O aeronava C130 Hercules, cu 56 de cetateni romani si straini a decolat la miezul noptii de pe aeroportul din Tripoli, a oprit la Malta pentru alimentare, iar dupa ora 5 a ajuns la Bucuresti.
Aeronava i-a preluat pe oameni de pe aeroportul international din Tripoli si i-a adus in tara. Alti 15 romani au ajuns joi seara in tara cu o aeronava de linie. Iar pana acum au reusit sa ajunga pe cont propriu in tara 156 de romani.
Peste 200 de romani care locuiesc in Libia au cerut ajutorul autoritatilor romane pentru a fi adusi din nou in tara.
Acum, Libia este practic rupta in doua. In vestul controlat inca de Muammar Gaddafi domneste teroarea.
In capitala Tripoli, este haos. In schimb, in estul eliberat atmosfera este exuberanta.
In acest timp, retorica lui Gaddafi ramane imperturbabila. Intr-un mesaj audio a declarat ca protestatarii sunt manipulati de Al-Qaida si s-a aratat surprins ca nu are acelasi privilegii ca regina Marii Britanii: „Este evident ca fiii nostri au fost recrutati de Al Qaida. Regina Elisabeta domneste de 57 de ani si nimeni nu a avut obiectii in legatura cu ea”.
Daca regimul Ghaddafi isi traieste ultimul act, care sunt totusi perspectivele pentru tara? Ingrijorati, comentatorii noteaza ca spre deosebire de Egipt, armata libiana nu va fi capabila sa gestioneze o eventuala tranzitie.
Armata a primit unda verde pentru a ucide
Discursul de marti al lui Muammar Gaddafi a aratat clar directia spre care se indreapta Libia: razboiul civil. Presedintele i-a amenintat pe manifestanti ca va fi „masacru”. Intre timp, tot mai multi oficiali libieni demisioneaza.
Dupa ce si-a anuntat intentia de a-i ucide pe toti manifestantii, colonelul Muammar Gaddafi a inasprit masurile de securitate de la Tripoli, capitala Libiei. Cu toate acestea, noteaza publicatia New York Times, estul tarii pare sa scape de sub controlul dictatorului.
O represiune sangeroasa a autoritatilor i-a alungat, deocamdata, pe protestatari de pe strazile capitalei libiene. Locuitorii au descris aceasta atmosfera ca pe una de „teroare”.
In plus, dupa discursul lui Gaddafi de marti seara, mii de suporteri ai regimului prezidential s-au adunat in centrul orasului, in Piata Verde, purtand bandane verzi si fluturand macetele amenintator.
Multi dintre ei s-au urcat in camioane si s-au dus in zonele periferice ale orasului, unde au ocupat intersectiile principale.
„Se pare ca au primit unda verde pentru a ucide” – a declarat unul dintre localnici, citat de New York Times.
Muammar Gaddafi a cerut marti seara armatei si politiei sa preia controlul asupra situatiei din tara, intr-un discurs difuzat de televiziune. El i-a amenintat cu „pedeapsa cu moartea” pe manifestantii inarmati si le-a cerut sustinatorilor sai sa intervina.
„Predati armele imediat, altfel va fi masacru”, a mai avertizat el.
Pe de alta parte, presedintele Parlamentului libian a anuntat marti ca „in majoritatea marilor orase a fost restabilit calmul”, iar „fortele de securitate si-au reocupat pozitiile”, relateaza AFP.
Mohamed Zwei, presedintele Congresului general al poporului, a confirmat si infiintarea unei comisii de ancheta, care va investiga violentele izbucnite in timpul manifestatiilor impotriva regimului condus de Muammar Kadhafi.
Libia – „oaia neagra” a comunitatii internationale
Liga Araba a anuntat marti ca suspenda participarea Libiei la reuniuni, pana cand autoritatile de la Tripoli vor accepta revendicarile populatiei si vor asigura securitatea acesteia, potrivit AFP.
In cursul unei reuniuni desfasurate la Cairo, reprezentantii celor 22 de tari arabe s-au declarat impotriva masurilor anuntate de regimul prezidential de la Tripoli.
De asemenea, Peru a anuntat marti suspendarea „tuturor relatiilor diplomatice cu Libia, pana la incetarea violentelor impotriva populatiei”, relateaza AFP.
Presedintele Alan Garcia a anuntat ca va cere Consiliului de Securitate al ONU asigurarea unei zone de interdictie aeriana in spatiul libian, „pentru a impiedica utilizarea aviatiei militare impotriva populatiei”.
