informatica documentele necesare participarii in cadrul celor doua programe”, a transmis Ministerul Mediului.

In editia de anul acesta, programele vin cu o serie de modificari.

In ceea ce priveste Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei in cazul predarii a 2 autovehicule uzate, la care se pot adauga urmatoarele ecobonusuri, astfel: ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km in sistem WLTP; ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC; ecobonus in valoare de 3.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, exceptand motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid; ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecarui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.

O alta modificare se refera la vechimea autovehiculului uzat eligibil in cadrul programului, care trebuie sa fie de cel putin 6 ani de la data primei inmatriculari in Romania. De asemenea, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitantii avand posibilitatea de a-l casa/radia pana la emiterea facturii autovehiculului nou.

Ministerul Mediului a precizat ca, pentru achizitionarea de motociclete noi in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat, se acorda o prima de casare de 6.000 lei, la care se pot adauga: ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicleta al carui sistem de propulsie genereaza maximum 90 g CO2/km in sistem WMTC; ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.

Valabilitatea notei de inscriere in cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsa la 300 de zile de la data emiterii, timp in care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achizitie a autovehiculului nou.

De asemenea, in cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casarii unui autovehicul uzat pentru achizitionarea unui autovehicul nou. Totodata, pentru fiecare autovehicul nou, exista posibilitatea casarii a maximum 2 autovehicule uzate.

Cuantumul finantarii este de: 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen si 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptand motocicleta, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP, in schimbul casarii unui autovehicul uzat; 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen si 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care genereaza maximum 80 g CO2/km in system WLTP, pentru achizitionarea unui autovehicul nou, in schimbul casarii a doua autovehicule uzate; pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani si care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adauga un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.

De asemenea, ecotichetul pentru achizitionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adauga un ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.

Valabilitatea notei de inscriere in cadrul Programului Rabla Plus a fost extinsa la 300 de zile de la data emiterii, timp in care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achizitie a autovehiculului nou.

Valoarea finantarii nu poate depasi 50% din pretul de comercializare al autovehiculului nou achizitionat prin cele doua programe

Listele cu producatorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu AFM sunt publicate pe site-ul institutiei, www.afm.ro, la sectiunile programelor.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Am masina comandata din feb anul trecut,a venit in dec,acum cand a inceput rabla nu mai sunt aceleasi conditii,nu se mai incadreaza la norma de poluare,o mare magarie statului,iti da cu o mana ,iti ia cu doua,cati oameni au 2 rable pt casat,una trebuie sa o cumperi,iara bussines pt bisnitari si opurtunisti,tara de 2 lei cu oameni total dezinteresati de ce si cum trebuie facut si respectat ,pe langa ca cei de la reprezentante habar nu au,alti bisnitari si aia care intermediaza tichete sa le ramana si lor ceva ,dar romanii merg inainte nu nimic de zis,asta meritam .