Au redus facturile si cu 40%. Spitalul Judetean, cel Municipal, Primaria Timisoara si alte institutii din Timis cumpara de ani buni energie ieftina de pe bursa

TIMISOARA. Satui sa plateasca facturi mari la furnizorii de energie electrica, gaz si chiar alimente, sefii unor institutii din Timis s-au apucat sa caute o solutie prin care sa reduca costurile. Asa au ajuns sa cumpere energie ieftina de pe bursa de marfuri.

CITESTE SI: Primaria Timisoara si-a pus ghereta printre morminte. Cu 16 procese pe rol si haos in cimitire, angajatii taie chitante printre cruci 

Cheltuielile cu energia electrica sau gaz li s-au redus cu procente importante, in unele cazuri cu pana la 40 la suta, iar numarul celor care apeleaza la astfel de achizitii online e din ce in ce mai mare. Printre ele Spitalul Judetean Timisoara, cateva primarii din judet, universitati. Li se adauga o multime de firme private.

Avantajele sunt insemnate: costul este mai mic, iar tariful ramane fix timp de un an.

Spitalul Judetean din Timisoara, cea mai mare unitate sanitara din vestul tarii, achizitioneaza energie ieftina de cativa ani buni, iar facturile pentru curentul electric au scazut foarte mult.

Am facut o asociere cu Directia de Sanatate Publica si cu Spitalul Municipal. Acest lucru ne reduce costul energiei electrice cu 10 pana la 15%. O factura la Spitalul Judetean variaza sezonal, dar in medie, o factura pentru energie electrica pentru toate cladirile este 210.000 de lei pe luna, In fiecare luna noi economisim 10-15% din aceasta suma, respectiv intre 20 si 30.000 de lei. La sfarsitul anului se aduna, nu? Aproximativ 400.000 de lei pot fi folositi in reparatii, modernizari, cumpararea de echipamente noi, toate folosite in beneficiul pacientilor„, spune Raul Patrascu, manager la Spitalul Judetean Timisoara.

O alta institutie care cumpara energie la licitatie, de aproape 3 ani, este Primaria Timisoara. Reprezentantii municipalitatii au reusit sa obtina, pe bursa, un pret cu aproape 12% mai mic decat cel platit pana atunci furnizorului de energie.

Primaria Timisoara achizitioneaza energie electrica de 3 ani de zile prin Bursa Romana de Marfuri. Din punctul nostru de vedere, este o solutie mult mai buna pentru ca, spre exemplu, anul acesta am achizitionat energie electrica la un pret mai mic cu 12% fata de pretul pietei in ziua respectiva. Un alt avantaj al Bursei Romane de Marfuri ar fi si faptul ca si companiile sunt mult mai tentate sa participe la licitatii, intrucat este o birocratie mult mai mica. Noi am avut chiar 5 ofertanti la aceasta licitatie, iar pentru ei SICAP-ul este mult mai complicat si ajuta foarte mult acest sistem„, explica Robert Kristof, city manager in Primaria Timisoara.

Reprezentantii bursei de marfuri spun ca, desi se pot obtine reduceri substantiale de pret, inca sunt putini cei care se inscriu la licitatii si au inteles avantajele achizitiilor online. Anul trecut numarul agentilor economici sau a institutiilor de stat a fost de cateva mii.

Avem, de la an la an, o crestere progresiva a institutiilor statului, atunci cand ele realizeaza ca cea mai mare parte din buget se duce pe utilitati si furnizorii din piata reglementata isi majoreaza pretul, abia atunci devin constienti si incearca pe piata libera, unde de fiecare data au reusit sa faca o economie la bugetul institutiei. Venind pe piata libera, unde sunt mai multi ofertanti, obtin un pret mult mai bun decat pe piata reglementata. Bursa de marfuri ce face? Organizeaza piata intre cumparator si vanzator„, explica Adrian Lulciuc, reprezentant al Bursei de marfuri.

Procedura nu este deloc complicata, presupune o mai mare transparenta si mai putina birocratie. Procedura electronica de cumparare dureaza mai putin de o ora.

De exemplu, daca pretul de achizitie de la furnizorul traditional e in jur de 350 lei pe megawatt ora, plus taxele aferente, pe piata reglementata, in urma licitatiei pe bursa, pe piata libera, acesta poate ajunge si la 150 lei pe megawatt ora.

VIDEO: George Stefanita

In Romania, numarul total al furnizorilor de energie ieftina pe bursa este de 40. Majoritatea au cumparat energie ieftina in urma cu cativa ani, iar acum o vand in castig, la un pret mult mai mic decat furnizorul traditional. Anul trecut s-au tranzactionat peste 4 terra de energie. Pe piata libera, prin bursa pot fi achizitionate si produse petroliere, alimente, gaz si chiar aur sau argint.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si cand o sa creasca pretul pe bursa poate sa creasca de cateva ori ,si economia se evapora

  2. Asta ii explicatia beznei din Timisoara. Curent ieftin si prost.