De altfel, numerosi oficiali libieni de rang inalt, ministri, diplomati sau militari au demisionat sau si-au retras sprijinul pentru regimul lui Muammar Gaddafi, pentru a-si exprima opozitia fata de reprimarea sangeroasa a manifestantilor, relateaza AFP.
-► Guvern
– Ministrul Justitiei, Mustapha Abdel Jalil, a demisionat „pentru a protesta fata de folosirea excesiva a fortei” impotriva manifestantilor, a relatat luni ziarul libian Quryna.
– Ministrul de Interne, Abdel Fatah Younes, a anuntat ca se raliaza cauzei poporului, care cere plecarea liderului libian Muammar Gaddafi, si a cerut armatei „sa fie solidara cu revolutia”, conform imaginilor difuzate marti seara de canalul de televiziune Al-Jazeera, relatează AFP.
-► Liga Araba:
Reprezentantul permanent al Libiei la Liga Araba, Abdel Moneim al-Honi, a anuntat ca demisioneaza din functie pentru a se alatura „revolutiei” si a protesta fata de „actele de reprimare si violenta impotriva manifestantilor” in tara sa. El reprezenta Libia in organizatia panaraba de peste zece ani.
-► Natiunile Unite:
Membri ai echipei diplomatice libiene, condusi de ambasadorul adjunct al Libiei la ONU, Ibrahim Dabbashi, au cerut armatei libiene sa-l inlature de la putere de Muammar Gaddafi, un „tiran” pe care il acuza de „genocid”.
-► Militari:
– Doua avioane de vanatoare libiene au aterizat luni pe aeroportul din La Valetta (Malta). Cei doi piloti au afirmat ca au dezertat dupa ce au primit ordine sa traga asupra manifestantilor din Benghazi.
-► Ambasade:
– in Statele Unite, ambasadorul Ali Aujali a anuntat ca refuza sa mai serveasca „o dictatura” si a facut apel la plecarea lui Muammar Gaddafi .
– in Franta, ambasadorii la Paris si la UNESCO au cerut „incetarea terorii”, dar au anuntat ca raman in functii „pentru a servi poporul liber al Libiei”.
– in India, ambasadorul Ali-Issawi a demisionat din cauza violentei „masive” si „inacceptabile” folosite impotriva civililor.
– La Dacca, secretarul de stat pentru Afaceri Externe din Bangladesh a primit o nota de la ambasada Libiei care il informeaza despre demisia ambasadorului, Ahmed A.H. Elimam.
– in Australia, ambasada Libiei a rupt legaturile cu regimul, potrivit cotidianului The Australian.
– in Malaysia, ambasada a condamnat „masacrul” impotriva civililor si si-a retras sprijinul fata de seful statului.
– in Chile, un diplomat a demisionat si a facut apel la toti membrii corpului diplomatic libian sa faca acelasi lucru, potrivit Al-Jazeera.
– in Maroc, un diplomat care lucra la serviciul de presa al ambasadei a demisionat penmtru a protesta fata de „exterminarea cotidiana a poporului” libian
Toti strainii fug din Libia
Numeroase tari, intre care Franta, Germania, Olanda, Marea Britanie, Statele Unite sau China, au anuntat marti ca trimit avioane si nave in Libia pentru a-si repatria cetatenii.
Londra va trimite o cursa charter si un avion al marinei regale pentru a-si evacua cetatenii.
Doua avioane ale fortelor aeriene franceze au repatriat, in noaptea de marti spre miercuri, aproape 400 de francezi din Tripoli. Un al treilea avion urmeaza sa recupereze la Sebha (660 de kilometri sud de Tripoli) turisti plecati in excursie in desertul libian, potrivit unor agenti de turism.
Trei avioane germane au aterizat marti, in cursul dupa-amiezii, la Tripoli. Ministerul german al Afacerilor Externe afirma ca in oras se afla aproximativ 400 de cetateni germani.
„O suta” de olandezi urmeaza sa se imbarce intr-un avion al armatei aeriene olandeze, potrivit Ministerului olandez al Afacerilor Externe.
Departamentul de Stat american a anuntat marti seara ca a inchiriat un feribot pentru a-i evacua miercuri din Libia pe cetatenii americani.
China a optat si ea pentru evacuarea in principal maritima din Libia a cetatenilor sai, in numar de 33.000. Beijingul va trimite un avion si vapoare pentru a-si evacua cetatenii, dintre care cateva zeci au fost raniti, au anuntat, miercuri, Guvernul si presa oficiala.
Aproximativ 400 de italieni au fost repatriati din Libia la bordul a doua avioane comerciale, a declarat, marti seara, ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, iar alti 160 de cetateni italieni care locuiau in afara capitalei Tripoli asteptau in continuare sa plece.
