Au vrut sa-i interzica, dar acum vor fi cuceriti de ei. Mititeii ajung pe mesele europenilor!

Dupa ce au fost la un pas sa fie interzisi, conform normelor europene, deoarece contin bicarbonat de sodiu, acum mititeii romanesti pot ajunge sa cucereasca Europa. Considerati mancare traditionala romaneasca, micii merg la export.

Dupa toate probabilitatile micii vor putea fi exportati inca din luna iunie a acestui an, dupa ce  va fi publicat regulamentul privind includerea aditivilor folositi in prepararea pastei de mici, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Dosarul autorizarii aditivilor bicarbonat de sodiu si carmin la prepararea mititeilor romanesti mai trebuia sa primeasca, la mijlocul lunii mai, acordul Parlamentului si al Consiliului European, dupa ce decizia cea mai importanta a fost luata in data de 10 martie in Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala (SCFCAH), prin obtinerea unui vot favorabil care permitea includerea aditivilor necesari pastei de mici in legislatia actuala a Uniunii Europene, scrie mondonews.ro

Nu mai putin de noua state membre beneficiaza de pe urma deciziei din 10 martie a SCFCAH, potrivit careia au fost autorizati mai multi aditivi pentru utilizare la prepararea anumitor produse, printre care si micii romanesti.

In urma votului din SCFCAH, a fost autorizata la nivelul CE folosirea unor aditivi in preparate precum “Kasseler”, “Brate” si “Surfleisch” din Germania si Austria, “lomo adobado”, “pincho moruno”, “careta adobado” si “costillas adobadas” din Spania, “toorvorst” si “ahjupraad” din Estonia, “gyros”, “souvlaki”, “bifteki”, “soutzoukaki” si “kebap” din Grecia, mici din Romania, “cevapcici”, “pljeskavice” din Croatia, dar si in sunca sarata de Craciun din Finlanda.

Potrivit datelor furnizate de Federatia Pro Agro, in Romania, se consuma anual intre 20.000 si 25.000 de tone de mici, ceea ce inseamna ca pe mesele romanilor ajung in jur de 440 de milioane de mici.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.