Timp de cinci saptamani, Bastionul Theresia va gazdui una dintre cele mai spectaculoase expozitii de pe teritoriul Romaniei: cea care reuneste peste 1000 de obiecte din aur si argint, datand din antichitate.
Povestea expozitiei “Aurul si argintul antic al Romaniei” incepe in anul 2010. Atunci, 140 de obiecte pretioase descoperite pe teritoriul tarii noastre au fost expuse la Roma. Muzeografii au considerat ca a fost frumos, dar prea putin, asa incat au luat hotararea sa incerce sa organizeze o expozitie mult mai vasta.
“Am luat initiativa de a trimite scrisori catre toate muzeele din tara si de a le solicita sprijinul in organizarea unei expozitii de amploare. Am primit foarte multe raspunsuri pozitive, astfel incat in cele din urma expozitia noastra are 1004 piese si reuneste 32 de muzee, alaturi de MuzeulNational de Istorie a Romaniei”. a declarat Rodica Oanta Marghitu, muzeograf al Muzeului National de Istorie al Romaniei.
Obiectele din aur si argint sunt bijuterii, fibule, pandative, cupe, coifuri, mici statuete sau tot felul de alte ornamente, descoperite fie intamplator , fie in morminte datand din antichitate.
Chiar daca fiecare piesa a fost atent cantarita, cu ajutorul unei balante electronice, organizatorii nu au vrut sa stie cat de mult aur si argint se afla in expozitie, considerand ca valoarea exponatlor este inestimabila datorita vechimii si raritatii lor.
Exponatele au fost asigurate de o firma de specialitate pentru suma de peste 69 de milioane de euro. Securitatea expozitiei este asigurata de firme de paza si de jandarmi. In plus, vizitatorii pot intra in grupuri de cel mult 60 de oameni.
Si Muzeul Banatului din Timisoara a participat cu 33 de piese extrem de valoroase.
“Piesele sunt datate din epoca bronzului pana in secolul V dupa Hristos, sunt piese care provin din descoperiri intamplatoare, din morminte, cunoscute deja pe plan local, mai ales coiful de la Gavojdia, care este un coif din bronz care dateaza unde va in secolele V sau IV inainte de Hristos, dar avea si aplicatii de argint care din opacate nu s-au mai pastrat dar, din acest motiv, a fost inclus totusi in aceasta expozitie. Institutia noastra este implicata in acest proiect inca din ianuarie 2012, cand s-au selectat obiectele, s-au trimis fisele pentru catalog si am pornit demersurile pentru a asigura un loc deosebit pentru a gazdui aceasta expozitie” a spus Daniela Tanase, muzeograf la Muzeul Banatului.
Expozitia este deschisa zilnic, intre orele 10.00 si 18.00, cu exceptia zilelor de luni, pana in 29 iunie. Pretul unui bilet de intrare este de 4 lei.
Foto: Virgil Simonescu
Pareri
Io zic sa va duceti sa vizitati si Palatul Hofburg din Viena, s-ar putea sa vedeti tot aur si argint romanesc . . .
Frumos. Trebuie vazut!!
programul e pana la 17:30 .