Rusia a anuntat marti decolarea unui avion catre Libia, pentru a evacua 130 de cetateni rusi, printre care se afla angajati ai Companiei ruse de cai ferate si Gazprom, precum si membri ai familiilor unor diplomati. In total, Rusia intentioneaza sa trimita patru avioane pentru a evacua 563 de cetateni.
Polonia a anuntat, la randul sau, ca trimite un avion miercuri la Tripoli, pentru a evacua 70 de polonezi.
Guvernul canadian a anuntat ca va repatria aproximativ 500 de cetateni, in urma declaratiilor „ingrijoratoare” ale colonelului Kadhafi.
Iordania a trimis de asemenea un avion militar pentru a evacua 250 de cetateni iordanieni, potrivit sefului diplomatiei, Nasser Jawdeh.
Portugalia a inceput sa isi evacueze cetatenii in noaptea de luni spre marti. Un prim grup de 114 persoane, dintre care 80 de portughezi, a parasit aeroportul din Tripoli la bordul unui avion C-130, indreptandu-se spre o baza NATO din Italia. Un al doilea grup de 84 de persoane a fost evacuat marti.
Un alt avion C-130, al armatei aeriene austriace, a decolat de asemenea din Tripoli in noaptea de luni spre marti, avand la bord 62 de europeni, intre care noua austrieci.
Marturia unui roman captiv in Libia: Se impusca tot ce misca. Sunt disperat
Un roman de 37 de ani, plecat sa munceasca in Libia, a fost prins in plin desert de revoltele declansate in aceasta tara africana. Omul povesteste ce se petrece in baza companiei petroliere in care se afla si cere ajutor.
Lucreaza de 5 ani in Libia si trebuia sa plece duminica, dar au inceput revoltele. De trei zile incearca sa ajunga intr-un oras, dar se afla la 1000 de kilometri de Tripoli, iar drumul pana acolo este foarte periculos din cauza talibanilor dezlantuiti.
Lucrez la o firma petroliera de drilling, o firma libiana, companie libiana. In care, in compania asta suntem trei romani. Dintre care trei sunt acasa acum, doi suntem aici, in desert. Unul este la o sonda, care am luat legatura cu el prin telefon si altceva nu mai stiu de el de doua zile. Ceilalti 3 romani sunt acasa, povesteste barbatul.
Aici se impusca pe strada tot ceea ce misca si este impotriva lui Muammar Gaddafi, descrie romanul situatia din Libia.
Barbatul este de fel din Braila, unde familia il asteapta. Singura metoda de a comunica cu sotia si copiii sai este prin internet, insa si reteaua wireless la care este conectat calculatorul muncitorului roman este una destul de slaba.
Retelele de telefonie nu mai functioneaza in zona respectiva. Vreau sa transmit sotiei mele ca o iubesc mult si ca o sa vin acasa, copiii mei sa o asculte si poate o sa se termine totul bine. Altceva nu mai pot sa spun ca nu pot sa spun pentru ca nu-mi gasesc cuvintele!
Eu lucrez la compania asta 35 cu 35, deci, acesta este timpul meu de lucru, 35 de zile in desert, 35 de zile acasa si cand se termina de munca, te iau cu avionul de aici, cu masinile, te duce la Tripoli, la Tripoli acasa si inapoi. Am incercat sa plec la Tripoli si de trei zile, incercam de duminica, nu a mai fost nici un zbor intern. Deci, de la Tripoli in desert ca sa faca schimburile de oameni.
Am incercat sa vorbesc cu sefii mei direct la telefon in Tripoli, mi-o spus ca compania este inchisa, mi-au raspuns la telefon si ca nu ma poate ajuta in niciun fel, decat canc se termina situatia.
De aceea am luat legatura cu sotia mea si cu cumnatul meu acasa, poate ma poate ajuta in vreun fel, am inteles ca au sunat la ministerul Afacerilor Externe si ca printr-o surprindere, ca cineva i-a contactat, m-a sunat consulul nostru, al Ambasadei Romaniei in Libia.
Mi s-a recomandat, dar sincer, nu-i mai retin numele. Mi-a spus ca nu ma poate ajuta in niciun fel pentru moment, decat sa ma incurajeze, dar ei sunt intr-o sedinta cu ambasada Canadei. Ca ambasada Romaniei, cu Canadei si inca o tara vor sa faca un plan. Asta in cazul in care au si ei protectie si securitate si pot sa aiba ceva masini sau ceva de genul asta, sa intre in desert, in zona petroliera si sa adune oamenii. Ca sunt romani, ca sunt canadieni nu stiu…